Meclis Başkanı işkenceyi değil işkencenin sorulmasını kaba buldu

  • CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “işkence” kelimesinin yer aldığı önergelerin reddedilmesine tepki göstererek, “Bugün itibarıyla bu işkence iddialarını Meclis’e taşıyacağım” dedi.

Tanrıkulu, MST Tv’de eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman döneminde verilen önergede “işkence” kelimesinin kaba ve yaralayıcı olarak adlandırılarak, reddedilme politikasının devam ettiğini söyledi. Tanrıkulu, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: ”Bu dönemde, ‘Şu yurttaşımızın işkence gördüğü iddiası doğru mudur?’ diye Parlamento Başkanlığına bir soru önergesi versek geri gönderecek. Neden mi? ‘Efendim işkence kaba ve yaralayıcı bir tabirdir. Siz soru önergesinde bunu kullanamazsınız’ diye. Ya işkence ceza yasasında suç! Böyle bir iddiayı Meclis’te sormazsak, Bakanlığa sormazsak nerede soracağız?”

Meclis Başkanı Kahraman döneminde bu uygulamanın başladığını hatırlatan Tanrıkulu, şunları ekledi: “Milletvekillerinin işkence var iddialarına ilişkin soru önergeleri iade edilmeye başlandı. Parlamento tarihinde ilk defa İsmail Kahraman döneminde başladı. Bir kez daha söylüyorum: Bir milletvekili olarak, bir insan hakları savunucusu olarak kendisine hakkımı helal etmiyorum. Bu kadar açık. Çünkü parlamentoyu, milletvekilleri bakımından değersiz hale getirmenin yolunu o zaman kendisi açmaya çalıştı, şimdi kendisi de bir hukuk profesörü olan Mustafa Şentop o yoldan ilerliyor. Ama ben bugün itibariyle bu işkence iddialarını Parlamento’ya taşıyacağım.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.