NATO üyeleri Türkiye’nin savaş suçlarını gizliyor

.

.

  • Nükleer Savaş Karştı Uluslararası Fizikçiler IPPNW Almanya ofisi yetkililerinden Ernst-Ludwig Iskenius , Türk ordusunun Kürt gerillalara Amonyum Nitrat ile saldırmasının kabul edilemez bir savaş suçu olduğuna dikkat çekti.

(IPPNW) Nükleer Savaş Karştı Uluslararası Fizikçiler- Almanya şubesinden, Türkiye ile ilgili departman sorumlusu fizikci Ernst Iskenius Medya Haber televizyonunda yayınlanan Britanya Gündemi programında Erem Kansoy’un sorularını yanıtladı.

Iskenus programda Türkiye'nin, Kürt özgürlük savaşçılarına yönelik kimyasal silahlar ve zehirli gazlar kullanması konusunu Birleşmiş Milletlerin araştırması gerektiğini belirtti.

Sunni gübre silah oldu
Özellikle amonyum nitratın silah olarak kullanılmasının yasak olduğunu hatırlarak, “amonyum nitratın silah olarak kullanılması kabul edilemez bir savaş suçudur” diyen Iskenius, uluslararası kurum ve kuruluşları, bu konunun araştırılması amacıyla BM ve NATO’ya baskı yapmaya çağırdı.

NATO ittifakı içinde yer alan ülkelerin ve Batılı devletlerin çıkar ilişkilerine de vurgu yapan Fizikci Ernst Iskenius: “Türkiye NATO’nun bir parçasıdır ve hiçbir NATO üyesi ülke bir diğer üyenin işlediği suçları görmek istemez. Bence NATO üyeleri ve batılı devletler ortak çıkarları nedeniyle böylesi savaş suçlarına göz yumuyorlar” dedi.

Denetleyici kurumlar devletlerden fon alıyor
Türk devletinin kimyasal ve zehirli gazlar kullanmasına ilişkin neden sessiz kalındığı sorusuna ise Ernst, uluslararası kuruluşların  bir çoğunun devletlerle çalıştığını söyledi.
“Uluslararası enstitüler, genelde bulundukları ülkelerin devletleriyle çalışıyorlar, çoğu zaman oldukça bürokratik bir işleyişe sahipler. Devletlerden fon alıyorlar, dolayısıyla bazen uluslararası enstitüler devletler gibi davranabiliyorlar. Amonyum nitrat hem günlük yaşamda temizlik için kullanılan bir maddedir hem de kimyasal silahlarda kullanılan bir maddedir. Aslında kullanılması yasak olduğu tek alan savaş ve silahlardır, çünkü amonyum nitratın araştırılması ve incelenmesi neredeyse olanaksızdır ve bu sebepten dolayı da silah olarak kullanılması kesinlikle yasaktır.”

Uluslararası dayanışmanın önemine de vurgu yapan Iskenius, “Farklı ülkelerden eğer bu meseleye ilişkin tepkiler yükseltilebilirse bu konunun araştırılması aslında daha da kolaylaşır. İletişim ağımızı ve bağlantılarımızı geliştirmeliyiz daha fazla insanı orada neler olduğuna ilişkin bilgilendirmeliyiz, mutlaka bu konuda uluslararası bir kamuoyu oluşturulmalıdır” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.