Meryem’in failine müebbet

Kadın Haberleri —

.

.

  • Almanya’nın Hamburg kentinde 1 Mayıs 2020’de eski eşi Meryem Şahin’i çocuklarının gözü önünde benzin dökerek katletmek isteyen Kalender Erdogan, kasten cinayete teşebbüs suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 

M.ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Eski eşini ve çocuklarını benzinle yakma girişiminde bulunan Kalender Erdoğan’ın karar duruşması Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde görüldü. Hakim, zanlının bilerek ve tasarlayarak eski eşi Meryem Şahin ve iki çocuğunun üzerine benzin dökerek yakmak istediğini, yapılanların tam teşekkülü cinayet olduğunu ve bugüne kadar görülen duruşmalarda failin pişmanlık gösterdiğine dair davranışlar içerisinde olmadığını söyledi. Eşini yanı sıra çocuklarını da öldürmenin korkunç bir suç olduğunu belirten hakim, Kalender Erdoğan’ın 2035 yılına kadar hapiste kalmasına karar verdi.

Kadın şiddet politiktir

Mahkeme öncesi Hamburg Kadın Ağı bileşenleri, Meryem Şahin’e destek için bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan gazeteci Annet Bender, “Bugün Meryem şahsında şiddet gören tüm kadınlar için burdayız. Kadına yönelik şiddetin politik olduğunu biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni geri çeken AKP ve Erdoğan, kadınların öldürülmesinin önündeki son engeli de kaldırarak kadın cinayetlerine davet çıkardı. Bu süreçte en çok mağdur edilen kadınlar oldu” dedi.

Siyaset görmezden geliyor

Dava dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yapan Hamburg Sol Parti Eşbaşkanı Cansu Özdemir, kadın cinayetlerinin dramatik bireysel vakalar olarak ele alınmaması  gerektiğini belirterek, kadın cinayetlerinin ataerkil şiddet sonucu yaşandığını söyledi. “Kadın cinayetleri için bir izleme merkezinin kurulması gerekiyor” diyen Özdemir, yanı sıra ise kadın sığınma evlerinde, danışmanlık merkezlerinde ve eş şiddetine karşı inisiyatiflerde daha fazla personelin bulundurulmasını talep etti.

Yılın başından bu yana sadece Hamburg’da üç kadın, Kuzey Almanya’da ise 9 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Faillerin neredeyse hepsi eşler, eski eşler veya babaları oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.