Paraya sıkışan Suudilere koşuyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Suudi Arabistan ziyaretinden mali destek paketiyle döndü. 

Suudi Arabistan siyasi ve ekonomik olarak etki alanına almak istediği ülkelere mali kaynak sağlamaya devam ediyor. Suudi rejimi; Mısır, Lübnan ve Sudan’ın ardından Pakistan’a da 8 milyar dolarlık mali yardım desteğinde bulunma kararı aldı. İki ülke arasındaki bu yeni anlaşma Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in son Suudi Arabistan ziyareti sırasında yapıldı. Mali paket, petrol tesislerine yönelik finansmanı iki katına çıkarmayı, mevduat ya da Sukuk yoluyla ek finansman sağlamayı ve mevcut 4,2 milyar dolarlık yatırımı devam ettirmeyi içeriyor. Pakistan'ın petrol finansmanını 1,2 milyar dolardan 2,4 milyar dolara çıkarma teklifinin Riyad tarafından kabul edildiği, mevcut 3 milyar dolarlık yatırımın vadesinin ise Haziran 2023'e kadar uzatıldığı bildirildi.

Geçen yıl da yardım etmişti

Çalkantılı bir dönemden geçen Pakistan ekonomisine Suudi Arabistan Aralık 2021'de 3 milyar dolarlık mevduat sağlamış ve petrol tedariği için 100 milyon dolar yardımda bulunmuştu. 

Suudi Arabistan'ın desteğine ilişkin açıklamalar, Pakistan ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında, reformların hızıyla ilgili endişeler nedeniyle durmuş olan, mevcut 6 milyar dolarlık yardım programı kapsamındaki fonların serbest bırakılmasıyla ilgili son görüşmelerden sonra geldi. 

Erdoğan da para için gitmişti

Ülkesindeki ağır ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da mali kaynak ve yeni yatırımcılar bulmak için geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan’a gitmişti. Erdoğan “davet üzerine gittim” dese de

Suudi tarafı bunu yalanlayarak “biz davet etmedik, kendisi geldi” açıklamasını yapmıştı. Tüm bunlar da gelecek seçimde iktidarda kalmak için Erdoğan’ın nasıl bir duruma düştüğünü ortaya koymuştu. Erdoğan’ın Riyad ziyareti aynı zamanda Türkiye’nin ağır ekonomik kriz nedeniyle dış politikasında yeni bir “U dönüşü” olarak yorumlanmıştı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.