NEWROZ ateşi Avrupa'yı da ısıttı

Yurt Dışı Haberleri —

Newroz

Newroz

  • Avrupa’nın birçok kentinde Kürdistanlılar ve dostları Newroz kutlaması için alanları doldurdu. Diriliş bayramının coşkusunu yaşayan binler, bugünün Dehaqlarına karşı mücadele kararlılığını bir kez daha ilan etti.

 

Almanya’da Newroz’a binler katıldı

Almanya’nın birçok kentinde Kürdistanlılar ve dostları Newroz kutlaması için alanları doldurdu. Diriliş bayramının coşkusunu yaşayan binler, bugünün Dehaqlarına karşı mücadele kararlığını ilan etti.

FRANKFURT

Frankfurt’ta binlerce kişi, Newroz’u kutladı. Newroz yürüyüşünde Öcalan, Newroz şehitleri Mazlum Doğan ve Zekiye Alkan'ın posterleri taşındı. Türkiyeli ve Alman sosyalist güçlerin de katıldığı yürüyüşte Çerxa Şoraşê marşı çalındı. Kürdistanlıların yoğun olarak ulusal kıyafet giydiği etkinlikte yapılan konuşmalarda “Newroz, soykırımcı zihniyete karşı bir halkın varlık kavgasıdır. Newroz, zalim Dehaqlara karşı Kawa’nın isyan ve özgürlük ateşidir” denildi.

DÜSSELDORF

Düsseldorf’ta onlarca Kürdistani ve Türkiyeli kurum tarafından büyük bir Newroz kutlaması organize edildi. Binlerce Kürdistanlı'nın ulusal kıyafetlerle renk kattığı Newroz yürüyüşüne, Alman sosyalist güçler de katıldı. Çerxa Şoraşê marşı eşliğinde binlerce kişi Newroz'un kutlanacağı alana doğru yürüyüşe geçerken, Alman polisi koranavirüs salgınını gerekçe göstererek yürüyüşü yasakladı.

HANNOVER

Hannover’de düzenlenen Newroz yürüyüşü ardından miting alanına geçen halka, polis, “Biji Serok Apo” sloganları atıldığı gerekçesiyle saldırdı. Polisin tutumuna karşı Kürdistanlılar da “Biji Serok Apo” sloganı ile yanıt verdi.

Polisin saldırılarına karşı Newroz’u büyük bir coşkuyla kutlayan Kürdistanlılar ve dostları, kutlamasını miting ile sürdürdü.

NÜRNBERG

Kentte Aufsesseplatz’da başlayan yürüyüşte, Newroz şehitlerinin yer aldığı pankartlar taşındı.Ulusal kıyafetlerinin giyildiği yürüyüşe yüzlerce Kürdistanlının yanı sıra Türkiye ve Alman sol örgütleri de katılarak destek verdi. Fest Plärrer alanında yapılan mitingde Newroz ateşini şehit aileleri yaktı, Newroz ateşi etrafında söylenen direniş şarkıları eşliğinde halaylar çekildi.

STUTTGART

Stuttgart kentinde Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı. PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan’ın posterleri ve “Garê zaferiyle Newroz kutlu olsun”, “PKK” yazılı pankartlar ve bayraklar taşındı. Yürüyüş ardından kutlama, halay, zılgıt ve sloganlarla sona erdi.

BREMEN

Bremen, Oldenburg ve Hamburg kentlerinden gelen Kürdistanlıların katılımı ile Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı.

Rengarenk ulusal kıyafet giyen Kürdistanlılar, Newroz alanını adeta gül bahçesine çevirdi. Miting ve yürüyüşte kadınlar en önde yer aldı. Yürüyüşten sonra ise Newroz’un kutlanacağı alanın üç noktasında ateş yakıldı, etrafında halaylar çekildi.

AURİCH

Kentte direniş bayramı olan Newroz, Şehit Aile Komitesi üyelerinin yaktığı ateşin etrafında halaylar çekilerek kutlandı.

