Kuşatma hamlelerini kırdık

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

  • HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, kuşatma hamlelerini kırdıklarını; büyüyerek yola devam ettiklerini belirterek, HDP’nin yer almayacağı herhangi bir denklemin, kanlı ve kirli kısır döngünün yeniden üretilmesini sağlayacağını söyledi. 
  • Hükümetin yeni savaş hazırlıkları ve kaos planlarına dikkat çeken Sancar, bu kanlı ve kirli kısır döngüyü kırma kararlılığında olduklarını vurguladı. Sancar, "İlk seçimlerde demokrasi ittifakı kurucu güç olduğunu ortaya koymak zorundadır" dedi. 

HDP'nin, sorunların çözümü konusunda anahtar güç olduğuna dair şüpheler varsa bunları gidereceğini belirten Eşbaşkan Mithat Sancar, amacı demokrasi, onurlu barış, eşit yurttaşlık olan bütün kesimleri bir araya getirmeyi hedeflediklerini kaydetti. HDP’yi dar bir alana sıkıştırmak isteyenlerin başaramayacağını vurgulayan Sancar,  "Yeniden inşa etme programını önümüze koyduk ve yeni bir toplumsal sözleşmeyi Türkiye’de en geniş kesimlerle birlikte oluşturmayı temel amaç olarak belirledik" şeklinde konuştu. 
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 3 Temmuz’da gerçekleştirdiği 5. Olağan Büyük Kongre sonrası ilk toplantısını partinin Balgat’taki ek binasında gerçekleştirdi. Toplantıda, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve çalışma programı netleştirildi. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Eşbşkan Mithat Sancar, kongreden aldıkları moral ve coşkuyla yola daha güçlü devam edeceklerini belirterek, "Çoklu krizlerinden geçiliyor, en derin krizlerin yaşandığı bir dönemdeyiz ama unutmayalım krizlerin en derin zamanı aynı zamanda çözüm imkanının da en fazla ortaya çıktığı zamandır. Yeter ki bu imkanları değerlendirecek örgütlü bir siyasi güç, kararlı ve tutarlı bir alternatif çözüm programı ortaya konulabilsin. HDP tam da bu çoklu krizlere karşı bütün sorunların çözümü olma iddiasıyla yoluna devam ediyor. Kongremizin bize verdiği en önemli görev de budur” dedi. 
 
Gerçek çözümler öneriyoruz
 
Çoklu kuşatmalarla karşı karşıya kaldıklarını, tasfiye çabasının  sürdüğünü kaydeden Sancar, şunları söyledi: “Kuşatma hamlelerini kırdık. Genişleyerek, büyüyerek yolumuza devam etmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bizler Türkiye’nin bütün sorunlarına gerçek çözümler öneren bir partiyiz. Temel sorunlarla samimi bir şekilde yüzleşmeden krizleri aşmak, gerçek çözümleri halka mal etmek ve hayata geçirmek mümkün değildir. Yüzleşme iradesinin en büyük olduğu bir siyasi hareketin temsilcileriyiz. Hem mücadele birikiminin hem de acı ve umut birikiminin üzerine kurulmuş; örgütlenme ve halk desteğine sahip bir partiyiz. Bunu her türlü saldırıya karşı dik durarak, direnerek ortaya koyduk. 

Yürüdüğümüz yol doğrudur
 
HDP yeni dönemde direnerek, inşa gücü olmayı temel hedef olarak önüne koymuştu. Kobanê kumpas davası, kapatma davası, çeşitli saldırılar, Deniz Poyraz'ın katledilmesi gibi hain saldırılar bizi bu yoldan alıkoyamaz. Siyasal programı, sahip olduğu halk desteği ve gücü dolayısıyla çözüm partisiyiz, anahtar gücüz. Anahtar gücün, sadece sayı ve oy oranıyla ilgili olmadığını defalarca belirttik. Sayısal gücümüz de önemlidir, çünkü bu kadar kuşatmaya ve saldırıya rağmen halkın desteğini almaya devam ediyorsak yürüdüğümüz yol doğrudur.
 
Güçlü hazırlanma zorunluluğu
 
Eksiklerimizin vardır, yaptıklarımızın sonuçlarını almak konusunda bazı aksamalar yaşıyoruzdur, hatalarımız da oluyordur. Yürüdüğümüz yol esasta doğru olduğuna göre şimdi hep birlikte oturup tartışma; somut bir program ve faaliyet planına dökme zamanıdır. Önümüzdeki 6 ay pek çok konuda tablonun berraklaşmasıyla ilgili işaretlerin ve gelişmelerin artacağı bir dönemdir. Bu döneme en güçlü ve en kararlı şekilde hazırlanmak zorundayız. Çözüm biziz, sorunların tamamına çözüm programı sunacak birikimimiz ve bu çözümleri hayata geçirecek kararlılığımız var. 

Bu döngüyü kırma kararlılığı
 
Esas vaadimiz, gerçek demokrasiyi ve kalıcı barışı getirmektir. Demokratik cumhuriyeti eşit yurttaşlık ve özgürlük temelinde inşa potansiyeli ve iradesi olan tek partiyiz. Çözüm gücümüz, siyasi programımızdan geliyor. HDP’nin yer almayacağı herhangi bir denklem ve senaryo, bu ülkeyi yeni bir başlangıca taşıyamaz. Sadece yüzyıldır devam eden, çoğu zaman çöküşlerle noktalanan kanlı ve kirli kısır döngünün yeniden üretilmesini sağlar. Bu kanlı ve kirli kısır döngüyü kırma kararlılığındayız; bunu hem siyasal programımızla ve güçlü halk desteğiyle gerçekleştireceğiz.
 
