Posteri inmesin, milyonlar harcansın!

Erdoğan posterlerinin asıldığı aparat direkleri

Erdoğan posterlerinin asıldığı aparat direkleri

  • Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Erdoğan posterlerinin asıldığı aparat direkleri için dört ay içerisinde 1 milyon 828 bin lira harcadı.  

AKP-MHP iktidarının Kürtlerin elindeki belediyeleri gasp ederek, görevden aldığı belediye eşbaşkanları yerine atadığı memurlarının her gün bir yolsuzluğu, hırsızlığı veya hukuksuzluğu ortaya çıkıyor.

Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın posterlerinin asıldığı aparat direkleri için dört aylık zaman diliminde iki ayrı ihale yaptı. 12 Aralık 2022’de "yol, direk alımı işi" için yapılan ihale, 699 bin 400 TL bedelle HSK Reklam Matbaa Organizasyon Hizmetleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’ne verildi. Söz konusu ihaleden dört ay sonra, 12 Nisan 2023’te yeni bir ihale yapıldı. 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, "750 adet yol direk bayrakları ve demir profilleri işi" için yapılan ihale de 1 milyon 128 bin 750 TL bedelle aynı firmaya gitti. 

Her iki ihaleyi alan organizasyon şirketinin 2022 yılında kurulmuş olması dikkat çekti.  

Yasayı da dinlemediler

Direklerdeki Erdoğan posterleri, ilk olarak 2017’deki referandum seçimleri öncesi kentin tüm işlek caddelerine asıldı. 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi söz konusu posterler kayyum yönetimindeki belediye tarafından yenilendi. Erdoğan’ın posterlerinin sökülmemesi üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü, Bağlar İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu. Seçim Kurulu, posterlerin kente asılmasını “yasaya aykırı” bularak, indirilmesine karar verdi. Ancak karara rağmen Erdoğan'ın posterleri indirilmedi. AMED

 

*****

Mahalle satışta, muhtarlar umrede

Bir mahalleyi satışa çıkarmakla gündeme gelen kayyum yönetimindeki Yenişehir Belediyesi, bu kez de 30’u muhtar 164 kişiyi umreye götürecek.

Kayyum yönetimindeki Amed'in Yenişehir Belediyesi, taşınmaz devirleri ve arsa satışlarıyla gündemde. Belediye, geçtiğimiz yıl Seyrantepe’de bulunan Z Restaurant ve Makina İkmale bağlı Öğretmen Evi’nin yanındaki Temizlik Şantiyesi'ni satarak, Mêrdîn yolundaki piknik alanını ise kayyum yönetimindeki üyükşehir Belediyesi’ne devretmişti. Ardından Üçkuyular Mahallesi’ndeki 1822 ada 3 Nolu parselde yer alan 15 bin dönüm arazi 41 milyon 500 bin TL; aynı mahalledeki 1300 ada 3 Nolu parsel 26 milyon 745 bin TL; Şilbe Mahallesi’ndeki 667 Nolu parseldeki 8 bin 600 metrekarelik arazi ise 36 milyon TL’ye satışa çıkarıldı. Bu da yetmedi Dökmetaş Mahallesi’nde üç parsellik 75 bin 125 metrekarelik alan 232 milyon 894 bin TL’ye satışa çıkarıldı. Söz konusu satış işlemlerinin nasıl sonuçlandığına dair bir açıklama yapılmazken, en son Dokuzçeltik Mahallesi’nde büyük bir alan üç kez satılığa çıkarıldı. İlk iki satış tepkiler üzerine ihaleye kimsenin girmemesi nedeniyle; üçüncü ihale ise "eksik belge" nedeniyle iptal edildi. 

Arsa satışlarıyla gündemden düşmeyen kayyum Murat Beşikçi yönetimindeki belediye, bu kez de belediye kasasından yerel seçimlere kısa bir süre kala aralarında 30 muhtarın da olduğu 164 kişiyi umreye götürecek. Söz konusu kişiler arasında İmam Hatip'te çalışan imam ve öğrencilerin de olduğu öğrenildi. 

Muhtarları bağlamak için

Yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı Belgin Diken, umreye götürülecek 30 muhtarın masrafının belediye tarafından karşılanacağını öğrendiklerini paylaştı. Diğer kişilerin masraflarının nasıl karşılanacağı hakkında bilgi alamadıklarını ifade eden Diken, "Belediyenin halka hizmeti yok. Halkı kendin safına çekmek için muhtarları ödüllendiriyor. Muhtarları ödüllendirerek, umreye gönderiyor. Halka hizmet yok. Kültür alanında, kadın alanında yapılan projeler yok. Muhtarlar üzerinden şehri yönetmeye çalışıyorlar. Belediyenin halka yapacağı harcamalar, muhtarlara gidiyor. Muhtarları umreye göndermek belediyenin mi işi?” diye sordu. 

