OECD verilerine göre yalan söylüyor

- Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”IMF’nin ölçeklerine bakıyorsun, OECD’nin ölçeklerine bakıyorsun, en iyi konumda olan ülke konumundayız” dedi, ancak OECD verileri bunu yalanlıyor.
Türk Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Başkanı Erdoğan, partisinin Grup Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ”Her şeyiyle çok çok ülkeleri geride bırakmış bir Türkiye var ya. Büyüme oranına bakıyorsun, şu anda dünyada hamdolsun en iyi noktada olan bir ülkeyiz. IMF’in ölçeklerine bakıyorsun, OECD’nin ölçeklerine bakıyorsun, en iyi konumda olan ülke konumundayız” dedi. OECD verileri ise Erdoğan’ın açık ve net olarak yalan söylediğini ortaya koyuyor. Evrensel, bu verileri derledi:
* Kişi başı ortalama net düzeltilmiş hane halkı harcanabilir geliri, OECD ortalaması olan yıllık 33 bin 604 dolarının altında.
* OECD Daha İyi Yaşam Endeksi verilerine göre, Türkiye’de 15 ila 64 yaş arasındaki kişilerin yüzde 52’sinin ücretli bir işi var, OECD istihdam ortalaması ise yüzde 68. Türkiye’nin istihdam oranı, OECD’deki en düşük rakamlardan biri. Kadınların yüzde 32’si, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 71’i ücretli bir işte çalışıyor.
* Türkiye’de çalışanların yüzde 33’ü çok uzun saatler çalışıyor. Bu oranın OECD ortalaması ise yüzde 11.
* Türkiye’de 25-64 yaş arası yetişkinlerin yüzde 39’u lise eğitimini tamamlamış olup, bu oran yüzde 78 olan OECD ortalamasının çok altında. Türkiye bu konuda da OECD ülkeleri arasında en düşük oranlardan birine sahip durumunda.
* Sağlık açısından Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi 78 yıl olup, OECD ortalaması olan 80 yıldan iki yıl daha düşük.
* Atmosferik PM2.5 seviyesi - akciğerlere girip zarar verebilecek kadar küçük hava kirletici partiküller – Türkiye’de metreküp başına 20,0 mikrogram; bu, OECD ortalaması olan metreküp başına 13,9 mikrogramdan çok daha yüksek.
* Türkiye, su kalitesi açısından da OECD ortalamasının altında bir performans sergiliyor, çünkü insanların sadece yüzde 65’i su kalitesinden memnun olduklarını söylüyor, OECD ortalaması ise yüzde 81.
* Genel olarak, Türkiye’de yaşayanlar hayatlarından OECD ortalamasına göre daha az memnun. Yaşamdan genel memnuniyetlerini 0 ile 10 arasında derecelendirmeleri istendiğinde, Türkiye vatandaşları ortalama olarak 5,5 değer verirken, OECD ortalaması ise 6,5. ANKARA