Newaya Jin: Mücadelemizin soy damarları

Kadın Haberleri —

  • Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın Temmuz Sayısı ‘Mücadelemizin soy damarları’ manşetiyle çıktı.

Gazetenin yeni sayısında Kürt Kadın Hareketi öncülerinden Delal Nurhak, Berivan Zilan, Raperin Amed, Gulçiya Gabar ve Leyla Sorxwin’in’in mücadele esaslarını değerlendiren Ronahî Serhad, şehitleri “Özgürlük tarihinin yapıcıları” olarak tanımladı.

Hêja Zerya ise 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri’ni anlatan bir yazı kaleme aldı. 4 öncü kahramanı ‘Demokratik Ortadoğu’nun mimarları’ olarak tanımlayan yazar, öte yandan kültürel soykırım kıskacını parçalamanın yolunun 14 Temmuz direniş ruhunu anlamak, yaşamak ve mücadele çizgisine dönüştürmekten geçtiğini aktardı.

Tecride karşı politik mücadele hattı

Temmuz sayısının temel gündemlerinden biri olan İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük mutlak tecridine dair özel bir röportaja yer verildi. Yeşil Sol Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal İmralı’da süren tecridi, toplumsal etkileri, ihlal edilen hukuk normları, uluslararası mekanizmaların pozisyonu, ‘Umut hakkı’, Öcalan’ın dünyaya yayılan paradigması ve tecride karşı yapılması gerekenlere dair Newaya Jin’ın sorularını yanıtladı.

Rojava Devrimi: Direnerek var olmak

19 Temmuz Devrimi’nin yıldönümü ve bölgedeki son gelişmeleri ise Zozan Sima kaleme aldı. “Rojava devrimi direnerek var olmaya ve öğretmeye devam ediyor” diyen yapan Zozan Sima, aynı zamanda devrimin 12’nci yılına girdiğiniz bu günlerde Türk devletinin SİHA saldırılarının devam ettiğini hatırlatıyor.

Batı Sahra’dan Bolivya’ya

Yeni sayıda Kürdistan’daki kadın gündemlerin yanı sıra Ortadoğu ve dünyadaki kadın mücadelesi de okura sunuldu.

Sahra Ulusal Kadın Birliği Sekreteri Şabe Sênî Mağrip sömürgecilik ve ataerkil zihniyete karşı verdikleri mücadeleyi yazarken, gazetenin yazarlarından Nazan Üstündağ ise Bolivyalı feminist, halk eğitimcisi, Feminismo Comunitario kurucusu Adriana Guzmán Arroyo ile yaptığı özel söyleşiye yer verdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.