Newaya Jin'ın 210. sayısı çıktı

Kadın Haberleri —

Newaya Jin'ın 210. sayısı çıktı.

Newaya Jin'ın 210. sayısı çıktı.

  • Newaya Jin kadın gazetesinin 210. sayısı, ‘Direniş kadının özgürlüğü adınadır” manşetiyle çıktı. 

Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin, “Direniş kadın özgürlüğü adınadır’ manşetiyle çıktı. Gazetenin 210. sayısının odağında ise Rojava ve Başûrê Kurdistan’daki kadın mücadelesi yer alıyor.

Sozdar Avesta’dan kadınlara radikal mücadele çağrısı

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta ile yapılan röportajı manşetine çeken gazetede Avesta, kapitalizmin savaş politikalarından İmralı tecridine, PDK’nin işbirlikçi-ihanetçi pozisyonundan devrimci halk savaşına, kimyasal silahlara karşı gerillanın insanüstü direnişine kadar pek çok konuyu değerlendiriyor. Sozdar Avesta, “Kürtler 20. yüzyıl sınırları içerisindeki Kürtler değil” diyerek Kürtlerin yurtsuzluğu ve statüsüzlüğü asla kabul etmeyeceğini belirtiyor. Kürt halkının bir rönesans yaşadığını dile getiren Avesta, yurtdışında alanları terk etmeyen kadınların direnişini selamlayarak, dünya kadınlarına ‘dayanışmayı aşan radikal mücadele birliği çağrısı’ yapıyor.

Qamişlo Forumu

Nurhak Koçero, 22-23 Temmuz tarihleri arasında Qamişlo’da düzenlenen ‘Kadın Devrimi Forumu’nda bir araya gelen farklı halklardan kadınların amaçlarını ve yürüttüğü tartışmaları ele alarak, “Devrimin kadınları çoğalıyor” diyor. 

Jiyan Tolhildan…

Gazetenin yazarlarından Hêja Zerya, “Jiyan ve Tolhildan” başlığıyla 22 Temmuz’da Qamişlo yolunda Türk devletine ait SİHA’yla aracının hedef alınması sonucu şehit düşen komutan Jiyan’ı ve özgür kadın kimliğine dönük egemenlerin saldırılarını işlemiş. Zerya, komutan Jiyan için “Jiyan sömürgeciliği ve sömürüyü kadına, halklara, Kürdistan ve Ortadoğu’ya bir kader gibi dayatan küresel savaş güçlerinden öç alan tolhildan kişiliğidir” diyor.

Komutan Jiyan’ı QSD Genel Komutanlık üyesi Newroz Ehmed de “Weke navê xwe jiyan bû û diherîkî” başlıklı yazısında Kürtçe anlatmış.

Bêrîvan Zîlan…

Gazete, Türk ordusunun 17 Haziran’da Medya Savunma Alanları’nda yaptığı hava saldırısında şehit düşen PAJK Meclis Üyesi Bêrîvan Zîlan’ın biyografisini de geniş yer vermiş: “Berivan otuz yılı aşkın gerilla yaşamında dağlar, kimlikler, tecrübeler, anılar ve bağlılıklar biriktirdi. Kadın özgürlük mücadele tarihinin 90’lardan bu yana soluksuz, kesintisiz yapıcılarından biri oldu. Kendi yaşamı da bir tarihti. O, Zilan’ın ilk kadın gerillası ve ilk kadın çığlığıydı.”

Bağdat Konferansı

Temmuz ayının önemli gündemlerinden biri de TAJÊ ortaklığıyla Iraklı kadınlar tarafından, 'Özgür Kadın İradesiyle Soykırıma Karşı Mücadele Edeceğiz’ şiarıyla 30 Temmuz’da Bağdat’ta düzenlenen Konferans’tı. Konuyu Necîbe Qeredaxî ele almış. Qeredaxî özelde Êzîdî kadınların katliam sonrası örgütlülüğüyle kendi kendini yönetme yolculuğuna değinmiş. 

Gazetenin yazarlarından Roza Metîna Kürdistan’daki doğa talanını, Nilüfer Koç ise, “Meha 3 aştiyan” başlığıyla BM, Reel Sosyalizm ve Rêber Apo’nun barış yaklaşımlarını ele almış. Yurdusev Özsökmenler de “Direniş her zaman kazanacak’ başlıklı yazısında eşbaşkanlık sistemi, kadın siyasetçilere dönük tutuklama furyası ile zindanlardaki durum ve hasta tutsakların durumlarına dikkat çekmiş. 

Kültür dalında, Rojava’da müzik yapan ’Stêra Zêrîn’ kadın grubu üyeleri ve Fransa’da yaşayan Koçgirili sanatçı Meral Alkan ile yapılan röportajlarda müziğin değişim gücüne değiniliyor.

Gazetede ayrıca kimyasal silahlara ilişkin bir dosya yazısı ile Türkçe-Kürtçe portrelerin yanı sıra, sağlık, anı, aktüel ve kaktüs yazıları da bulunuyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.