Yerleştirilenler bölge insanı değil

Efrîn ve Şehba Kantonu Meclisi Eş Başkanı Bekir Elo

Efrîn ve Şehba Kantonu Meclisi Eş Başkanı Bekir Elo

  • İşgalci Türk devleti, Efrin, Şehba ve Girê Spî hattına mülteci adı altında binlerce kişiyi yerleştirdi. Efrîn ve Şehba Kantonu Meclisi Eş Başkanı Bekir Elo, getirilenlerin bölge insanı olmadığına dikkat çekerek, “patlamaya hazır bomba” ifadesini kullandı. 

Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü'ne göre Türk devleti, Efrîn işgalinden sonra 500 binden fazla insanı bölgeye yerleştirdi. Ayrıca Suriye'nin farklı yerlerinden gelen Türkmenler de Şera'dan Cindirêsê’ye uzanan sınır hattına yerleştirildi. 

Yüzde 95’ten 23’e düştü

Bilgiler, yerleştirmelerin demografik değişim amacı güttüğünü de gözler önüne seriyor. Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü’nün açıkladığı verilere göre Efrîn'de işgalden önce yüzde 95 olan Kürtlerin oranı, işgal sonrası yüzde 23’lere düştü. 

Her türlü işgal, talan

İşgalci Türk devleti, İhvancı örgüt ve derneklerin desteğiyle, çete ailelerinin barınması için Efrîn'de 25'ten fazla sömürge sitesi kurdu. Ayrıca işgalden sonra köy ve kasabaların adları Türkçe adlarla değiştirildi, tarihi eserler yağmalandı ve bölgenin özgün kimliğinin işaretleri değiştirildi. Yüzlerce kişi özellikle de kadınlar kaçırıldı. Zeytin ağaçları başta olmak üzere doğa talanı da devreye konuldu. 

Bir ayda 300 kişi

Benzeri durum Girê Spî’de de yaşanıyor. Sadece geçtiğimiz Temmuz ayında 300 kişi kente getirildi. 2019’dan bu yana Türk devleti ve çetelerinin işgali altında bulunan Girê Spî’ye şimdiye kadar Halep, İdlib, Hama, Şam ve Derazor kırsalından 22 bini aşkın kişi gönderildi.

Bölge halkı değiller

ANHA’ya konuşan Efrîn ve Şehba Kantonu Meclisi Eş Başkanı Bekir Elo, işgalci Türk devletinin Efrîn halkını zorla yerinden ederek yerlerine çete aileleri, Türkmen aileleri ve Suriye'nin farklı yerlerinden gelen göçmenleri yerleştirdiğine dikkat çekti. 

Bekir Elo, getirilenlerin Efrînli olmadığını kaydederek yerleştirmelerin “patlamaya hazır bomba haline geldiğini” ifade etti.

Miller’in ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın Suriyeli mültecilerin Efrîn'e yerleştirilmesinin demografik değişikliğe yol açmadığına ilişkin açıklamasına yanıt veren Elo, "Birinci derecede işgalci Türk devletinin başta Kürt halkı olmak üzere halklara yönelik politikalarına hizmettir” diye konuştu.

Elo, uluslararası güçlerin sessizliğini de kınadı.  ŞEHBA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.