Naaşı 5 ay sonra verildi

.

.

  • Yaralı olan HPG komutanlarından Dilşêr Herekol’u almak için hava araçlarıyla Amanoslar’a giden, ancak Herekol’un şehadetinden sonra fedai eylemi yaparak şehit düşen iki gerilladan biri olan İdris İnce'nin cenazesi, 5 ay sonra alınabildi. 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde 26 Ekim 2020'de çıkan çatışmada şehit düşen HPG'li İdris İnce'nin cenazesi ailesine teslim edildi. Çatışarak şehit düştüğü halde, iki gözünün de olmadığı görüldü. 
5 ay önceki başvurusu üzerine Adana Adli Tıp Kurumu (ATK) aileden DNA örneği almıştı. Sonuçların çıkması üzerinde ATK'ye tekrar başvuran aile, çocuklarının beden bütünlüğü olmasına rağmen gözlerinin olmadığını gördü. Konuya ilişkin savcı ile görüşen aileye, "Patlamada gözlerini yitirmiştir. Giderken iki gözü var mıydı?" diye yanıt verildiği öğrenildi. ATK'den cenazeyi alan aile, İstanbul'un Sultanbeyli ilçesine doğru yola çıktı. 

Hava araçlarıyla Amanoslar’a

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), İdris İnce (Zinar Tatvan / Bitlis) ve Doğan Demir’in (Harun Fırat / Özalp) şehadetini açıkladığı açıklamasında, Ekim 2020’de hava araçları ile Amanoslar’a geçtiklerini paylaşmıştı. BİM, imkân ve koşulları değerlendirip inisiyatif kullanarak fedai eylem temelinde yeni bir planlamayı geliştirdiklerini; Amanos kırsalından ustalıklı bir biçimde yerleşim yerine geçerek burada bir araca el koyduklarını belirterek, şu bilgileri vermişti: "Hatay’ın Payas ilçesinde kendilerini durdurmaya çalışan düşman kontrol noktasını büyük bir cesaretle çatışa çatışa aşmış ve düşmana ağır kayıplar verdirmişlerdir. Harun ve Zinar yoldaşlarımız buradaki işgalcileri cezalandırdıktan sonra yollarına devam etmişlerdir. Yoldaşlarımızın bindikleri araç arızalanınca başka bir araca el koyarak hiçbir tereddüde düşmeden tekrardan kararlı bir biçimde yollarına devam etmişlerdir. Fedai eylem gerçekleştirme amacıyla İskenderun’a yönelen yoldaşlarımız buraya ulaştıktan sonra polis ve özel harekatlarla saatlerce çatışmış, iki kişilik korkusuz ve yılmaz bir gerilla birimi olarak şehirdeki inisiyatifi ellerinde tutmuşlardır. Harun yoldaşımız uzun bir süre çatıştıktan sonra kendisini düşmanda patlatarak birçoğunu cezalandırmış, Zinar yoldaşımız da son mermisine kadar kahramanca çatışarak şehadete ulaşmıştır. Türk devletinin birçok polisi cezalandırılmış olmasına rağmen hiçbirini kamuoyuna açıklamamış, yalnızca İskenderun İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı’nın yaralandığını açıklamışlardır."

Dilşêr Herekol’u almak için

Halk Savunma Merkezi Karargah komutanı Murat Karayılan da Denê Welat Radyosu’nun, Garê işgal saldırısı öncesi sorularını yanıtlarken bu gerilla timinin neden Amanoslar’a gittiğini açıklamıştı. Karayılan, Şengal halkını DAİŞ’in soykırımından kurtaran 12 gerillanın da komutanı olan Dilşêr Herekol’u anlattıktan sonra şunları paylaşmıştı: "Doğrusu Dilşêr arkadaşın şehadeti büyük bir talihsizlikti. Arkadaşımız iki yıldan uzun bir süredir yaralıydı; hareket edemiyordu. Tam oradan çıkarılacağı sırada, düşmanın fark etmesi ve arkadaşların üzerine gitmesi sonucu Dilşêr arkadaş ve diğer arkadaşlar şehit düştüler. Tabi onu getirmesi gereken arkadaş Harun arkadaştı. Harun arkadaşımız Şehit Zîlan Taburu’nun üyesi olan fedai bir yoldaşımızdı. Harun arkadaş, Dilşêr arkadaşın şehit düştüğünü ve artık kendisini getiremeyeceğini görünce, o da Zinar arkadaşla birlikte yönünü önce Peyanus’a veriyor; orada çatıştıktan sonra İskenderun’a geçiyorlar ve orada gerçekleştirdiği fedai eylem ile şehadete ulaşıyor. Zinar arkadaş ise çatışarak şehit düşüyor. Yani bu yoldaşlarımızda fedaice bir şekilde hedefe kilitlenme söz konusudur. Bu da çok anlamlı bir duruştur."

Kimdir İdris İnce?

HPG BİM’in paylaştığına göre; İdris İnce (Zinar Tatvan) Bitlis’te, yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ni tanıdı. Ailesi ile birlikte metropollere göç etmek zorunda kaldı. Türkiye metropollerinde kimliğini yitirmeden yurtseverlik duygularıyla büyüdü, genç yaşında gençlik çalışmalarına katıldı. Gerillaya katılarak mücadelesini dağlarda sürdürme kararı alan Zinar, birçok alanda ve farklı çalışmalarda üzerine düşen tüm sorumlulukları başarıyla yerine getirdi. Derin bir arayış, birikim ve yoğunlaşmaya sahip olan Zinar, akademilerde birçok gerillayı eğiten, yetiştiren öncü ve örnek bir komutan oldu. Örnek ve öncü olmayı Bakurê Kurdistan ve Türkiye metropollerine taşıdığı gerillacılığı ile bir kez daha kanıtladı.


Ceyhan'da mezar tahrip edildi
        
Kobanê'de 2015'te çıkan bir çatışmada şehit düşüp Adana’nın Ceyhan ilçesindeki Ceyhan Asri Mezarlığı'nda toprağa verilen Hogir Kaya'nın (Erdal Zagros) mezarı, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tahrip edildi. Saldıranların mezarlık içerisinde sadece Kaya'ya ait mezarı tahrip ettiği görüldü. ADANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.