Newroz’daki şala 10 ay hapis

.

.

  • Newroz kutlamasında sarı, kırmızı ve yeşil renkli şal taşıyan 67 yaşındaki Menci Orman’a, "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 10 ay hapis cezası verildi.

Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki Newroz kutlamasında elinde sarı-kırmızı-yeşil şal bulunan 67 yaşındaki Menci Orman'a hapis cezası verildi; Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören kızı Şahide Orman Özek'in de aynı kutlamada halay çektiği için yargılanmasına devam ediliyor. 

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 22 Mart 2015 ile bu yıl 20 Mart’ta yapılan Newroz kutlamalarında sarı, kırmızı ve yeşil renkli şal taşıyan 67 yaşındaki Menci Orman ve kızı Şahide Orman Özek hakkında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan iki ayrı davanın ilk duruşması, Hatay 3.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan anne ve kızının katılmadığı duruşmada, avukatları Mehtap Sert hazır bulundu. 

Duruşmada, Menci Orman’ın 20 Haziran'da Dörtyol 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde talimatla alınan savunması okundu. Tercüman aracığıyla alınan savunmada Orman, örgüt propagandası yapmadığını; tülbent benzeri bezin yasak olduğunu, evine gelen polislerin söylediğini ifade etti. Müvekkilinin Türkçe bilmediğini, buna rağmen tercüman ve avukatı olmadan karakolda ifadesinin alındığını hatırlatan Av. Mehtap Sert, Newroz kutlamasının kaymakamlık izni ile yapılan bir etkinlik olduğunun altını çizdi. Müvekkilinin orada halay çekenlerin elindeki bezi salladığını, eyleminin şiddet içermediğini ve yaşlı olması sebebiyle kimseyi etkileyemeyeceğini vurguladı. Sert, beraatini talep etti.

Mahkeme heyeti, Orman'a sarı, kırmızı ve yeşil şal sallayarak "Örgüt propagandası yapmaktan" 10 ay hapis cezası vererek hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.

Kızının eylemi de halay çekmek

Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören Şahide Orman Özek’in davasında da savunma yapan Av. Sert, müvekkilinin hasta olduğunu söyleyerek, "Eylemi halay çekmektir. Amacı şiddete teşvik ya da şiddeti övmek değildir. Nitekim 2015 Newroz'undaki eylem TCK anlamında suç oluşturmaz" diyerek, beraat talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, Özek'in durumuna dair Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. HATAY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.