Reiter Bozkurtlar’la kol kola

Dünya Haberleri —

Belediye Başkanı Reiter (ortada), Graue Wölfe bağlantılı Engin Uyguntürk (en sağda) ile birlikte görülüyor.

Belediye Başkanı Reiter (ortada), Graue Wölfe bağlantılı Engin Uyguntürk (en sağda) ile birlikte görülüyor.

  • Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Dieter Reiter’in Almanya’da yasaklanması tartışılan aşırı sağcı Türk organizasyonu Graue Wölfe’nin (Bozkurtlar) önde gelen temsilcileriyle fotoğraf çektirmesi tepkilere neden oldu.

Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Dieter Reiter (SPD), Graue Wölfe’nin temsilcileriyle fotoğraf çektirdi. Bir fotoğrafta Engin Uyguntürk ile birlikte görülüyor. Uyguntürk, Bavyera'daki Türk Eğitim ve Öğretim Merkezi'nin (TEB) başkanı. Bavyera Anayasayı Koruma Dairesi raporlarına göre, TEB Bozkurtlar'ın en büyük çatı örgütüne bağlı.

Kim olduklarını bilmiyormuş!

Reiter, tepki çeken fotoğrafın 21 Haziran'da Türk işverenleri ziyareti sırasında çekildiğini açıkladı. Reiter, Graue Wölfe’lerin (Bozkurtlar) de orada olduğunu bilmediğini ileri sürdü ve kendisini “Her fotoğraf çekme isteği için kişinin siyasi geçmişini kontrol etmek imkansız” sözleriyle savundu. 

Tepkiler yükseldi

Ancak Reiter’e tepki gösterenler, sosyal medya üzerinden “Eğer Reiter gerçekten bu kadar bilinçsizse, o zaman Münih Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kalması uygun mu?” diye sorarak istifa etmesi gerektiğini söyledi. Yeşiller Milletvekili Gülseren Demirel de Reiter’e tepki gösterenler arasında. Demirel’e göre, belediyede aşırı sağcılık konusunda çalışan çok sayıda uzman var ve Reiter temasları öncesinde onlardan tavsiye alabilirdi. 

BfV tehdit olarak görüyor 

Almanya’da son zamanlarda iç istihbaratın izlediği ülkücü hareketlerin yasaklanması gündemde. Alman iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) de Haziran ayında yayınladığı yıllık raporunda Graue Wölfe (Bozkurtlar) grubunun da yer aldığı ülkücü hareketi ülkedeki demokrasi için bir tehdit olarak tanımlamıştı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.