
Sur’da sokağa çıkma yasakları sırasında katledilenlerin mezar taşları polis talimatıyla değiştirildi. Nüfus cüzdanında yazılı Çekwar Çubuk adı da mezar taşından silindi.
Amed’in Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasakları esnasında yaşamını yitiren sivillerin ve YPS’lilerin Yeniköy Asri Mezarlığı’nda bulunan mezar taşları Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü tarafından büyükşehir belediyesine gönderilen yazı üzerine değiştirildi.
Bazı mahallelerinde sokağa çıkma yasağının hala devam ettiği Sur’da katledilenlerin mezar taşları aileleri tarafından yaptırılmıştı. Daha önce birçok kez özel hareket polisleri tarafından hedef alınarak tahrip edilen mezarlar, aileleri tarafından yeniden onarılmıştı. Bu kez Yeniköy Asri Mezarlığında çalışan görevliler gece yarısı polis kontrolünde mezar taşlarını değiştirdi. Beyaz mermerden yapılan ve üzerinde yaşamını yitirenlerin resimleri ve flamalar olan taşlar yerinden söküldükten sonra parçalanarak yere atıldı. Yerine yerleştirilen taşlarda ise sadece isimler ve doğum-ölüm tarihleri yazılıyor.
Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının ikinci gününde yaralandıktan sonra 5 saat yerde kalarak kan kaybından yaşamını yitiren Çekwar Çubuk’un da mezar taşı değiştirildi. Resmi kimliğinde Çekwar Çubuk, mezar taşı üzerinde ise Çekwar Aliş Çubuk yazılı mezar taşı yerinden sökülerek yerine sadece Aliş isminin yazılı olduğu taş bırakıldı.
Olayın duyulması üzerine oğlunun mezarı başına giden anne Netice Çubuk, mezar taşının değiştirilmesine tepki göstererek, suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Anne Çubuk, oğlunun isminin nüfus cüzdanında Çekwar olduğunu ancak bunun mezar taşından silindiğini belirtti. Çubuk, korsan bir şekilde değiştirilen mezar taşını tekrar yerine koyacağını kaydetti. AMED