Moritanya’da Cop protestosu

Dünya Haberleri —

Moritanya'da

Moritanya'da "Cop" protestosu

  • 1 milyon Afrikalı göçmenin bulunduğu Moritanya’da polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren Siyahi Ömer Cob’un ardından sokaklar hareketlendi. Moritanyalı yetkililer mültecinin ölümüne dair sorumluluğunu inkar ederken daha fazla mülteci alamayız diyor.

Moritanya'nın başkenti Nuakşot, Siyahi Ömer Cob adlı bir gencin bir polis merkezinde hayatını kaybetmesinin ardından şiddet olayları baş gösterdi. Gencin ailesi polisin Ömer Cob’u götürüldüğü karakolada öldürdüğünü açıklaması ile ülkede Afrika-Moritanya kökene sahip gençler arasın kavga ve çatışma yaşanıyor. 30’lu yaşlarındaki genç adamın, Afrika kökenli göçmenlerin yaşadığı diğer yakadan gelmesi bu bölgede bir öfke dalgasına neden oldu.

Moritanya makamları Afrikalıların gösterilere katılmaması yönünde uyarılar yapsa da Siyahi gençler gösterilere katılıyor. Independent Arabia’dan Akarini Eminuh yerel medya kaynaklarının Moritanya'nın kuzeyindeki Zouerate kentindeki gösterilere Afrikalı toplulukların katıldıklarını bildirmesi ile birçok kişinin sınır dışı edildiğini aktardı.

Sahra altının konaklama noktası

Moritanya, Sahra altı Afrika ülkelerinden binlerce genç için bir sığınak özelliği gösteriyor. Ülkenin büyük kentlerinde Senegal, Mali, Gine, Benin ve Gana'dan gelen topluluklar yaşıyor. Bunların çoğu geçici mesleklerde çalışıyor, asıl istekleri ise, İspanya'nın Nouadhibou şehrinden Kanarya Adaları'na doğru yola çıkan kaçak göçmen teknelerinde umut yolculuğuna çıkmak. Kesin olmayan rakamlara göre, Moritanya topraklarında bir milyon Afrikalı olduğunu gösteriyor.

Hükümet “demir yumruk” dedi

Ömer Cob'un ölümü ardından meydana gelen protestolarda şiddet yaşanırken Moritanya güvenlik yetkilileri ayaklanmalara karışan yabancıları tutuklayacaklarını ilan ederek Afrikalı göçmenleri gösterilere katılmaktan vaz geçirmeye çalışıyor. Moritanya hükümeti sözcüsü, ülkesinin "her kanun kaçağına demir yumrukla vuracağını", bunun yanında "tüm ülke halkını memnuniyetle kucaklayacağını" belirtti.

Moritanya Basın Ajansı Müdürü Abdullah İşfag el-Muhtar Ömer Cob’un öldürüldüğü bölgede çok sayıda yabancının olduğunu söyleyerek, “Genç adamın öldüğü bölgede çok sayıda yabancı var, bu nedenle orada durumlar oldukça karışık” dedi.

Tutuklama ve sınır dışı

Moritanya'nın kuzeyinde yetkililer, son olaylarla bağlantılı olarak aralarında yabancıların da bulunduğu 22 kişiyi tutukladı.

Yerel basın kaynaklarına göre, tutuklananlar arasında sekizi Malili, üçü Senegalli ve biri Kongolu olmak üzere 12 yabancı vardı. Kaynaklar, yabancı tutukluların son protesto ve ayaklanmalara katılmak ve kamu malına zarar vermekle suçlanarak ülkelerine sınır dışı edildiğine dikkat çekti. NUAKŞOT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.