Onların yükü omuzlarımızda

  • DFG ve MKGP, tutuklanan gazeteciler için “Onların yükü omuzlarımızda haberse haber yapacağız, programsa program çekeceğiz” dedi.

 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) 16 gazetecinin tutuklanmasına ilişkin JINNEWS Merkez Bürosu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya çok sayıda gazetecinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Remziye Tosun, HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl ve İlçe ile çok sayıda sivil toplu örgütü temsilcisi katıldı.

İlk olarak konuşan gazeteci Fuat Yaşar, "Tutuklanan 16 gazeteci arkadaşımız şu an burada haber yapan çekim yapan gazeteciler ne yapıyorsa aynı şeyi yaptı ve gözaltına alınıp tutuklandı. Gazetecilik suç değildir. Bunu her platformda söylemeye devam edeceğiz. Geçmişten bugüne benzer politikalar devreye konuldu ve işe yaramadı. Her gelen iktidarın temel hedefi gazeteciliği bitirmektir. Bugüne kadar nasıl işe yaramadıysa bundan sonra da işe yaramayacak” dedi. 

Gazeteci Kejo Ekinci, arkadaşları bırakılana dek eylemlerine devam edeceklerini ve Apê Musa’nın yolunda olduklarını söyledi.

Baskı bizi hiç yıldırmadı

 Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Arjin Öncel de baskıların yeni olmadığını, 90’lı yıllardan bu yana sürdüğünü dile getirdi. En ağır sürecin AKP döneminde yaşandığına dikkat çeken Arjin Öncel, "Gazeteciler gözaltına alındı, tutuklandı, katledildi. Bugüne kadar var olan hiçbir baskı bizi yıldırmadı. 16 arkadaşımız cezaevinde haber için orda iseler haber yapacağız, program ise program yapacağız. Onların yükü omuzlarımızda” şeklinde konuştu.  

Onların yerine de yazarız

 JINNEWS muhabiri Medya Üren, 30 yıldır özgür basının halkın sesi olmaya çalıştığını belirterek, şunları ifade etti: “30 yıldır iktidarın da özgür basına karşı saldırıları eksilmedi. Dün binalarımız bombalandı, bugün binalarımız abluka altına alınıyor. Dün sokak ortasında katledildik, bugün de zindanlara atılıyoruz. 30 yıl boyunca birçok iktidar değişti, birçok kişi gelip geçti ama özgür basın sürekli burada. Hiçbir zaman hakikati yazmaktan vazgeçmediler. Yaratığınız hukuksuz sistem sizi de yakacak. Bizler burada olmaya, arkadaşlarımızın yerine de yazmaya devam edeceğiz.” 

Israrımızda devam edeceğiz

 MA editörlerinden Bilal Güldem, "16 arkadaşımızın gazeteciliğine tanığız; ellerinde defter, kalem veya kamera dışında başka bir şey var mıydı?" diye sorarak, şöyle devam etti: "Onlar sadece haber yaptı ve bunun için tutuklandı. Onlar alındıysa bizler de Kürt halkını ve toplumu habersiz bırakmayacağız. Gözaltı ve operasyonlarla Kürtler sessiz kalmaz. Iısrarımızda devam edeceğiz.”

Gazeteci Selman Çiçek ise şunları hatırlattı: "Arkadaşlarımız olmasaydı Kemal Kurkut, Tahir Elçi, İpek Er, İstanbul Esenyurt’ta damatla birlikte tutuklanan 9 kişiyi kimse bilmeyecekti. Çünkü saklamaya çalışıyorlar. Özgür basın susturulamaz.” 

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu da gazeteciliğin suç olmadığını hep birlikte bir kere daha haykırdıklarını ve haykırmaya devam edeceklerine dikkat çekti. Müftüoğlu, arkadaşları serbest bırakılana dek mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.