Öcalan özgür olana dek

Dünya Haberleri —

Güney Afrika’da “Abdullah Öcalan’a Özgürlük Dünyaya Barış ve İstikrar” konferansı

Güney Afrika’da “Abdullah Öcalan’a Özgürlük Dünyaya Barış ve İstikrar” konferansı

  • Güney Afrika’da Öcalan için düzenlenen iki günlük konferansın organizatörü KHRAG’nin Eşbaşkanı Mahmoud Patel “Bizler hayattayken Abdullah Öcalan özgürlüğüne kavuşmalıdır. Öcalan’ın özgürlüğü sağlanana kadar bizler de çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi. 
  • Essa Moosa’nın yoldaşı Mansoor Jeffer ise “Güney Afrika halkı ve Mandela’nın mücadelesi ile Öcalan ve Kürt halkının mücadelesi benzerdir. Bizler kazandık, inanıyorum ki Kürt halkı da mücadelesini Öcalan’ın özgürlüğüyle taçlandıracak” diye konuştu.

EREM KANSOY / CAPE TOWN

Güney Afrika’da “Abdullah Öcalan’a Özgürlük Dünyaya Barış ve İstikrar” başlıklı iki günlük konferans, özgürlük kampanyalarının büyütülmesi mesajıyla sona erdi. 

Kürt İnsan Hakları Çalışma Grubu (KHRAG) ve Suriye Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi tarafından başkent Cape Town’da gerçekleşen konferansın ikinci gününe de ilk gün olduğu gibi Bakurê Kurdistan, Kuzey-Doğu Suriye’den temsilciler ile Güney Afrikalı tanınmış birçok siyasetçi, hukukçu, akademisyen ve insan hakları savunucusu katıldı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, Kürt sorununun çözümü ve dünya barışına katkılarının tartışıldığı konferans “Kadınların Özgürlük Arayışı” başlıklı panelle başladı. Bu oturumun konuşmacılarından Dr. Ruchi Chaturvedi Afrika’da hem ırkçı Apartheid rejimi döneminde hem de şu anda kadınlar üzerinde yaşanan baskıyı anlatırken, Afrikalı kadınların Rojava devriminden ilham aldığını dile getirdi. 

YJA-Star Temsilcisi Rehan Sheikhmous da Rojava kadın devriminde elde ettikleri kazanımları anlatırken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesindeki rolüne işaret etti. Dünya kadınlarının da özgürlüğüne öncülük ettiğini dile getirdi. 

Prof. Dr. Karin Chinnian 

Öğrencilerime de anlatıyorum

Prof. Dr. Karin Chinnian da konuşmasında, Abdullah Öcalan’ın “kadın özgürlükçü” paradigmasında kadının obje olarak görülmemesinin önemine vurgu yaparak, kadın özgürlüğünün Öcalan paradigmasının en önemli parçası olduğunu söyledi. 

Kadınların Öcalan paradigmasıyla faşizme baş kaldırırsa, erkek egemen toplum anlayışının dünyada son bulacağını kaydeden Chinnian, “Öğrencilerime de Öcalan’ın kadın çözümlemelerini öğretmeye başladım. Kadın sadece anne veya cinsel obje değildir” dedi. 

Essa Moosa anıldı

Konferans “Demokratik Ulus” ve “Ortadoğu ve Dünyada Devrim İhtiyacı” başlıklı panellerle devam etti. Konferansta yürütülen tartışmalar ardından bir sonuç bildirgesinin de yayınlanması bekleniyor. 

Konferansın sonunda 26 Şubat 2016 yılında yaşamını yitiren Güney Afrikalı Kürt dostu, KHRAG kurucusu ve hukukçu Essa Moosa için de anma etkinliği düzenlendi. 

KHRAG’ın Eşbaşkanı  Mahmoud Patel

Tecridi kıracağız

Essa Moosa’nın da kurucuları arasında bulunduğu konferansı organize eden KHRAG’ın Eşbaşkanı olan Akademisyen Mahmoud Patel gazetemize yaptığı açıklamada konferansın politik partiler, aktivistler akademisyenler gibi geniş bir çevreyi bir araya getirdiğini ve Öcalan’ın fikirlerinin daha geniş bir kitleye yayılmasına vesile olduğunu belirtti. “Politik tutsakların yaşamlarının, insan haklarının hiçe sayıldığı bu devirde elbette Öcalan gibi büyük bir lider, muhteşem bir düşünüre izolasyon uygulanacaktır” diyen Patel, “Fakat bizler de böylesi konferanslar ile Öcalan’ın üzerindeki Türk devletinin tecridini kıracağız çünkü Öcalan’ın felsefesi ve fikirleri dünyaya barış getircek fikirlerdir. Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm paradigması sadece Avrupa’ya değil tüm dünyaya örnektir” diye konuştu. 

Öcalan için çalışmaya devam

“Bizler hayattayken Abdullah Öcalan özgürlüğüne kavuşmalıdır” diyen Patel şöyle devam etti: “Öcalan ‘ın özgürlüğü ile barışın geldiğini göreceksiniz. Kürt halkı ve Güney Afrika’nın mücadelesi benzerdir. Bu benzerliğin sebebi düşmanlarının da benzer olmasıdır, buna karşı mücadele de benzer olmalıdır. Ezilen halkların ortak mücadelesi ve uluslararası dayanışma ile zulmedenlere karşı başkaldırılıyor. Öcalan’ın özgürlüğü sağlanana kadar bizler de çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz.”

Gazeteci-aktivist Mansoor Jeffer

Mücadelemiz benzer

Essa Moosa’nın yoldaşı gazeteci-aktivist Mansoor Jeffer, Öcalan’ın Ortadoğu ve dünyada barışı getirecek önde gelen isimlerden biri olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Öcalan’ın  özgürlüğü demek Kürt halkının özgürlüğü demektir. Kürtlerin dilini konuşabilmesi demektir. Güney Afrika halkı ve Mandela’nın mücadelesi ile Öcalan ve Kürt halkının mücadelesi benzerdir. Bizler de kültürümüz, dilimiz için bize uygulanan baskılara karşı mücadele verdik, dinlerin özgürce yaşanması icin mücadele verdik ve ırk ayrımcılığına karşı savaştık. Kürt halkı ve Öcalan da bugün benzer konularda mücadele veriyor. ”

Moosa için Öcalan ne ifade ediyordu?

Essa Moosa’nın Öcalan Kenya’dan kaçırıldıktan sonra aynı yıl içinde KHRAG’ı kurduğunu hatırlatan Jeffer, Moosa için Kürt Halk Önderi Öcalan’ın ne ifade ettiğini de şöyle özetledi: “Öcalan’ın fikirlerine çok saygı duyduğunu söylüyordu. Mandela’nın da avukatlığını yapmıştı ve bir adada tutsak edilmenin ne demek olduğunu çok iyi biliyordu. Moosa özellikle Öcalan’ın kaçırıldıktan sonra yazdıklarından çok kez bahsetti, fikirlerinin çağdaş ve demokratik olduğunu, Öcalan’ın özgürlüğünün tüm halklar açısından büyük önem taşıdığını da bana birçok kez söylemişti.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.