Mücadele iradesi şaşırtıcıydı

Dünya Haberleri —

Solda Luigi Saraceni sağda Giuliano Pisapia

Solda Luigi Saraceni sağda Giuliano Pisapia

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapan ve şimdilerde Avrupa Parlamentosu’nda milletvekili olan Giuliano Pisapia: ‘Ondaki insani güç, kültürel bilinç inandığı, sivil, politik, insan hakları için sonuna kadar mücadele etme iradesi şaşırtıcıydı.”

 

REWŞAN DENİZ

Giuliano Pisapia, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Kenya’nın başkenti Nairobi’den kaçırılmadan bir gün önce görüşen İtalyan avukatı. Bir dönem Öcalan’ın İtalya’da avukatlığını da yapan Pisapia, şimdilerde Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokratlar Grubu Milletvekili. Pisapia, Öcalan İmralı’da esir tutulurken de görüşmek için girişimlerde bulunduğunu belirterek "Avukatı olarak birçok kez denedim, ama maalesef başarılı olamadım" dedi.

Komplonun yaşandığı süreçlerde Türk devletinin tehditlerine de maruz kalan Pisapia, "İtalyan Parlamentosu’nda milletvekili olduğum dönemde, Türkiye’ye gitmek için havaalanındayken İtalya büyükelçisinden bir telefon aldım. Bana, beni uçaktan indirmeyeceklerini ya da tutuklayacaklarını bildirdi” bilgisini paylaştı.

İradesi şaşırtıcıydı

Öcalan’a ilişkin "Ondaki insani güç, kültürel bilinç inandığı, sivil, politik, insan hakları için sonuna kadar mücadele etme iradesi şaşırtıcıydı” diye konuşan Pisapia “İtalya’dayken tüm beklentilerin ötesinde bir kitlesel katılımla onun lehine yapılan gösterileri unutamam" dedi. Pespia Ortadoğu’da kalıcı barışın ancak sahadaki tüm aktörlerin katkılarıyla mümkün olduğunu söyleyerek Öcalan’ın rolüne dikkat çekti. 

Giuliano Pisapia

Uluslararası sözleşmelerin açık ihlali

Öcalan’ın 1999’dan beri ağır tutukluluk koşullarında bulunduğunu, son yıllarda ise sertleştirilmiş tecrit uygulandığını belirten Pisapia, "Avrupa Konseyi'nin kararlarına rağmen, Öcalan'ın dış dünyayla teması engellenmiştir: Çok uzun süreden beri aile ziyareti yapmamış ve daha da ciddisi, hukuki yardım alma hakkından mahrum bırakılmış, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin aksine en temel hakları açık bir şekilde ihlal edilmiştir" diye konuştu.

Olumlu bir işaret olacaktır

Türkiye’yi yakın zamanda ziyaret eden Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) İmralı’ya gitmemesini de eleştiren Pisapia, "CPT’nin gerçekleştirmediği bu ziyaret çok olumsuz bir durumdur. Nitekim Komitenin son raporları, cezaevi koşullarının kötüleştiğini ve Öcalan'ın maruz kaldığı tecridin ağırlaştığını gösteriyor" dedi.

Türkiye’nin CPT’nin tüm tavsiyelerini görmezden gelmeye devam ettiğini belirten Pisapia, "Tutuklularla konuşabilme ve cezaevindeki durumlarını kontrol etme olasılığı, sadece cezaevindekiler için değil, aynı zamanda AB ile Türkiye arasında yapıcı bir yüzleşmenin ilk adımı için de olumlu bir işaret olacaktır" diye belirtti.

Türkiye bu haliyle kabul edilemez

Türkiye’de özgürlüğün ülke çapında sistematik olarak bastırıldığını söyleyen Giuliano Pisapia, bu durumda AB ile Türkiye arasında herhangi bir yakınlaşmanın mümkün görülmediğini kaydetti. Pisapia, "Avrupa Birliği'ne aday bir ülkenin bu kadar açık bir şekilde kendi temel değerleri olan özgürlük, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü ihlal etmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.