MEBYA-DER’e ikinci saldırı

  • MEBYA-DER’e yönelik dört gün sonra yapılan ikinci siyasi soykırım operasyonunda, 16 kişi gözaltına alındı. 27 Şubat’ta gözaltına alınanlardan 79 yaşındaki Meryem Soylu ve 71 yaşındaki Hatun Aslan önceki gün tutuklandı.

Amed’de 27 Şubat’ta düzenlenen operasyonla eşbaşkanları, üye ve yöneticileri gözaltına alınan Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) ikinci operasyon yapıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “örgüt üyeliği” iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında 19 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Amed ve Batman’da dün sabah birçok eve polislerce baskın düzenlendi. Baskınlarda, MEBYA-DER üye ve yöneticileri Halime Topuz, Aziz Ölçen, Aysel Pehlivan, Mehmet Nur Savaş, Mustafa Karahan, Sait Börte, Ayşe Tutmaz, Mustafa Karahan ve Dicle Belediyesi eski Başkanı Mustafa Uyguner’in de aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Baskın yapılan adreslerden biri de MEBYA-DER yöneticisi 81 yaşındaki Şehmus Türk’ün evi oldu. Evde yapılan aramanın ardından Türk’ün, yaşlı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmadığı belirtildi. 

MEBYA-DER’e yapılan baskınla ilgili dün yapılan açıklamaya katılan dernek üye ve yöneticilerinden Halime Topuz, Ayşe Tutmaz ve Sait Börte de gözaltına alınanlar arasında yer aldı. 

Gözaltına alınan Aysel Pehlivan’ın (52) çocukları, evlerine sabah saat 06.00 sıralarında zırhlı araçlarla ablukaya alınıp baskın yapıldığını belirterek, “Sabah erken saatlerde evimizin kapısı çalındı, annemiz kapıyı açtı, çok sayıda polis içeri girerek arama yaptı. Arama iki saat sürdü. Evdeki eşyalarımızı dağıttılar. Ağır kalp hastası ve kalbinde stent olan, üç defa anjiyo ameliyatı geçiren hasta annemizi polisler gözaltına aldı” dedi. 

Gözaltına alınanlar, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

11 kişi tutuluyordu

 Amed’de 27 Şubat’ta yapılan operasyonda gözaltına alınan MEBYA-DER Eş Başkanları Şeyhmus Karadağ ve Yüksel Almas ile yöneticileri Zeki Dağ ve Ayşe Çelikbilek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Yöneticisi Hatice Güneş, DBP Bağlar İlçe Yöneticisi Tahir Gül, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kayapınar İlçe Eşbaşkanı Hanım Altındağ, HDP Sur İlçe Örgütü eski yöneticisi Murat Üzgün, HDP Amed İl eski yöneticisi Hafiz Işık, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan MEYA-DER Yöneticisi Muzaffer Ulaş’ın da aralarında bulunduğu 11 kişi 5 gündür Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. 

79 ve 71 yaşında cezaevine

 Aynı gün gözaltına alınan MEBYA-DER yöneticisi 79 yaşındaki Meryem Soylu ve 71 yaşındaki Hatun Aslan, önceki gün çıkarıldıkları mahkemece “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağlar İlçe yöneticisi Fetullah Işık ise adli tedbir kontrolüyle serbest bırakıldı.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.