Polis cezasızlığı biliyor

  • Her polis şiddeti sonrası karar vericilerin koruma mekanizmalarını devreye soktuğunu belirten Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun, cezasızlıkla korunan polislerin, yeni şiddet olaylarına yöneldiğini söyledi. 

Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun, “Yargısız İnfazlar Raporu” üzerinden yaşanan polis şiddetini ve sonuçlarını değerlendirdi. Raporu BM’nin 22 Eylül’deki Cenevre toplantısına yetiştirilmek istediklerini aktaran Tursun, cezasızlık, adalete erişimde zorluklar, katilleri koruma mekanizmaları, çocuklar, yaşlılar ve kadınların bulunduğu 416 ölümlü vakanın olduğunu kaydetti. 

314 lira için de öldürüyor

Tursun, “416 vakanın tamamı parkta oturandan doğum gününden dönerken öldürülene kadar çeşitli olaylardan oluşuyor. Sadece dur ihtarına uymadığı için 116 kişi polis kurşunuyla öldürülmüş. Bu tür olaylar Karayolları Trafik Kanunu’nun 37’nci maddesi kapsamında ortaya çıkıyor. Bu maddedeki dur ihtarına uymamanın cezası ise 314 lira. Yani polis 314 liralık suç işleyen bir vatandaşı öldürüyor” dedi.

94 çocuğun 79’u Kürt

416 ölümün 94’ünün çocuk olduğunu aktaran Tursun, şöyle devam etti: “Bunların arasında Şırnak’ta annesinin kucağında öldürülen 17 aylık bebekten evinin odasında uyurken polis panzeriyle ölen çocuklara kadar birçok çocuk var. Önemli olan kısmıysa bu 94 çocuğun 79’u Amed ve çevre illerinde yaşamını yitirmiş. Bunlar polisten kaçmayı bilmeyen küçük çocuklar. Aynı şeklide 34 kişinin zırhlı araçla öldürülmesiyle ilgili yapılan yargılamaların tümü beraatla sonuçlandı.”  

Tüm dosyalarda cezasızlık

“Bu yargısız infaz gerçekleştikten sonra hemen koruma mekanizmaları devreye giriyor” diyen Tursun, daha ceset yerdeyken, otopsi raporu çıkmamışken kaymakamlar, valiler ve bakanların, gazetecilere öldürülen kişi aleyhine demeçler verdiğini hatırlattı. Tursun, “Karar vericiler, savcıya, hakime ‘devlet böyle düşünüyor. Ona göre dosyalarınızı hazırlayın’ demek istiyor. Mesela Diyarbakır’da Şahin Öner, panzerin çarpması sonucu hayatını kaybediyor. Daha Adli Tıp Kurumu’na gitmeden Diyarbakır Valisi, ‘Şahin Öner’in elinde bomba patladı’ diye demeç veriyor. Bununla cezasızlığın temelini oluşturuyor. Bunu tüm Türkiye’ye uygulayabiliriz” şeklinde konuştu. 

416 olay içerisinde birkaç tane sembolik ceza haricinde tüm dosyaların cezasızlıkla sonuçlandığına dikkat çeken Tursun, "Polis insan öldürüp mahkemeye çıktıktan sonra ‘görevimi yaptım. Makul şüphem vardı’ diyor. Hakim de yasalara göre beraat veriyor” dedi. Bunun da temelinde politik ve etnik bir bakış açısı olduğunu sözlerine ekleyen Tursun, şöyle devam etti: “Bu bakış açısı olmasa çocukların büyük kısmı neden Diyarbakır ve çevre illerinde öldürüldü. Öldürdünüz neden adaleti sağlayamıyorsunuz? Kemal Kurkut’ta olduğu gibi kameraların önünde öldürülen insanlar var. Bunlar da cezasızlıkla karşılaşıyor.”  MA/İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.