Ortak görüş değil, ortak payda
 
PM’ye bakarsanız Türkiye’nin bütün kesimlerini ortak payda esasına dayanarak bir araya getirdiğimizi herkes görebilir. Ortak görüş değil, ortak paydadır esas aldığımız şey. Ortak paydada buluşmak şartıyla farklı kesimleri, inançları, halk gruplarını bir araya getirebiliyoruz. Bu da HDP’nin gerçek kimliği ve en büyük gücüdür. Türkiye partisi sözünü eğer kullanacaksanız karşınızda tek gerçek Türkiye partisinin HDP olduğunu görürsünüz. Sadece PM’de değil, aynı zamanda bu kongrede isimlerini duyurduğumuz danışma kurulumuz da aynı kaygılar ve amaçlarla belirlenmiştir. 
 
HDP hedefinden vazgeçmez
 
Toplumun bütün kesimleriyle diyalog kurma hedefimiz var. Sorunların çözümü konusunda anahtar güç olduğumuza dair şüpheler varsa bunları gidermek bizim görevimizdir. Bizim gibi düşünmeyenler de ortak paydada görüşüp istişare etmek temel ilkelerimizdendir. Amacı demokrasi, onurlu barış, eşit yurttaşlık olan bütün kesimleri bir araya getirmeyi hedefliyoruz. HDP’yi dar bir alana sıkıştırmak isteyenler bunu başaramıyor. Başaramadıkça hırçınlaşıyorlar. Sadece fiziksel, hukuksal saldırılarla değil, başka senaryolarla da HDP’yi daraltmayı önlerine hedef olarak koyanlar, sürekli kaybediyor. Hayır, HDP onların sıkıştırmak istediği dar alana girmeyecektir. Türkiye’nin bütün sorunlarına demokrasi, eşit yurttaşlık, özgürlük, kalıcı barış temelinde çözüm getirecek parti olma hedefinden asla vazgeçmeyecektir.
 
Yeni bir toplumsal sözleşme

Yeniden inşa etme programını önümüze koyduk ve yeni bir toplumsal sözleşmeyi Türkiye’de en geniş kesimlerle birlikte oluşturmayı temel amaç olarak belirledik. Yeni bir başlangıç, ancak yeni bir toplumsal sözleşmeyle olur. Bunun hedefi de eşit yurttaşlık ve özgürlük temelinde demokratik cumhuriyet olacaktır. Bunu gerçekleştirecek güç HDP’dir, HDP fikriyatıdır. HDP’nin inşa etmeye çalıştığı, bunun için büyük emek sarf ettiği demokrasi ittifakındadır. Bu ittifakı ilmek ilmek kuruyoruz. İttifak sadece belli partilerle sınırlı bir birliktelik değil, kastettiğimiz demokrasi ittifakı haksızlıklara, adaletsizliklere, zulme ve sömürüye karşı en geniş kesimleri bir araya getirmektir. Şüphesiz seçimler de geliyor. Seçimlerde bu ittifakın gücünü sandıkta, Meclis'e ve ülkenin yönetimine yansıtmak da bizim boynumuzun borcudur. Bunu gerçekleştirebilecek birikimimiz, irademiz var. 

Savaş hazırlığı ve kaos planı
 
Önümüzdeki dönem iktidarın kaybetme paniği ile çeşitli tehlikeli senaryolara başvuracağı bir dönemdir. Plan aşamasına geçmiş savaş hazırlıkları söz konusu. Suriye’ye özellikle Rojava’ya yönelik bir işgal saldırısı gündemde ama sadece o değil, Kürtlerin her alanda kazanımlarına yönelik saldırılar, bu iktidarın varlığını sürdürmesinin en önemli yolu olarak görülüyor. Demokrasi ittifakını, savaş planlarına karşı bir barış ittifakı olarak kurmak zorundayız. Öte yandan kaos planlarıyla halkı yıldırmak ve halkın iradesini rehin alma planı da görünüyor. Kaos planlarını da boşa çıkaracak en önemli şey, demokrasi mücadelesini en geniş kesimlerle kurmamızdan geçiyor. Bütün toplumsal demokrasi güçlerine ve muhalefete buradan uyarıda bulunuyoruz; savaş planlarına, kaos senaryolarına karşı uyanık olalım. Bunları hep birlikte boşa çıkaracak ortak iradeyi gösterelim. O nedenle ilk seçimlerde demokrasi ittifakı bu ülkenin kurucu gücü olduğunu ortaya koymak zorundadır. Aynı zamanda ülkenin yönetiminde belirleyici aktör olduğunu göstermek göreviyle karşı karşıyadır. Bunları başaracak gücümüz var, kimsenin şüphesi olmasın. Şimdi bunu bütün alanlarda hayata geçirmemiz gerekiyor."
Sancar’ın açıklamalarının ardından toplantı basına kapalı devam etti. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.