• Batman'da 2015'teki  canlı kalkan eylemine katıldığı için hakkında dava açılan Abdullah Bilir'e, yargılama sırasında yaşamını yitirmesine rağmen hapis cezası verildi.

 

Batman'ın Sason ilçesinde 18 Eylül 2015'te çıkan çatışmayı durdurmak amacıyla aralarında HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, dönemin Batman Belediyesi Eşbaşkanları ile çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin de olduğu 83 kişi bölgeye gitti. 'Canlı kalkan' eylemi yapan gruptakiler gözaltına alındı, 76 kişi hakkında dava açıldı. Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7 yıl boyunca yapılan yargılamalarda “silahlı örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüte üye olmak”, “görevi yaptırmamak için direnmek”, “suçluyu kayırma”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek”, “Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’na muhalefet etmek” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamaları yöneltildi. 7 yıllık yargılamanın sonunda davada yargılanan 32 kişiye ceza verildi.

Duvar'dan Metin Yoksu'nun haberine göre; yargılananlar arasında yer alan ve “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen Abdullah Bilir'in yargılama sırasında hayatını kaybettiği ortaya çıktı. İddia makamının Haziran 2022'de görülen davanın duruşmasında sanıklar hakkında mütalaasını sunduğu ve karar duruşmasının görüldüğü 30 Kasım'da mütalaasını tekrar ettiği görüldü. Dava dosyasında Bilir'in nüfus kayıt örneğinin sunulduğu ve kayıt evrağında yargılama sırasında 15 Temmuz 2022'de hayatını kaybettiği kayıt düşüldü. Nüfus kaydında Bilir'in hayatını kaybetmesine rağmen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmesi dikkat çekti.

Aynı dava kapsamında haber takibi yapan gazeteci Engin Eren de yargılanıyordu. Kamerası, fotoğraf makinesi ve flaş belleği suç delili sayılan Engin Eren'e de “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Diğer sanıklara da 3 yıl 1 ay 15'er gün hapis cezaları verildi. 

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sırasında 76 kişiden 44'ünün dosyası haklarında devam eden başka davalar olması nedeniyle ayrıldı. Davaları diğer dosyalarla birleştirilen kişiler arasında belediye eşbaşkanları ve HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran da yer aldı.