Paris Katliamı'nda hesaplaşma değil paslaşma var

Yurt Dışı Haberleri —

Remzi Kartal

Remzi Kartal

  • KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın Paris Katliamı’nın ve Belçika’da kendisine yönelik yapılmak istenen suikast girişiminin kilit ismi olduğunu söyledi. Kartal, Fransa hükümetinin meseleyi bildiğini fakat çıkar ilişkilerinden ötürü üzerine gitmediğini ifade etti.
.

 

ERKAN GÜLBAHÇE

Fransız Le Journal de Dimanche gazetesi, geçtiğimiz günlerde eski MİT müsteşar yardımcısı olan Türkiye’nin Paris büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın 9 Ocak 2013 Paris katliamındaki rolüne, Türk casus hücreleri ve eylemlerine ilişkin geniş bir habere yer verdi. Gazete haberini Belçika’nın elinde bulunan gizli bir belgeye dayandırdı. Haberle eş zamanlı Paris Büyükelçisi "görev süresi doldu" denilerek, alelacele Türkiye’ye geri döndü. "Bizzat Fransız makamlarının bilgisi ve uyarıları çerçevesinde gitti" diyen KONGRA GEL Eşbaşkanı Kartal ile İsmail Hakkı Musa’nın yurt dışındaki suikastlerde rolü üzerine konuştuk.

 

Hakkı Musa’nın rolü

Paris’te 3 Kürt kadının katledilmesinde Hakkı Musa’nın rolünün apaçık olduğunu belirten Kartal, “O süreçte Belçika’da görevli olan Hakkı Musa’nın katliamın koordineliğini yaptığını net olarak söyleyebiliriz" dedi.

Kartal şöyle devam etti: "Katliam hazırlıkları ile ilgili yapılan bütün planlamalardan sonra Hakkı Musa uygulama aşamasına gelindiğinde güvenliği nedeniyle Türkiye’ye çağrıldı. Türkiye’de olduğu süreçte Paris’teki katliamlar gerçekleştirildi. Hakkı Musa Türkiye’ye çağrıldıktan sonra MİT müsteşar Yardımcılığı’na getirildi. Çünkü yurt dışındaki bu tür katliam planları doğrudan MİT’in yurtdışı dairesi tarafından yönlendiriliyor. Katliam üzerinden bir zaman geçtikten, mesela soğutulduktan sonra İsmail Hakkı Musa bu kez Fransa’daki Paris büyük elçiliğine görevlendirildi."

Nereye gittiyse orası koordine merkezi oldu

Bu süreçte bir sürü yeni katliam planlamaları ve teşebbüsleri olduğunu aktaran Kartal, "İsmail Hakkı Musa daha önce Brüksel’de iken Paris’teki katliamı planladı. Bu sefer Paris’teyken Belçika’daki ve Avrupa’daki diğer katliamların planlamasında rol aldı. Hakkı Musa nereye gittiyse orası cinayetlerin koordine edildiği merkez oldu" dedi.

KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal

Yurt dışı cinayetlerde kilit isim

Belçika mahkemesine sunulan bir belgede de Paris Katliamı’nın Hakkı Musa tarafından koordine edildiği basına yansıdı. "Bizim  elimizdeki bilgiler de bunu doğruluyor" diyen Kartal şöyle devam etti: "Paris katliamının arifesinde Türkiye’ye çekiliyor, MİT müsteşar Yardımcılığına atanıyor. Atanma sıra dışı ve çok önemli bir görevlendirme. Herkesin getirilebileceği bir görev değil. Dolayısıyla devlet kendisi Hakkı Musa’nın ne düzeyde önemli bir eleman olduğunu MİT içerisinde üst düzeyde görevlendirerek gösteriyor. Bu atama Hakkı Musa’nın, bahsettiğimiz Fransa, Belçika, Avrupa ve yurt dışı cinayetlerde kilit isim olduğunu da gösteriyor."

