MEBYA-DER üyesine hapis

Yıldız Damla

Yıldız Damla

  • MEBYA-DER üyesi Yıldız Damla’ya 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Amed’de 3 Mart 2020’de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) üyesi Yıldız Damla hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yıldız duruşmaya katılmazken, avukatı Semra Balyan salonda hazır bulundu.

Duruşmada söz verilen avukat Semra Balyan, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini ve dosyada “örgüt üyeliğine” dair bir delil olmadığını söyledi. Balyan, “Müvekkilim hakkında önceden beraat kararı verilmişti. Ancak bozmadan sonra birleştirilen diğer dosyalarda da atılı suç yönünden herhangi bir delil bulunmamıştır. Müvekkilimin gerek MEBYA-DER gerekse MEYA-DER ile ilgili savunmaları vardır. MEBYA-DER’e üye olmasına rağmen tamamen insani mülahazalarda ve bir takım taziyelerde bulunmuştur. Gerek AİHM’in gerekse Anayasa Mahkemesi’nin ‘örgüt üyeliği’ hususunda vermiş olduğu ihlal kararında kişi özgürlüğü ve güvenlik hakkının ihlal edildiği belirtilmiştir. Yöneltilen tüm suçlamalar temel hak ve özgürlüklerin kullanımına ilişkindir. Suç unsuru oluşturmaz” diyerek müvekkilinin beraatını istedi.

Mahkeme heyeti, Balyan’ın Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bulunan ana dosyasıyla, Diyarbakır 10 ve 8. Ağır Ceza Mahkemeleri’nde bulunan dosyalarında “örgüte üye olma” suçunu işlediğini belirtti. Mahkeme, Balyan’a “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.   AMED

 

Van ve Şırnak’ta gözaltı

Avukat Sedat Düşünmez, dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınında gözaltına alındı. Silopi’de de üç kişi evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. 

HDP Van İl yöneticisi ve Hukuk Komisyonu Sözcüsü avukat Sedat Düşünmez, sabah saatlerinde evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Evinde arama yapılan Düşünmez, Van Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Düşünmez öğleden sonra serbest bırakıldı. 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde de sabah saatlerinde evlerine polislerce düzenlenen baskınla Nurullah Çetin, İslam Kurtay ve Hüsnü Başak gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen yurttaşların, Silopi İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.