Ninova: Türk askeri çıksın!

  • Türk devletinin Başika’daki askeri üssüne atılan füze Zilkan'da bir eve isabet etti, 2 kız çocuğu yaralandı. Ninovalılar can güvenliklerini tehdit eden askeri üssün boşaltılmasını ve işgalci Türk askerlerinin bölgeden çekilmesini istiyor.

 

Türk devletinin Güney Kürdistan'da işgalini kalıcı hale getirmek için kurduğu askeri üsler halkın can güvenliğini tehdit ediyor. Başika'daki Türk askeri üssüne atılan bir füze Ninova'nın Zilkan ilçesine bağlı Kudad köyündeki bir eve isabet etti. Kırkuknow'dan Ammar Aziz'e konuşan Kudad köyü muhtarı Zaidan Ahmed, “Evimiz kamptan yaklaşık 100 metre uzakta. Füze saldırılarından biri köyümüze isabet etti. Saldırılar bizde ve tüm köyde endişeye neden oldu” dedi.

İki kız çocuğu yaralandı

Türk askeri üssünden atılan füze bir vatandaşın evine düştü, 11 ve 13 yaşındaki iki kız çocuğu yaralandı. Saldırıların sona ermesini isteyen Ahmed, “İki kızdan birinin sağlık durumu kritik. Ev sakinleri arasında korku hakim ve maddi hasar gördüler” dedi. Muhtar, köy sakinlerinin can güvenliğinin sağlanması için Türk askerinin bölgedeki faaliyetlerine izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Kudad köyünde 750 Sünni Arap yaşıyor.

Ninovalılar endişeli

Türk askeri üssü, Ninovalılar için korku ve panik kaynağı. Zilkan İlçe Müdürü Muhammed Amin Garib, “Saldırı bölge sakinleri arasında korku ve paniğe neden oldu" dedi. DAİŞ ile savaşın başından beri Türk askeri üssünün ikinci kez bombalandığını belirten Garib, “14 Nisan'daki füze saldırısının askeri üsse verdiği zararın boyutunu bilmiyoruz, ancak bir vatandaşın evine füze düştüğü için iki kız yaralandı ve biri gözünü kaybetti” diye konuştu.

Askeri üs boşaltılsın

Zilkan mahallesi sakinlerinin yüzde 40'ı yerinden edilmişler ve sayıları 50 bine ulaşıyor. İlçede, nüfusun çoğunluğu Êzîdî olan 30 köy, Sünni Arap ve Müslüman Kürtlerden oluşuyor.

2016 yılında Türkiye, DAİŞ'e karşı savaşa katılma gerekçesiyle Zilkan ilçesine ağır silahlı bir askeri güç konuşlandırdı. Irak, federal hükümeti birçok kez Türk kuvvetlerinin topraklarından çekilmesini talep etti, ancak sonuç alınamadı.

Üs oldukça tehdit sürecek

Ninova Vali Yardımcısı Cafer Simo, “Bölgeye gelen Türk kuvvetlerinin talimatıyla bunun bir egemenlik meselesi olduğunu ve Irak'ın karar vermesi gerektiğini de biliyoruz. Bu askeri üssü kapatın, çünkü özellikle bölge sakinleri için bir korku ve panik kaynağı haline geldi. Üsse yakın köyler endişe içerisindedir” dedi. Cafer Simu, askeri üssün kalması durumunda "saldırıların devam edeceğini ve bölge sakinlerinin mağdur olacağını" vurguladı.

Terör kaynağı haline geldi

Başika ilçe müdürü Zenun Yunus ise “Türk askeri üssü bizden uzak olmasına rağmen, genel olarak sadece Zilkan veya Başika değil, Ninova Ovası'nın tüm sakinleri için bir korku ve terör kaynağı haline geldi” dedi.

Başika, Musul şehrinin 12 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Ninova Valiliğine bağlı Musul İlçesi'ne bağlı bir alt ilçedir. 140 bin nüfusa sahip ilçenin çoğu Êzîdî, Hristiyan, Şebek ve Müslümanlardan oluşuyor. Bölgede ordu, polis, Halk Seferberliği ve Ulusal Güvenlik güçleri bulunurken, Peşmerge güçleri Başıka dağında konuşlandırılmış durumda.

Eş zamanlı saldırı

ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Türk askeri üssünü hedef alan füze saldırısında askerlerden biri hayatını kaybetti. Henüz kaynağı netleşmeyen saldırı, Erbil Uluslararası Havalimanı'na füzenin düşmesi ve Ninova'daki Halk Seferberlik Güçleri karargahının bombalanması ile aynı zamana denk geldi. Saldırıda, Bartella ilçesinin Basexra bölgesinde bulunan 30. Halk Seferberlik Güçleri Tugayı'nın karargahı hasar görürken, bir grup Heşdi Şabi mensubu da yaralandı.

Federe Kürdistan Bölgesi Hükümeti İçişleri Bakanlığı, havalimanına yapılan saldırının koalisyon güçlerine ait bir askeri kompleksi hedef aldığını, bombalı araçla gerçekleşen saldırıda herhangi bir can kaybının olmadığını kaydetti. Irak İçişleri Bakanlığı da bölgenin İçişleri Bakanlığı ile yaptığı ortak açıklamada, Erbil havaalanı ve Türk askeri üssünü hedef alan saldırılarla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.  NİNOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.