Önlüğü ve fotoğrafıyla teselli

Ayşe Hazanhan

Ayşe Hazanhan

  •  “Asıl terörist onlardır. Biz onurlu bir halkız ve kimsenin karşısında eğecek başımız da yok. Oğlumu Erdoğan’ın polisleri katletti”

Türk polisinin, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ı katletmesinin üzerinden 7 yıl geçti. Yerel mahkemenin kararına karşı AYM’ye yapılan başvurunun sonucu bekleniyor. Önlüğünü ve katledildiği gün kameralara yansıyan son fotoğrafını saklayarak kendini teselli etmeye çalışan annesi Ayşe Hazanhan, aradan geçen zamana rağmen evlerinde yas havasının hakim oluğunu söyledi. Kazanhan, katiller hesap verene kadar mücadelesini sürdüreceğini vurguladı. 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015’te evinin önünde oyun oynarken Polis Özel Harekat (PÖH) elemanları tarafından hedef gösterilerek vurulan 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın katledilmesi üzerinden 7 yıl geçti. Cinayetin ardından her ne kadar hükümet yetkilileri, polisin olayla ilgisi olmadığını ileri sürse de ortaya çıkan görüntüler ve tanıklar, cinayetin polis tarafından işlediğini gösterdi. Başlatılan soruşturmada, zırhlı araçların çektiği görüntüler, polislerin telsiz konuşmaları ve polislerin telefon kayıtları dosyaya dahil edilmedi. Cinayet nedeniyle tutuklanan Mehmet Nurbaki Göçmez ile komiser yardımcısı U.İ. ve PÖH elemanları H.V., O.Ç. ve G.T. hakkında Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 

Yargı katilleri aklamaya çalışıyor

 Dava, 11 Kasım 2016’da karara bağlandı. Mehmet Nurbaki Göçmez’e “Olası kasıtla çocuğu öldürme” suçundan 13 yıl 4 ay, O.Ç., U.I., G.T. ve H.V’ye ise “kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” gerekçesiyle 6’şar ay hapis cezası verildi. Üstelik 6’şar aylık hapis cezası kararında da hükmün açıklanması erteledi. Kararın Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’nde Haziran 2017’de onanması üzerine temyiz için Yargıtay’a başvuruldu. Yargıtay 1.Ceza Dairesi de Temmuz 2019’da, “Kararda isabetsizlik görülmemiştir” diyerek aileninin itirazını reddetti.  

Avukatlar, bu kez de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu. “Yaşam hakkı ihlali”, “yaşam hakkı bağlamında etkili soruşturma yürütme yükümlülüğü ihlali” ve “adil yargılanma hakkı ihlali” gerekçeleriyle yapılan başvuruda, cinayetin detayları hatırlatıldı. Kazanhan’ın kasıtlı bir şekilde katledildiği belirtilen başvuruda, soruşturmanın yalnızca bir polis memuru üzerinden yürütüldüğü ve diğer sanık polisler hakkında yalnızca suçu bildirmemekten soruşturma ve kovuşturmaya tabi tutulduğu hatırlatıldı. 

Kazanhan’ın öldürülmesine ilişkin açılan tazminat davasında ise Mardin 1’inci İdare Mahkemesi, olayın “haksız tahrik altında” yaşandığına hükmederek, aileye 134 bin 202 liralık tazminat miktarını uygun gördü.  

Katledildikten sonra karnesi geldi

Polisler hakkında kurulan hükme karşı AYM’ye yapılan başvuru henüz sonuçlanmazken, anne Ayşe Kazanhan, oğlunun 6. sınıf öğrencisi olduğunu ve katledildikten kısa bir süre sonra karnesinin eve geldiğini ifade ederek, önlüğünü ve katledildiği gün kameralara yansıyan son fotoğrafını saklayarak kendini teselli etmeye çalıştığını söyledi. Anne Kazanhan, aradan geçen zamana rağmen evlerinde halen yas havasının hakim oluğunu belirterek, bunu yapanlar hesap verene kadar mücadelesini sürdüreceğini vurguladı. 

Asıl terörist onlardır

 Anne Kazanhan, oğlunun devlet tarafından açık bir şekilde katledildiğini belirterek, şunları söyledi: “Oğlum daha çocuktu ve kimseye zarar vermemişti. Erdoğan gidip çocukların başını okşayıp seviyor ama bizim çocuklara da ölümü reva görüyor. Bir gün bile çıkıp ‘Nihat çocuktu neden katlettiniz’ demedi. Dilerim Allah’tan benim 7 yıldır yaşadığım acının aynısı yaşarlar. Bize, ‘siz teröristsiniz’ diyorlar. Asıl terörist onlardır. Biz onurlu bir halkız ve kimsenin karşısında eğecek başımız da yok. Tek başıma kalsam dahi oğlumun davasından vazgeçmeyeceğim. Benim oğlumu Erdoğan’ın polisleri katletti. Çocuklar karnelerini her aldıklarında O’nu hatırlarım. Ben o günü nasıl unutabilirim ki. Bütün Türkiye bir olup karşımda dursa da davamdan vazgeçmeyeceğim. Nihat’ım 3 Ocak’ta 20 yaşına girdi ama halen 12 yaşında. Oğlum Beytullah’ın doğum günü de Nihat’ın katledildiği gündür.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.