Mayıs şehitlerine bağlılık anmaları

Yurt Dışı Haberleri —

Mayıs Şehitleri

Mayıs Şehitleri

  • Avrupa genelinde Mayıs ayı şehitlerini anma etkinlikleri devam ediyor. Anmalarda şehitlere bağlılık ifade edildi ve miraslarına sahip çıkılacağı belirtildi.

 

Mayıs ayında şehit düşen devrim şehitleri Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Almanya’nın Frankfurt kentinde HPG Komutanlarından Sinan Dersim (Dalokay Şanlı) , Kasım Engin (İsmail Nazlıkul) ile Yusuf Aslan (Aslan Kalkan) ve Mayıs ayında şehit düşen gerillalar anıldı.

Frankfurt DTKM merkezinde düzenlenen ve her 3 şehit gerillanın ailelerinin de katıldığı anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Frankfurt Şehit Aile Komisyonu’ndan Delal Dersim, “Şehitlerimiz bizlerin özgürce yaşayacağı bir ülke bırakmak için, canlarını feda ediyorlar, bizlere düşen görev ise onların bu anılarına sonsuza denk sahip çıkmalıyız” dedi.

KOMAW’dan Şenge Kahraman şehitlerin mücadelesini devam ettireceklerini dile getirdi.

Sinan Dersim kuzeni Kemal Şanlı ise “Biz Sinan Dersim’in ailesi olabiliriz, ama Sinan Kürdistan devriminin evladıydı.Bizler elimizde geldiği kadar mücadeleyi yükseltmeliyiz, Kürdistan’da her gün şehitlerimiz var, onlara sahip çıkarak mücadeleyi yükseltmeliyiz” dedi.

Yusuf Aslan’ın dayısı İsmet Kalkan ise şöyle konuştu: “Onlar Kürt halkına yeni bir yaşam, yaratmak için bu mücadeleye katıldılar, Kürdistan'da katledilen, yıkılan köylerin hesabını sormak için yapılan zulme sessiz kalmamak için PKK hareketine katıldılar. Bugün onun anısını burada bir kere daha yaşatacağız.”

Anmada Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik 23 Nisan gecesi başlattığı işgal saldırılarına karşı Avaşin’in Mamreşo alanında 10 gün boyunca sergiledikleri direnişten sonra düşen Sarya Diyar (Bişeng Hezer) ablası Mevlide Hezer de bir konuşma yaptı.

Hezer “Kardeşim şehit düştükten sonra onun silahını ve mücadelesini devralmak için gitti. Ailesi olarak bizler de onun mücadelesine sonuna kadar sahip çıkacağız” diye konuştu.

Anmada Agit Erkendi’nin Sinan Dersim, Kasım Engin, Yusuf Aslan ve Sarya Diyar için hazırladığı sinevizyonun gösterimi yapıldı. Anma “Şehid namirin” sloganları ile sona erdi.

Fransa’nın birçok kentinde anıldılar

Mayıs ayında şehit düşen devrim şehitleri Fransa’nın Paris, Marsilya, Toulouse, Rennes ve Bordeaux kentlerinde de anıldı.

Başkent Paris’te Mayıs ayı şehitleri ile birlikte 3 Mayıs’ta Hesekê’de görevi başındayken geçirdiği trafik kazası sonucunda şehit düşen Baran Çiçek (Ciwan Amed) de anıldı. Şehitler Komitesi adına konuşan Hayri Uludağ “Şehitlerimize olan bağlılığımızı ancak onların mücadelesini yükselterek sağlayabiliriz” dedi. 

Ciwan Amed’in abisi Yunus Çiçek ise “Kardeşim partinin ne ilk şehididir ne de son şehidi olacaktır. Ciwan Amed hepimizin şehididir, Kürdistan’ın şehididir” dedi. 

Anma Mayıs ayı şehitlerinin hayat hikayeleri ile birlikte Ciwan Amed’i anlatan sinevizyon gösterimi ile son buldu.   

Aynı amaçla Villiers-le-Bel banliyösünde de mayıs ayı şehitleri anıldı. 

Marsilya’da 3 Mayıs’ta şehit düşen Bawer Deyndar (Umut Han) ile birlikte mayıs şehitleri anıldı. Anmaya katılan Han ailesine başsağlığı dilekleri iletildi.

Şehitler Komitesi ve DTM adına yapılan konuşmalarda gerilla direnişinin sahiplenilerek ancak şehitlere layık olunabileceği belirtildi.

Toulouse kentinde düzenlenen anmada şehitlere ilişkin duygular dile getirildi, ardından sinevizyon gösterimi yapıldı.

Rennes kentindeki anmada şehitlere karşı sorumlulukların halk olarak yerine getirilmesi gerektiği belirtildi.

Bordeaux’da düzenlenen anmada şehitlere bağlılık ifade edildi.

Miraslarına sahip çıkılmalı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Demokratik Güç Birliği’nin organizesi ile Mayıs şehitleri ile birlikte Savaş Maraş (Mehmet Soysüren) ve Sinan Dersim (Dalokay Şanlı) da anıldı.

Anmada konuşan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Mayıs ayında büyük devrimcilerin şehit verildiğini, onların mücadele mirasına sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Siyasetçi Ziya Ulusoy ise ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Sonuna kadar bağlı kalacağız

Mayıs şehitleri İsviçre’nin St. Gallen kentinde de anıldı. DKTM’de düzenlenen anmada şehitlere dair konuşmalar yapıldı, mücadele hayatlarını içeren sinevizyon gösterimi yapıldı. Toplantıda konuşan bir TCŞ aktivisti şehitlerin mücadelesine sonuna kadar bağlı kalacaklarını ve mücadeleyi yaşamın her alanına yayacaklarını belirtti. Anma 'Şehid namirin' sloganlarıyla sonlandırıldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.