Mezarlıktayım, cevabı örgüte destek sayıldı

  • MEBYA-DER Eşbaşkanı Şeyhmus Karadağ hakkında hazırlanan iddianamede, bir kişinin “Neredesin?” sorusuna “Mezarlıktayım” yanıtlı mesajı, “örgüte maddi ve manevi destek” olarak değerlendirildi.

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’ne (MEBYA-DER) yönelik yürüttüğü soruşturmada tutuklanan Eşbaşkan Şeyhmus Karadağ hakkında iddianame hazırlandı. 27 Şubat ve 3 Mart’ta gözaltına alınan 29 kişiden tutuklanan 12 kişi arasında bulunan Karadağ’ın iddianamesi, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması bugün görülüyor.

MEBYA-DER’in Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan MEYA-DER’in devamı olduğu ve PKK ile irtibatı bulunduğu savunulan iddianamede, Karadağ, “örgüt üyesi olmak”la suçlanıyor. İddianamede, diğer üye ve yöneticilerin de olduğu gibi derneğin karar defteri, üyelik formu, gizli tanık ifadeleri, dernek faaliyetleri, cenazelerinin bulunması için derneğe yapılan başvurular, kimsesizler mezarlıklarına gömülen cenazelerin bilgileri, delege listesi, faaliyet raporu, derneğe bağışın MEBYA-DER’in PKK ile bağlantılı olduğunun delili olarak değerlendiriliyor. PKK ile MEBYA-DER arasından varsayılan bağlantı üzerine Karadağ’ın katıldığı taziye, cenaze, çeşitli siyasi partilerin kongreleri, yapılan basın açıklamalarını içeren 28 eylem, çeşitli basın yayın kuruluşunda çıkan 24 röportaj ve ailelerin cenazelerini almak için neler yapması gerektiği gibi dernek faaliyetlerini içeren 21 telefon görüşmesi suçlama konusu yapıldı.

Örgütsel içerikli açıklama!

İddianamede, 16 Ocak 2020’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Kongresi ve buna ilişkin yapılan basın açıklamasının, basın yayın organlarından geçmesi alıntılanarak, “örgütsel basın açıklaması” olarak nitelendirildi. Karadağ’ın da katıldığı basın açıklaması iddianamede, “Şüphelinin de söz konusu örgütsel içerikli basın açıklamasına katılarak destek verdiği…” ifadeleriyle değerlendirildi. Karadağ’ın DBP Bağlar İlçe Kongresi’ne katılması iddianamede, “örgütsel içerikli kongre” olarak nitelenerek, “Bahse konu sinevizyon gösteriminin yapıldığı örgütsel içerikli kongreye şüphelinin de katılarak destek verdiği…” değerlendirmesi yapıldı.

Taziye katılması

Karadağ’ın PKK’lilerin taziye ve cenaze törenlerine katılmasının “örgüt mensubunu benimseme, ailesine destek verme” olarak görüldüğü iddianamede, Karadağ’ın 18 Şubat 2020’de Bağlar Yeniköy Mezarlığı’na defnedilen Erhan Ölçen’in defin işlemine katılması ise şöyle yorumlandı: “Etkisiz hale getirilen örgüt mensubunu benimseyip sahiplenmek sureti ile örgütün değer ailesi olarak nitelendirdiği ve yücelttiği etkisiz hale getirilen örgüt mensubunun ailesine destek verdiği…”

HDP’lilerin anması

DAİŞ’in 5 Haziran 2015’te Amed’de HDP mitingine yaptığı saldırıda şehit düşen 5 kişinin anmasına Karadağ’ın katılmasının suçlama konusu yapıldığı iddianamede, söz konusu anma için “Belirtilen etkinlik esnasına bahse konu grup tarafından ‘Şehîd Namirin (Şehitler Ölmez) ve Berxwedan Jiyane (Direniş Yaşamdır)’ şeklinde sloganların atıldığı etkinliğe şüphelinin de katılarak destek verdiği…” ifadeleri kullanıldı.

Mezarlıktayım, dedi

Karadağ’ın yaptığı 21 telefon görüşmeleri tapelerinin de yer aldığı iddianamede, bilinmeyen bir şahısın “Nerdesin dayı” diye attığı mesaja Karadağ’ın da “Mezarlıkta” diye yanıt vermesinden ibaret olan bu kısa mesaj, “örgüt mensuplarının ailelerine maddi ve manevi destek” olarak değerlendirildi.Kısa mesaj iddianamede şöyle yorumlandı: “Belirtilen SMS’ler ile ilgili yapılan araştırmada ise şüphelinin MEBYA-DER isimli dernek çalışması kapsamında faaliyetler yürüttüğü, dernek ile ilgili yapılan çalışmalar neticesinde tanzim edilen tutanaklar ve yapılan açık kaynak araştırmalarından da anlaşılacağı üzere dernek faaliyetlerinin örgüt içerisinde silahlı olarak faaliyet yürütürken güvenlik güçlerince etkisiz hale getirilen örgüt mensubu şahısların cenaze defin ve taziyelerine katılarak etkisiz hale getirilen örgüt mensuplarının ailelerine maddi manevi destekte bulundukları görülmekle birlikte yukarıda belirtilen SMS tape içerikleri de belirtilen faaliyetler kapsamında olduğu…”

Whatsapp kullanması

İddianamede, Karadağ’la D.K., arasında yapılan görüşmede D.K’nin “Senin whatsapp var mıydı?” diye sorması ve Karadağ’ın “Evet”, D.K.’nin, “Peki açabilir misin?”, Karadağ’ın “Açıktır”, D. K.’nin “Açık mıdır, tamam ben sana şeyi gönderecektim, resim, bir fotoğraf vardı onun için” sözleri de teknik takibe önlem olarak whatsapp üzerinden görüşme gerçekleştirilmesi olarak değerlendirildi.

İddianamede, Karadağ hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.  MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.