ULM

Birleşik Mücadele Güçleri tarafından organize edilen Newroz etkinliği bir yürüyüş ile başladı. Yürüyüşten sonra Münsterplatz’da Newroz ateşi yakıldı. Yapılan konuşmalarda “Newroz baskıya başkaldırışın, özgürlüğün, baharın, yeni yılın sembolüdür” olduğu belirtilirken, “Newroz ateşi halkların kurtuluş, sömürgecilerin ise korkulu rüyasıdır” denildi.

SAARBRÜCKEN

Staatsteater’in önünde başlayan Newroz etkinliğine yüzlerce kişi katıldı. Kutlamada Alman Kurumları Aktion 3. Welt Saar e.V, Saarlandischen Flüchtlingsrates e.V üzerinde Almanca “Kürtler için anayasal haklar – PKK yasağı derhal kaldırılsın” yazılı dev bir pankart açtı. Kutlama Newroz ateşinin yakılması ile devam etti, sloganlar eşliğinde halaylar çekildi.

FREIBURG

Kürdistan’ın dört parçasından halkın katılımıyla Platz der Alten Synagoge’da bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Yapılan konuşmalar ardından ateş yakıldı ve müzik eşliğinde halaya duruldu.

HEILBRONN

Theresenwiese’de bir araya gelen yüzlerce kişi şehit aileleri Newroz ateşini yaktı.Kutlamada KON-MED’in Newroz mesajı, Goran Hareketi ve Heilbronn DKTM adına konuşmalar yapıldı.

Kutlamada Seyitxan ile Koma Dengê Welat sahne aldı.

KIEL

Kiel’de de direniş ve baharın müjdecisi olan Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı, halaylar çekildi, sloganlar atıldı.

MANNHEIM

Neu Messplatz’da yapılan kutlamada şehit anneleri Newroz ateşini yaktı. Etkinlikte  Kürt siyasetçi Faysal Sarıyıldız da bir konuşma yaparken Die Linke, MLPD, ADDK, Birleşik Mücadele Birliği, Demokratik Güç Birliği, Goran Hareketi ve FEDA üyeleri katıldı ve mesaj sundu.

DARMSTADT

Friedenpaltz’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları kent merkezinde meşaleli bir yürüyüş düzenledi.  “Bîji Serok Apo”, “Bîji berxwedana Garê" sloganlarının atıldığı meşaleli yürüyüş ile halk yeniden Friedenpalt’za geldi. Burada Newroz ateşini yakan halk, zılgıt, slogan ve halaylarla Newroz’u kutladı.

BERLİN

Başkent Berlin’de de Gesundbrunnen’da bir araya gelen halk Newroz’u bir yürüyüş ile karşıladı. Kutlamaya enternasyonalist gençler de katıldı. “Newroz pîroz be” pankartları ile YPJ, YPG, TJK-E, PJAK bayrakları taşındığı yürüyüşte sık sık  “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

 

Fransa’da Newroz coşkusu

Fransa’nın birçok kentinde Newroz büyük bir coşkuyla karşılandı, “Abdullah Öcalan’a özgürlük” şiarı ile binlerce kişinin katıldığı yürüyüş ve mitinglerle Newroz kutlandı.

MARSİLYA

Marsilya’da binlerce kişi “Abdullah Öcalan’ın sağlığı bizim sağlığımızdır” yazılı pankart, PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan posterleri, “Garê zaferiyle Newroz kutlu olsun”, “PKK” yazılı pankartlar ve bayraklarla Vieux-Port Meydanı’na doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yapılan mitingde halaylar çekildi, sloganlar atıldı.

TOULOUSE

Kentte de Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı. Fransızların da katıldığı etkinlikte Newroz bayramına dair konuşmalar yapıldı, ardından halaylar çekildi.