MA’nın görüştüğü mahalle muhtarları, söz konusu durumu doğruladı. Muhtarlar, umreye gönderildi. Bu yılki umre fiyatları bin 100 dolar ile bin 350 dolar arasında değişiyor.

 

*****

Seçim öncesi hızlı satışlar

AKP yönetimindeki Dargeçit Belediyesi, yerel seçimler öncesi belediyeye ait 82 adet taşınmazı satışa çıkardı. 

Mêrdîn Kerboran (Dargeçit) ilçesinde AKP yönetimindeki belediye, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere 6 aydan az bir süre kala kayyum uygulamalarına benzer bir adım attı. AKP yönetimindeki belediye, belediyeye ait 82 adet taşınmazı satılığa çıkardığını duyurdu. Her biri 170 metrekare ile 22 bin metrekare arasında değişen, toplamda yaklaşık 100 dönümden oluşan Şibebî (Kumdere) Kırsal Mahallesi’nde bulunan arsa statüsündeki taşınmazları satılığa çıkaran belediye, 1 Kasım günü ihale gerçekleştireceğini duyurdu. 

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün parsel sorgulama bölümünde yer almayan ve parselizasyonu yapılmamış, olarak görünen arsaların Mîdyad-Kerboran yolu üzerinde olduğu öğrenildi. 

 

*****

Belediye borç batağında

İdil Belediyesi’ne atanan kayyumların 7 yıldır tek bir soruna çözüm olmadığı gibi, belediyeyi borç batağına sürükledi.

Şirnex’in Hezex Belediyesi’ne hem 2016’da hem de 2019’da iki kez kayyum atandı. 8 yıldır belediyeyi yöneten kayyum, ilçeyi kaderine terk etti. Yerine kayyum atanan HDP’li Hezex Belediyesi Eşbaşkanları Songül Erden ve Murat Şen, kayyumların uygulamalarını ve ilçede yarattığı tahribatı anlattı. Eşbaşkan Erden, 5 yıllık süreçte kayyumların tek bir soruna çözüm olmadığını belirterek, “5 yılda ilçede durum çok değişti. Özellikle genç kadınlara dönük özel savaş politikaları yürütüldü. Kadınlara açtığımız alanlar bir bir kapatıldı veya farklı şeylere dönüştürüldü. Kadınların şimdi gidip oturacağı bir park bile yok. Kayyum sadece bir belediyenin gaspı değil, bir kentin gaspıdır” diye konuştu.

Eşbaşkan Murat Şen ise kayyumun belediyeyi borç batağına soktuğunu belirterek, “3 kayyum değiştirildi. HDP döneminde yapılan tüm yol ve sokakları da bozdular. Yılda 10 defa bu sokaklar ve mahalleler kazıldı. Hatta insanların bahçelerine kadar girdiler. Su vermedikleri gibi, bu halkın kendi imkanları doğrultusunda açtıkları su kuyularına da göz gidip halka para cezaları yazdılar. Halka kullanmadığı suyun faturasını gönderdiler” dedi. Kayyumların ilçede hiçbir sorunu çözmediğini vurgulayan Şen, şunları dile getirdi: “Tek yaptıkları şey ortaklarını zenginleştirmek ve bu ilçeyi borçlandırmaktır. Belediyeyi talan ettiler. Taş üstüne taş bırakmadılar. Belediyeye 50 defa da kayyum atasalar, halk iradesinden vazgeçmez. 31 Mart'ta bu halk gereken cevabı bir kez daha verecektir.”

 

*****

Arsa ve taşınmazlar devredildi

Van Büyükşehir Belediyesi kayyumları, son 5 yılda belediyeye ait binlerce dönüm arsa ve onlarca taşınmazı farklı kurumlara devretti. 

Kayyum tarafından yönetilen belediyelerden biri olan Van Büyükşehir Belediyesi’nde, kent halkının hizmetine sunulmayan kaynaklar, ya iş birlikçi yandaşlara peşkeş çekiliyor ya da diğer kamu kurumlarına devrediliyor. Belediyeye ait birçok araziyi satan kayyum yönetimleri, ranta yönelik imar planları hazırladı. Öyle ki son bir yıl içerisinde özellikle sahil yolunda yapılan imar değişiklikleriyle adeta kişilere özel rant alanları oluşturuldu.

Belediyeye ait birçok arsa ve taşınmaz, önceki ve şimdiki kayyum yönetimleri tarafından plan değişiklikleri yapılarak başka kurumlara devredildi. 2017 ile 2023 yılları arasında belediyenin en değerli arsalarını 25 ila 49 yıl arasında başka kurumlara devreden kayyum yönetimlerinin devrettiği arazi miktarının 2 milyon metrekareyi aştığı tahmin ediliyor.

Kayyum yönetimi, arazilerin büyük bir bölümünü Sağlık İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü gibi kurumlara devretti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.