Lat jî çû, Fat jî!

İbrahim Halil Akan

İbrahim Halil Akan

  • İbrahim Halil Akan, depremde kaybettiği eşi Zühre'nin ardından "Latek min û Fatek min hebû, lat jî çû Fat jî çû..." deyimiyle acısını anlatıyor.  

MA'dan Zerrin Sargut ve Mahmut Altıntaş'ın haberine göre; Semsûr'da (Adıyaman) yaşayan İbrahim Halil Akan, depremde eşi Zühre Akan'ı kaybetti. 6 Şubat’ta iş için Meleti’de olan Akan, deprem haberiyle eşi Zühre’yi aradığını, ancak ulaşamadığını belirten Akan, “Evimizin yıkıldığını öğrendiğimde, Meletî'den Semsûr'a geldim. Eşimin bulunduğu enkazda kimse yoktu. Gönüllüler Riha’dan gelip yaşadığımız binada kurtarma çalışmalarına yardım etmeye çalışıyordu. Arama-kurtarma çalışmalarından pek anlamadıkları için ne yazık ki fazla müdahale edemiyorlardı. Çekoslovakya'dan bir ekip, Soma'dan ise madenciler geldi. Dört gün sonra da eşimin cenazesi enkazdan çıkarıldı” dedi. 

“Latek min û Fatek min hebû, lat jî çû Fat jî çû...” sözleriyle acısını dile getiren Akan, bu acıyla evinin enkazından günlerce ayrılmadı. Şimdilerde ağabeyi ile temin ettikleri konteynerda kalan Akan’ın dilinde yılarca yaşadığı acıları anlatan sözler var. En çok da Zühre’nin acısı… Yıllarca cezaevi, işkence, sürgün ve yoldaşlarının katledilmesinin acısına göğüs geren Akan, bu kez de depremin ondan aldığı yol arkadaşı Zühre’nin acısıyla baş başa. 

Akan, 1980'de Semsûr'da tutuklanıp idam cezası verilenlerden. Birçok cezaevinde kaldı. Semsûr'un Kolik (Kahta) ilçesinde tutuklandığını anlatan Akan, “Tutuklandıktan sonra idam cezası aldım. Önce Semsûr'a, ardından Adana cezaevine götürüldüm. 5 ay Adana’da tutuklu kaldıktan sonra, 12 Eylül darbesinin ardından tekrar Semsûr'a getirildim. 1986'da Semsûr'da bir deprem oldu ve cezaevi depremden dolayı hasar gördüğü için de oradan da Antakya’ya sürgün edildim. Antakya’dan sonra Eskişehir'e, oradan da Aydın'a” dedi. Akan, 1993'te cezasının ertelenmesiyle 20 yıl sonra 2000'de Antep Cezaevi’nden tahliye edildi. Akan, şimdilerde cezaevi, işkence, sürgün ve bunlara karşı verilen mücadeleyle geçen yaşamında bir de eşini kaybetmenin acısı karşısında yaşama tutunmaya çalışıyor. ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.