Önce deprem sonra rant

Toplum/Yaşam Haberleri —

Antakya

Antakya

  • Büyük İskender tarafından inşa edilen Antakya, 6 Şubat depremlerinde Hıristiyan, Müslüman, Ermeni, Yahudi mirasının paha biçilmez simgelerini kaybetti. Depremi fırsata çeviren iktidar ve yandaşları ise tarihi dokuları tamamen yok etti. Harita Mühendisi Kenan Kantarcı, Antakya’nın talan edildiğine dikkat çekti.

ERDOĞAN ALAYUMAT

Bir zamanlar Roma İmparatorluğu'nun üçüncü büyük şehri olan Antakya, 2 bin 400 yıl boyunca medeniyetlerin yükselişine ve çöküşüne tanıklık etti. Tarih boyunca büyük yıkımlara uğrayan Antakya her seferinde yeniden inşa edildi.

Antakya Büyük İskender'in bir generali tarafından MÖ 300 yılında inşa edildi. Aziz Petrus ve Pavlus'un burada en eski Hıristiyan topluluklarını kurdukları, Hıristiyan ifadesinin de ilk kez burada kullanılmaya başlandığı rivayet edilir. Antakya’da farklı inançların birbirine karışması şehrin karakterinin bir parçası haline geldi.

Şimdilerde ise eski ışıltısını yitirmiş harabe bir kentte döndü. Bir yıl önce yaşanan depremlerde neredeyse tamamı yerle bir olan kenttin eski yapısına uygun bir şekilde yeniden inşa edilip edilmeyeceği bilinmezliğini koruyor. Antakya sakinleri, ilçenin kurtulmasının uzun zaman alacağından ve tarihi kimliğinin hiçbir zaman tam olarak restore edilmeyeceğinden endişeli.

Tarih yok edildi

11 kenti vuran iki büyük depremde resmi rakamlara göre 50 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi, yüzbinlerce insan yaralandı, bir o kadar insan evsiz kaldı. Deprem hattında olan tarihi yapılar da zarar gördü. Antakya 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde ağır bir yıkıma uğradı ve binlerce yıllık tarihi dokular da zarar gördü. Depremi fırsata çeviren gözü ranttan dönmüş iktidar ve yandaşları ise tarihi dokuları korumak yerine tamamen yok etti. CHP’li Büyükşehir Belediyesi'ne göre tarihi dokusu ile birlikte ilçenin yüzde 80’ni yıkıldı.

 

 

Rum Ortodoks Kilisesi

Antakya’nın simgelerinden biri olan Rum Ortodoks Kilisesi 1 yıl önce yaşanan depremde hasar gördü. Mısır Bilad Al Şam hükümdarlığı zamanında 1833'te Mohammed Ali oğlu İbrahim Paşa'nın izni ile ilk önce ahşap olarak yaptırılan ve 1872 yılında yaşanan depremde yıkılan kilise için tarih adeta tekerrür etti ve 6 Şubat günü benzer durumu yaşadı. Antakya’nın en işlek caddesi olan Hürriyet Caddesi diğer adıyla Saray Caddesi üzerinde yer alan kilisenin duvarlarında asılı 4 ikona çöktü ve tavan kirişleri taş yığınlarının arkasında kaldı. Kilisesinin ön bölümünde asılı duran büyük haç da depremden nasibini aldı.