Ölüme tahliye edildi

  • Sincan Cezaevi’nden 25 Ağustos’ta hastalıklarının ağırlaşması üzerine tahliye edilen 70 yaşındaki Mehmet Ali Çelebi, 9 gündür tutulduğu yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirdi.

Sincan Cezaevi’nden 25 Ağustos’ta hastalıklarının ağırlaşması üzerine tahliye edilen ve tedavi için gittiği Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi’nde kan kanserinin akciğere sıçradığının tespit edilmesi üzerine yoğun bakıma alınan Mehmet Ali Çelebi, (70) yaşamını yitirdi.

Doktorlar, 8. günde Çelebi’nin tedaviye cevap vermediğini belirtmişti. Kan kanseri ve böbrek yetmezliğinin yanı sıra çok sayıda hastalığı bulunan ve cezaevinde haftanın 5 günü hastaneye giderek tedavi gören ağır hasta tutsak Çelebi, infaz ertelemesi başvurusunun ardından 25 Ağustos’ta 6 ay infaz erteleme kararı ile tahliye edilmişti. Çelebi, tahliye edilmesinin ardından İstanbul’da bulunan Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi’nde tedavi görmeye başlamıştı. Burada gerçekleştirilen tetkiklerin ardından kanserin Çelebi’nin akciğerine sıçradığı tespit edilmişti. Durumu ağırlaşan Çelebi, 31 Ağustos akşamı yoğun bakıma alındı.28 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Çelebi, Ankara’da tedavisi için yaklaşık 9 ay önce Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Sincan Cezaevi’ne sevk edilmişti.

Çelebi’nin naaşını almak üzere ailesinin yanı sıra Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (MATUHAY-DER) eşbaşkanları ve yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl ve ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi hastane önüne geldi. Çelebi’nin yakınları tarafından teslim alınan naaşı, önce Küçükçekmece Mezarlıklar Müdürlüğü’ndeki gasilhaneye getirildi. Buradan Esenyurt’ta bulunan Erenler Cemevi’ne götürüldü. Burada düzenlenen cenaze törenine Çelebi’nin ailesi ve yakınlarının yanı sıra HDP’li bazı milletvekilleri, partinin il ve ilçe yöneticileri, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (MATUHAY-DER) eşbaşkanları ve yöneticileri, Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Cemevi’ndeki törenin ardından Çelebi’nin naaşı defnedilmek üzere Büyükçekmece Çakmaklı Mezarlığı’nda götürüldü. Mezarlık girişinde cenaze aracıdan indirilip omuzlara alınan Çelebi’nin tabutuna sarı, kırmızı ve yeşil renkli puşi sarıldı. Mezarlığa taşınan cenaze dualar eşlinde defnedildi. 

Ölümün kıyısında tahliye

Defin işlemlerinin tamamlanmasının ardından konuşan MATUHAY-DER Eşbaşkanı Esin Çelik, ağır hasta tutsakları ATK raporlarına rağmen tahliye edilmeyerek ölüme terk edildiklerini, Çelebi’nin de ölümün kıyısında tahliye edildiğini söyledi. Çelik, Çelebi’nin uğruna 28 yıl cezaevinde geçirdiği mücadelesini ve bu uğurda yaşamlarını yitirenlerin hayallerini gerçekleştirene kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı da Çelebi’nin mezarı başında yaptığı konuşmada ağır hasta tutsakların devlet politikası olarak ölüme terk edildiklerini ifade etti. 28 yıl boyunca faşizme boyun eğmeyip, inançlarından ve değerlerinden taviz vermediğini belirttiği Çelebi’nin mücadelesinin özgürlük ve adaleti hedeflediğini dile getiren Avcı, şunları söyledi: “40 yıldır bu savaşı yürüten faşist bir devlet var. Ağır tecrit altında kalan yoldaşlarımız var. Bizim de bu mücadelede sorumluluklarımız var. Mehmet Ali Çelebi yoldaşımıza sözümüz olsun ki, uğruna mücadele ettiği özgür yaşamı inşa edecek, hayallerini gerçekleştireceğiz.” 

Cenaze töreni “Şehîd namirin” sloganları ile son buldu.  Çelebi için dün HDP Esenyurt İlçe Örgütü binasında taziyeler kabul edildi.

 İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.