Myanmar'da darbe günlüğü: 8 kişi katledildi

Dünya Haberleri —

.

.

  • Myanmar’da gün geçtikçe büyüyen; sendikaların, öğrencilerin, işçilerin, memurların dahil olduğu darbe karşıtı protesto eylemleri devam ediyor. Ülkenin birçok bölgesinde düzenlenen gösterilere kolluk güçleri müdahale etti, 8 kişiyi katletti.

 

Myanmar’da 8 Kasım 2020’de yapılan seçimlerde desteklediği  Birlik İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) yenilgiye uğrayınca “hile yapıldığı” iddiasıyla 1 Şubat’ta yönetime el koyan orduya yönelik protesto gösterileri büyüyerek devam ediyor. Ordu güçleri tarafından tutuklanan seçilmiş liderlerin serbest bırakılması ve demokrasinin yeniden inşası için sokakları dolduran yüzbinlerce kişinin eylemleri ülke geneline yayılırken, polis müdahelesinde şimdiye kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 80’i geçti, 1500’ün üzerinde kişi ise tutuklandı.

Önceki gün gerçekleşen protesto gösterilerinde ise Mandalay kentinde 4, Yangon'da 3, Pyay  kentinde ise bir kişi polis kurşunuyla katledildi.

Ordu güçlerinin göstericilere yönelik şiddetine karşı dünya sessizliğini korurken Birleşmiş Milletler (BM) sadece şiddeti kınamış, darbeci güçleri ise kınamaktan sakınmıştı.

ABD ise geçen hafta darbe nedeniyle Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in iki çocuğu ve sahibi oldukları 6 kuruluşu yaptırım listesine aldıklarını duyurmuştu.

YANGON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.