Polis ile Nazi gruplar bağlantılı

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Almanya’nın gerçek anlamda Nazi geçmişi ile yüzleşmediğini belirten Berlin Eyalet Milletvekili Koçak, devlet bürokrasisinde yer alan Naziler olduğunu söyledi.
  • Irkçılık ile mücadeleyi bütün dünya halklarına benimsetmeliyiz. Ortadoğu'da, Kurdistan’da Kürtlere ve Alevilere yönelik ırkçılık ile de mücadele içerisindeyiz.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Kendisi de ırkçı saldırıların hedefinde olan de Sol Parti Berlin Eyalet Milletvekili Ferhat Ali Koçak, aşırı sağcılara karşı polis ve yargının rolünü oynamadığını belirterek, “Naziler devlet yapılanmaları içinde yer alıyor” uyarısında bulundu. 

Sol Parti Berlin Milletvekili Ferhat Ali Koçak ile Almanya’daki ırkçılık ve buna karşı verilen mücadeleyi konuştuk. Almanya’da doğup büyüyen Koçak, ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadeleyi kampanyasının ana konusu haline getirerek 2021 yılında eyalet parlamentosuna girmişti. 

Irkçılığı ikiye ayırdığını belirten Koçak, "Aşırı sağcılardan oluşan Nazi yapılanması ve kültürel ırkçılık olarak ele alabiliriz. Nazi yapılanması veya Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) cinayetleri ve kültürel ırkçılık yani toplumsal ırkçılık. Bunu, Almanya’da veya Berlin’de hatta Neukölln’de yabancılara sokak ortasında ırkçı söylemler, iş ararken, ev ararken karşılaştıkları durumlar olarak örneklendirebiliriz” dedi. 

Sol Parti Berlin Eyalet Milletvekili Ferhat Ali Koçak

Neukölln’de ırkçı saldırılar

Berlin’in Neukölln semtinde özellikle çok fazla ırkçı saldırı olduğunun bilindiğine dikkat çeken Koçak, "Neukölln’de şiddet kullanan Nazi oluşumları var. Yabancılar özellikle de ırkçılığa karşı mücadele eden kişiler hedef alınıyor” dedi. Neukölln’de birçoğu 2016 ve 2017 yılında olmak üzere 72 ırkçı saldırı gerçekleşti. Bunun 23’ünü aşırı sağcı kundaklama oluşturuyor. 2018 yılında ise Ferhat Koçak ve bir kitapçıya ait araba kundaklandı. 

Polis, savcı ‘sağ’ın yanında mı?

Kundaklama ve ölüm tehditlerine devlet yetkililerinin seyirci kaldığını belirten Koçak, “Bu saldırıların sorumluları bilindiği gibi bu saldırılarda yer alan gruplara karşı devlet yetkilileri ve polisin herhangi bir engelleyici bir çalışmaya girmemesi en büyük sorunumuz” diye konuştu. “Çoğu skandallarda gördüğümüz, polis ile Nazi grupları arasında bir bağlantı olduğudur” tespitinde bulunan Koçak, “Örneğin bana karşı yapılan kundaklamaya ilişkin istihbaratın, polis ve kundaklama olayını yapan kişinin kafede buluştuğuna dair ihbarı var” diyerek ekledi: “Mahkemeler de ırkçı saldırılarda hukuku tam olarak işletmiyor.”

5 yıldır bir gelişme yok

Koçak 2018 yılında uğradığı ırkçı bir saldırıya ilişkin mahkemesinin yeni başladığını belirterek, "Bu mahkemelerden bir şey çıkacağını düşünmüyorum. Çünkü kundaklamayı yapan Naziler, avukatları Naziler ve devlet kurumlarında da Naziler var. Bana yapılan saldırının 5. yılına girmemize rağmen mücadelemiz sonucu mahkemeye götürebildik. Verdiğimiz mücadeleyi düşündüğümüzde enerjimizi ne kadar aldığını anlatamıyoruz bile" dedi.

Mağdurların yanındayız

Neukölln’deki ırkçı saldırılara ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu oluşması için girişimlerinin sonuç verdiğini ve bu komisyonda Eyalet Milletvekili Elif Eralp ile birlikte yer aldığını belirten Koçak, "Özellikle bu komisyonda polisin yapmadığı ya da yanlış yaptığı çalışmaları ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Bu komisyonda Almanya için Alternatif Partisi’den (AfD) de bir temsilcinin olduğunu belirtmekte fayda var. Aynı zamanda sadece polis değil, savcıların bile bu gruplarla ilişkilerini ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Siyasetçiler olarak mağdurların yanında adalet için mücadele edeceğiz" diye konuştu.

 

Dilan Sözeri

Dilan için polis özür diledi

Berlin’de ırkçı saldırıya uğrayan 17 yaşındaki Dilan Sözeri'yi hatırlatan Koçak, "Saldırıya dair polisin ilk açıklamaları gerçeği yansıtmıyordu. ‘Maske takma tartışması’ olduğu ileri sürüldü. Biz Meclis gündemine taşıdık ve polis özür diledi. Berlin’de sivil toplum örgütleri, polisin açıklamalarını ve olayı yanlış lanse ettirmesini protesto etti, Dilan için dayanışma etkinlikleri düzenlendi. Dilan’a yönelik saldırıyı polislerin çarpıtması ve gazetelerin polislerin çarpıtması üzerine haber yapması kabul edilir bir durum değildi. Dilan’a yapılan saldırının faillerini ortaya çıkardık" dedi.

Almanya Nazi geçmişinden kopamadı

Alman devletinin ırkçı saldırıları "istisna" olarak değerlendirdiğinin altını çizen Koçak, sözlerine şöyle devam etti: "Oluşturduğumuz Meclis Araştırma Komisyonu ilk kez parlamento düzeyinde bu konuyu ele alacak. Almanya’da sağ görüş, faşist görüşler ile ilgili çok büyük bir sorun var. Almanya’nın faşist bir geçmişi var ve 1945’ten bu yana bu geçmişinden uzaklaşamıyor. Mesela Hitler faşizminin 1945’te 8.5 milyon üyesi vardı. 5 Mart 1933 federal seçimlerinde 17 bin 277 oy alarak yüzde 43,9 oranına sahiptiler. O günden bu güne bu insanlar kaybolmadı. Bu düşünce yeni oluşan Almanya’da tekrardan alevlendi, partilerde yer aldılar. Hatta istihbaratın kuruluşunda yer aldılar, aynı zamanda onlar kurdu. Bu nedenden dolayı Almanya’nın ciddi anlamda bir Nazi sorunu var, polislerden savcılara, hatta hakimlere kadar bu düşüncede insanlar var. Nazi sorunu olduğu kadar ırkçılık sorunu da var. Nazi oluşumlarındaki yapısal sorunlar aşırı sağcılardaki toplumsal sorunları tetikliyor."

Mücadelemiz sürecek

Irkçılığa karşı sokaklarda mücadele verildiğini belirten Koçak, "Sivil toplum örgütleri, ırkçılığa karşı mücadele eden gruplar ve özellikle 9 gencin katledildiği Hanau Katliamı’ndan, Amerika’da polis tarafından öldürülen George Floyd’tan sonra bir mücadele söz konusu. Irkçılık ile mücadeleyi bütün dünya halklarına benimsetmeliyiz. Ortadoğu'da, Kurdistan’da Kürtlere ve Alevilere yönelik ırkçılık ile de mücadele içerisindeyiz. Almanya’da artan ırkçılık ve yükselen sağa karşı mücadelemiz her zaman devam edecek" diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.