Peru çetelerinin Türkiye bağlantısı

Dünya Haberleri —

Peru çeteleri

Peru çeteleri

  • Peru’da silah ticareti yapan çetelere yapılan operasyonun altından da Türk bağlantısı çıktı. 700 polisin katıldığı operasyonda Türkiye’den aldıkları silahları, Peru ve Ekvador’daki yasadışı örgütlere satan bir çete çökertildi.

Dört ilde eş zamanlı yapılan baskınlarda Peru ve Ekvadorlu suç örgütlerine Türkiye ve ABD’den getirdikleri silahları satan çete çökertildi. Türkiye bağlantılı çetenin, silah ruhsatı alabilecek dar gelirli kişileri tespit ederek bu kişilere finans ve avcı ruhsatı sağladığı, satın alan kişinin bir süre sonra aldığı silahın kaybolduğu ya da çalındığını bildirmesinin ardından silahları Peru ve Ekvador’daki organize suç örgütlerine fahiş fiyatlara sattığı kaydedildi.

2017 yılından bu yana toplam 14 bin 940 kayıp ya da çalıntı silah bildirilen Güney Amerika ülkesinde, Peru Ulusal Polisi’nin (PNP) evlere ve silah satan mağazalara dört ilde eş zamanlı operasyonunda 18 kişi gözaltına alındı. Operasyonun ABD Büyükelçiliği desteğiyle gerçekleştirildiği kaydedildi.

Peru Organize Suçlar Savcısı Jorge Chavez, Ekvador’daki başkan adayının öldürüldüğü olayda kullanılan silahın da operasyonun yapılan şirketlerden biri tarafından sağlandığını, bu bilginin doğrulanması için Ekvador polisinden teyit beklediklerini açıkladı.

Kartellere silah tedariği

Perulu güvenlik uzmanı Jaime Rivera’ya göre Latin Amerika’da için en büyük tehlike organize suç örgütleri. VOA Türkçe servisinden Mustafa Özdemir’e konuşan Rivera, Peru’da silah ticaretini yapanların daha çok uyuşturucu kaçakçılığı ve tetikçilik yapan gruplar olduğunu; ülkede çok sayıda uluslararası kartelin faaliyet gösterdiğini, suç örgütlerinin bürokratlarla kurdukları çıkar ilişkileri sayesinde ülkedeki suç, şiddet ve silahlanma sorununun arttığını söyledi.

Türk silahı kartelin hizmetinde

Güney Amerika’da silah kaçakçılığı ve ateşli silah kullanımını takip eden Cries adlı sivil toplum örgütü başkanı Serbin Pont, son dönemlerde Latin Amerika’da Türk yapımı silahların arttığını kaydediyor. Bölgede Türk malı silahların daha çok Paraguay’dan Brezilya’ya kaçırılmak istenirken ele geçirildiğini belirten Pont, Peru’dan Ekvador’a götürülen silahlar arasında Armaq tabancası ile ABD ve Türkiye’de de üretilen AR-15 adlı tüfeğin yer aldığına dikkat çekti.

Türkiye’nin Peru’ya “silah ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı” ihracatı 2011 yılında 308 bin 340 dolarken, bu miktar 2022’de 1 milyon 21 milyon 112 dolara, geçen seneyse 2 milyon 228 bin 261 dolara çıktı.

Türkiye’nin geçen yıl en çok silah ve mühimmat ihraç ettiği Latin Amerika ülkeleri 4,97 milyon dolarla Guatemala olurken, onu yaklaşık 4,47 milyon dolarla Ekvador izledi. CARACAS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.