OECD raporu: Türkiye en fakir ülkeler arasında

  • OECD'nin, iki yılda bir yayımlanan 'Goverment at a Glance 2021' adlı raporuna göre Türkiye 36 ülke arasında adalete ve eğitime güven en hızlı azalan ülke olurken fakirlikte ise diğer ülkeleri geride bıraktı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD), iki yılda bir yayımlanan 'Goverment at a Glance 2021' adlı raporuna göre Türkiye'de iktidar, adalet ve eğitim hizmetlerinde sınıfta kaldı.

Raporda, Türkiye adalet ve eğitim hizmetlerinden halkın duyduğu memnuniyette son sıralarda yer aldı. 36 OECD ülkesini içeren rapor her iki yılda bir yayımlanıyor.

Gallup verileri ile hazırlanan rapora göre OECD genelinde halkın yüzde 68'i eğitim hizmetlerinden tatmin olduğunu söylerken, Türkiye 36 ülke içinde yüzde 27 memnuniyet oranı ile son sırada yer aldı. Yunanistan yüzde 36 ile sondan ikinci, Şili yüzde 43 ile sondan üçüncü oldu. Türkiye 2010 yılına göre 35 puanlık azalma ile en büyük düşüşü gösteren ülke olarak dikkat çekti.

22 puan birden düştü

Raporda Türkiye'nin diğer tüm ülkelerden ayrıştığı diğer bir kamu hizmeti ise adalet. Adalete güvende OECD genelinde ortalama yüzde 57. Adalete güven üye ülke halklarından son 10 yılda 6 puanlık artış göstermiş ama Türkiye bu alanda net biçimde negatif ayrışıyor. Türkiye adalete güvenin son 10 yılda en keskin azaldığı ülke. Rapora göre Türkiye'de halkları adalete güveni 2010'dan 2020'ye kadar geçen sürede 22 puan birden gerileyerek yüzde 38'e düştü. Türkiye'yi 19 puanlık düşüşle Şili takip etti.

Kamu çalışanlarının en fazla arttığı ülke

Türkiye'de sağlık hizmetlerinden duyulan memnuniyet ise yüzde 70 olan OECD ortalamasının altında, yüzde 60 olarak gerçekleşti ve son 10 yılda değişim göstermedi.

Rapora göre Türkiye 2013-2019 döneminde kamu çalışanlarının en fazla arttığı ülke (yıllık yüzde 3,3) olarak da öne çıktı.

Fakirlikte Türkiye önde

Rapora göre Türkiye, Kolombiya ve Meksika ile birlikte kişi başına düşen hükümet gelirlerinin en düşük olduğu üç ülkeden biri. Bu üç ülke aynı zamanda en düşük kişi başına nominal gelire sahip ülkeler olarak sıralanıyor.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.