- CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, gizli görüşme açıklamaları; CHP’li Beyoğlu ve Bayrampaşa belediyelerinin AKP’ye geçmemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurmaylarını azarlamasına neden oldu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr. arasındaki gizli görüşmeye ilişkin açıklamaları ve bazı belediyelerde yaşanan gelişmeler, Erdoğan’ın tepkisini çekti. Özel, geçtiğimiz hafta İstanbul’daki mitingde Erdoğan’ın Dolmabahçe’de Trump Jr. ile görüştüğünü duyurdu. Bu açıklamanın ardından Donald Trump, Erdoğan ile görüşeceğini ve ticari anlaşmalar yapılacağını duyurdu. Özel, “300 Boeing uçak alınacağının canlı yayında Erdoğan tarafından söylenmesi karşılığında görüşmenin gerçekleşeceğini” söyledi.
Halk TV’nin ulaştığı kaynaklara göre Erdoğan, sızıntının kaynağının bulunmasını istedi. Erdoğan’ın “Türk tarafından mı, ABD tarafından mı sızdı?” sorusunu yönelttiği ve kaynağın bulunması için kapsamlı araştırma talimatı verdiği öğrenildi.
Erdoğan’ı öfkelendiren ikinci başlık ise CHP’li Beyoğlu ve Bayrampaşa belediye başkanlarının tutuklanmasına rağmen AKP’ye geçmemesi oldu. AKP kulislerine göre Erdoğan, meclis çoğunluğunun sağlanamamasına tepki gösterdi. İl Başkanlığıyla telefonla görüşen Erdoğan’ın, “Sorumluları bulun” diyerek süreci yönetenlere çıkıştığı aktarıldı. Bayrampaşa’da CHP’den istifa eden bir meclis üyesinin AKP’ye geçmek yerine geçersiz oy kullanması da Erdoğan’ın tepkisini artırdı. Daha önce kendisine verilen “İki belediye bizde” sözünün tutulamamasına sert tepki gösterdiği ifade edildi.
Erdoğan’a verilen cevaplar arasında Manavgat Belediyesi’nde yaşanan istifalar da yer aldı. Meclis üyelerinin istifalarının hesaba katılmadığının belirtilmesi üzerine Erdoğan’ın, “Nasıl hesaba katmazsınız, hukukçular ile konuşmadınız mı?” tepkisi ile karşılaşıldı.
* * *
Özgür Çelik'in davası ertelendi
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Gençlik Kolları Genel Başkanı Erdem Kara ve çok sayıda ilçe yöneticisinin yargılandığı dava, diğer sanıkların ifadesinin alınması için ertelendi.
Silivri'de tutuklu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Cumhurbaşkanı adayı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 31 Ocak'ta ifade için gittiği İstanbul Adliyesi önünde CHP seçim otobüsünün engellenmesi ve otobüse doğru yürüyenlere biber gazı sıkılması üzerine başlayan gerginlikle ilgili CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve 25 CHP’li hakkında dava açıldı. Çelik ve 25 CHP’liye; "görevi yaptırmamak için direnme", "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama", "kasten yaralama", "kamu malına zarar verme" suçlamalarından açılan davada, 3 yıl 11 aydan 17 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Davanın ilk duruşması ise dün bir saat gecikmeli olarak, 11.00 itibarıyla İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nce İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı. Duruşma nedeniyle Çağlayan'da olağanüstü önlemler alındı. Adliye önündeki meydan bariyerlerle kuşatıldı, çok sayıda noktaya çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi. Adliyede işleri olduğuna ilişkin belge gösterebilen vatandaşlar içeri alındı. Duruşmayı CHP Genel Başkanı Özgür Özel de izledi.
Özgür Çelik, savunmasında "Genel Başkanımız Özgür Özel öncülüğünde Türkiye’nin birinci partisi oldu. Ben ve buradaki yönetici arkadaşlar 8 Ekim 2023’te göreve geldik. Bu zamana kadar ne soruşturma ne dava var ama şimdi il başkanlığı binamız bile davalık oldu, 3 ayrı davadan 28 buçuk yılla yargılanıyorum. Sebebi ben ve arkadaşlarımın iktidara yürüyen kararlı neferler olmamızdır. Bu iddianamede anayasal haklarımız suç sayılıyor. Ben 300 gündür randevularımı adliye koridorlarına veriyorum. Bu dava 300 gündür olağanüstü antidemokratik bir sürecin sonucudur. Kendi koltuklarını korumak için bizi ve CHP’yi yargı kıskacına almak istiyorlar. İmamoğlu’nun basın açıklamasını yapmak için anayasal hakkını kullanması bu iddianameyle suç sayılıyor” dedi.
Özgür Çelik ve 25 kişinin yargılandığı dava, 23 Şubat 2026'ya ertelendi.