 

Dosyanın üstü kapatıldı

"Maalesef Paris’teki katliamın çok açık bir şekilde MİT tarafından yapıldığı bilinmesine rağmen, Fransa devletinin elinde bu konuya ilişkin birçok bilgi ve belge olmasına rağmen başından itibaren meselenin üzerine gitmemiştir" diyen Kartal şöyle devam etti: "Maalesef bu dosyanın üstü kapatılmıştır. İlgili kurumların olayın çözülmesi için tavırlarını değiştirmesi gerektiğini belirtiyoruz. Bunda ısrarcı olacağız."

Çıkar ilişkilerine kurban edildi

"İsmail Hakkı Musa’nın Paris Katliamı’ndaki rolü başından itibaren bilinmesine rağmen neden hakkında bir soruşturma başlatılmadı, tutuklanmadı" sorusunun cevabının Türkiye-Fransa ilişkilerinde gizli olduğunun altını çizen Kartal, "Birinci nedeni devletler arası çıkar politikası. İkinci neden de Kürt halkının birinci dünya savaşından sonra 100 yıldır devletler arası politikalara kurban edilmesidir" dedi.

Çelişki değil paslaşma var

Kartal, Hakkı Musa’nın Paris Katliamı’naki rolünü açığa çıkaran haberle eş zamanlı olarak 'görev süresi doldu' denilerek Türkiye’ye dönmesini ise şöyle değerlendirdi: "Fransa’dan ayrılmasının bizzat Fransız makamlarının bilgisi ve uyarıları çerçevesinde olduğunu düşünüyorum. Fransa ile Türkiye arasında Libya ve Akdeniz konusunda bazı çelişkiler ortaya çıktı. Ancak son zamanlarda izlediğimiz kadarıyla Fransa ve Türkiye arasında bazı paslaşmalar yaşanıyor. Devletlerin çıkarları temelinde her türlü krizi dondurup bir araya geldiklerini biliyoruz. Son süreçte de Türkiye ve Fransa arasında bir yakınlaşma gözüküyor."

Israrcı olacağız

Ortaya çıkan yeni bilgilerin Paris Katliamıyla ilgili soruşturmaya nasıl yansıyacağına dair ise Kartal şunları belirtti: "Bu konu yine halkımızın ve dostlarımızın mücadelesine bağlı. Hem hukuki hem siyasi alanda yürütülecek mücadele Kürt sorunun çözümünde belirleyici olacaktır. Adaletin gerçekleşmesi için verilecek ortak mücadele nihai sonucu belirleyecektir."

Pekin ile ilgili girişimler var

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in CNN Türk televizyonunda Paris katliamına ilişkin itirafı  ve yeni suikast tehdidine ilişkin ise Kartal, "Bu konuda hukuki girişimler var. Detayları paylaşmak istemiyorum. Nasıl sonuçlanır şimdiden kestirmek zor. Ancak bazı girişimlerimizin olduğunu belirtebilirim. Önümüzdeki süreçte baz gelişmeler ortaya çıkabilir" dedi.

Çelikbilek’in Paris’teki rolü nedir?

Belçika’da Zekeriya Çelikbilek’in de aralarında bulunduğu 3 kişi Haziran 2017’de KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal’a suikast planladı. Belçika polisi tarafından yakalanan Çelikbilek’in MİT ve İsmail Hakkı Musa’yla bağına ilişkin Kartal, "Basına yansıdığı kadarıyla görüyoruz ki bu kişinin hem Paris’teki Katliamı’nda hem de Belçika’daki suikast girişiminde ismi geçiyor. Şu anda bunlarla ilgili Belçika’da devam eden mahkemeler var. Mahkeme süreci devam ederken bu kişilerle ilgili farklı bilgileri vermeyi çok da doğru bulmuyoruz. Hem Paris hem de Belçika’da hukuku süreç devam ediyor" dedi.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.