RENNES

Newroz meşaleli bir yürüyüş ile kutlandı. Place du Colombier’de başlayan yürüyüş boyunca, “Öcalan için özgürlük”, “Faşist Erdoğan”, “Kürdistan için politik çözüm” sloganları atıldı.

DRAGUIGNAN

Draguignan kentinde “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kıralım” şiarı ile düzenlenen Newroz etkinliği Parc Chabron’da başladı.Yürüyüş ardından Draguignan Valiliği önünde bir miting düzenlendi.

PARIS

Başkent Paris’in Villeneuve St. George ve Grigny banliyölerinde TCŞ ve TEKO-JIN aktivistleri meşaleli yürüyüşle Newroz’u kutladı. Polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen yürüyüşlerine büyük bir coşku ile devam eden gençler sık sık “Biji berxwedana İmralîyê”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwadana zîndana” sloganları attı. 

 

Hollanda’da direniş ve bahar bayramı

Hollanda’nın Amsterdam, Den Haag ve Arnhem kentlerinde düzenlenen etkinliklerle Newroz kutlandı. Den Haag kentindeki kutlama adresi ise Wijkpark’tı. Kutlamada DEM-NED,TJK-Hollanda, DGB birer açıklama yaptı. Öcalan ve zindan direnişçilerinin de sahiplenildiği konuşmalarda Kürt Halk Önderi etrafında kenetlenme çağrısı yapıldı.

Sanatçıların da sahne aldığı kutlama, halaylarla sona erdi.

Amsterdam Oosternpark’ta dört parça Kürdistan’dan katılan halk Newroz’u büyük bir coşkuyla kutladı. Newroz ateşinin yakılması ve halaylarla başlayan kutlamada, halk Newroz ateşinin üzerinden de atladı. Davul-zurna eşliğinde çekilen halaylar ardından Newroz’un anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Kutlama, sanatçıların sahne alması, halaylar ve sloganlarla sona erdi.

Arnhem kentinde Öcalan’ın sağlığına dikkat çekilen kutlamada Kürt halkına karşı devam eden yeni saldırı dalgasına karşı ortak mücadele çağrısında bulunuldu.

 

İsviçre'de Newroz ruhu

İsviçre’nin Basel ve Cenevre kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar Newroz’u büyük bir coşkuyla kutladı.

Basel kentinde dört Parça Kürdistan'dan binlerce Kürdistanlı ve dostu düzenlenen görkemli Newroz kutlamasında bir araya geldi. Faşizme karşı mücadelenin ortaklaştırıldığı Newroz kutlaması Dreirosenbrücke’de başladı. Faşizme karşı mücadelenin ortaklaştırıldığı sloganlarla yürüyüşe geçen halk, yürüyüş boyunca mücadelenin Newroz'un direnişçi ruhuyla yükseltilmesi çağrıları yapıldı.

Devrimci marşlarla ve Newroz şarkılarıyla bir saat süren yürüyüş ardından Claramattepark miting düzenlendi. Burada şehit aileleri tarafından Newroz ateşi yakıldı. Yapılan konuşmalarda “Kürt halkına ve devrimcilere yönelik faşizan saldırılara karşı Newroz'un direnişçi ruhuyla mücadeleyi yükselterek cevap vereceğiz” denildi.

TEV-ÇAND İsviçre sanatçıları tarafından stranlar eşliğinde Newroz ateşi etrafında çekilen halaylarla kutlama geç saatlere kadar devam etti.

Kürdistanlıların bir diğer kutlama alanı Cenevre kentiydi. Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde bir araya gelen Kürtler Newroz'u kutladı. Yapılan konuşmalarda dört parça Kürdistan’da süren özgürlük hamlesi selamlandı ve direnişi yükseltme çağrıları yapıldı. 

Konuşmanın ardından stranlarla çekilen halaylarla kutlama sonlandırıldı. HABER MERKEZİ

https://vimeo.com/526905008

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.