Suna Alan'dan Nûdem Durak için şarkı: DARGERÎNOK

Kadın Haberleri —

.

.

  • Sanatçı Suna Alan, Kürtçe şarkı söylediği için hapsedilen Nûdem Durak'a atfen bestelediği Dargerînok şarkısı için şunları belirtti: Sarmaşıklar arsız ve inatçıdırlar. Dilediğiniz kadar önlerine set çekin, üzerlerini beton ile kaplayın, onlar muhakkak bir yolunu bulur ve gökyüzüne doğru hiç bir engele aman etmeden süzülürler’’ dedi.

Londra’da yaşayan sanatçı Suna Alan, Kürtçe şarkı söylediği gerekçesiyle 19 yıl hapis cezası alan Nûdem Durak  ve onun şahsında tüm politik tutsaklar için ‘’Dargerînok’’ (Sarmaşık) isimli bir eser besteledi.  Söz ve müziği sanatçı Alan’a ait ‘’Dargerînok’’ bugünden itibaren tüm dijital platformlar ve klip ile birlikte YouTube üzerinden yerini alacak!

Kürt sanatçı Nûdem Durak, 2015’te söylediği şarkılar gerekçe gösterilerek tutuklanmış ve 19 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Bayburt Cezaevi’nde tutuklu bulunan Durak için aydın ve sanatçıların da destek verdiği Fransa merkezli uluslararası bir kampanya yürütülüyor. Kampanya kapsamında Fransa, İngiltere, ABD, İsveç, Senegal, Fas, Cezayir, Tunus, Gouadeloupe gibi çok sayıda ülkeden dayanışma gösterildi. Angela Davis, Noam Chomsky, Ken Loach, David Graeber, Peter Gabriel, Roger Waters gibi uluslararası kamuoyunda tanınmış isimler, Durak’ın özgürlüğü için çağrılarda bulundu.

Kürtçe şarkıya 19 yıl ceza!

Nûdem Durak’ın yaşadığı bu hak ihlaline kayıtsız kalamadığını belirten sanatçı Suna Alan, ‘’Kürtçe kaset dinlemenin suç sayıldığı, ‘suç unsuru’ kasetlerin toprağa gömüldüğü Evren faşizmini yaşamış bir coğrafyanın çocuklarıyız. Kürtçe şarkı söylediği ve bağlama çaldığı için tırnakları çekilen, işkence gören ve katledilen sanatçıları olan bir halkız. Bu nedenle ‘Kürtçe şarkılar söylediği için bir sanatçı hiç 19 yıl ceza alır mı?’ şaşkınlığını yaşayanlar kendi tarihlerinden bihaberdirler’’ dedi.

Vicdani bir sorumluluk

Sanatçı Suna Alan devamla, ‘’Henüz çocukken politik tutsak yakınlarım nedeniyle cezaevi yollarını arşınlamış biriyim. Müebbet tutuklu oldukları için de bu hala devam etmekte. Onların her biri benim için çok değerli. Hepsini çok seviyor ve çok özlüyorum. Onlar ile kurduğum empati ve bağ sebebiyle özgürlüğün elinden alınmış olması duygusu her zaman bana çok ağır gelmiştir. Hele ki hak ihlali mağduru olarak özgürlüğünüz elinizden alınmışsa bu bir zulüm. Nûdem Durak’ın yaşadığı da tam anlamıyla budur. Kendi dilinde şarkılar söylediği için 19 yıl özgürlüğünden edilmek, hukuk dışılığın ötesinde bir ilkelliktir. Kadın bir sanatçı olarak benzer bir mağduriyeti ben de yaşamış olabilirdim. Sırf bu empati ile hareket etmek bile vicdani bir sorumluluk yüklüyor. Yani Nûdem’in yerinde ben de olabilirdim. Söylediğim şarkılar nedeniyle özgürlüğüm elimden alınmış olabilirdi. Ayrıca biz kadınlar her alanda birbirimize ses vermeli, ses olmalıyız ki, sesimiz daha gür ve güçlü çıksın!

Sarmaşık gibi inatla

Sanatçı Alan, esere ‘’Dargerinok’’ (Sarmaşık) ismini vermesini de şöyle açıkladı: ‘’Bildiğiniz gibi sarmaşıklar arsız ve inatçıdırlar. Siz dilediğiniz kadar önlerine set çekin, üzerlerini beton ile kaplayın, onlar muhakkak bir yolunu bulur ve gökyüzüne doğru hiç bir engele aman etmeden süzülürler’’ dedi.

Şarkının Türkçe çevirisi şöyle:

Dargerînok (Sarmaşık)

Beyaz bir güvercinim
Pencerenin önünde dolanıyorum ama seni göremiyorum.
Beyaz bir güvercinim
Duvarlarının üzerinden uçuyorum, sana ulaşamıyorum.

Kapı, kapı, kapı da kapalı, sensin özgürlük tutsağı,
sensin özgürlük çiçeği
Duvar diplerindeki sarmaşık! 
Kaldır başını, bir şarkı söyle


***
Beyaz bir güvercinim
Zindandaki sarmaşığın arkadaşı.
Yeşer sarmaşık!
Betonların arasından, zindan duvarlarından...  

Yeşer duvarlardan, başını kaldır gökyüzüne
Duvar diplerindeki sarmaşık! 
Kaldır başını, bir şarkı söyle
Bir şarkı söyle sarmaşık
Karanlık odadan özgürlüğe!

 

Suna Alan kimdir?

Londra’da çalışmalarını yürüten şarkıcı ve gazeteci. Çewlîk’te doğdu. İki yaşında iken ailesi, İzmir’e göç eden Alan, çok kültürlü bir ortamda çocukluk ve gençliğini geçirdi. Geleneksel Kürt dengbêj müziği ve Kürt Alevi deyişleri ile büyüdü ve Ege’de Rebetiko müziğinden etkilendi. Sanatçı 2018’de DAİŞ tarafından alıkonulan Êzidî kadınlara atfen ‘’Gulebûka Şengalê (Nadîa)’’ isimli bir şarkı besteledi.

Sanatçının Youtube linki:
https://www.youtube.com/sunaalan12 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.