Rojava’daki kamplar kaderine terk

  • Kuzey-Doğu Suriye’de 200 bine yakın mültecinin bulunduğu 13 kampa hiçbir uluslarası yardım yapılmıyor. Avusturya’da hükümet ortağı Yeşiller ve Muhafazakar parti milletvekilleri, hükümetin Kuzey-Doğu Suriye’ye insani yardım yapılması için harekete geçmesini istiyor.

 

KADİR GÜNEŞ / VİYANA

Avusturya Parlamentosu vekilleri, geçen ay Güney Kürdistan ile Kuzey-Doğu Suriye’de bulunan mülteci kamplarını ziyaret etti. Heyette yer alan Yeşiller Partisi Milletvekili Ewa Ernst-Dziedzic, Michel Reimun ile Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Milletvekili Reinhold Ropotka ve Gudrun Kugler, Parlamento’ya kampların durumuna dikkat çeken bir önerge verdi. Önergede, hükümetten Kuzey-Doğu Suriye’ye insani yardım yapılması için Avrupa Birliği nezdinde girişimde bulunulması istendi. 

Önergede, Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock’un BM Güvenlik Konseyi’ne 16 Aralık 2020’de sunduğu raporda, Kuzey-Doğu Suriye’ye insani yardımların ulaşmasında ciddi sorunlar yaşandığını tespiti hatırlatıldı. Önergenin sonuç kısmında hükümete ve özellikle Avrupa İşleri Bakanlığı’na şu çağrı yapıldı: "Avrupa Birliği ve uluslararası alanda Suriye’nin tüm bölgelerine ve özellikle son Türk operasyonuyla birlikte yerlerinden zorla çıkarılan insanların yaşadığı kamplara insani yardımların yapılması için çaba sarfedilmesi gerekir."

13 kampa hiçbir destek yok

Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi bölgesinde yüz binlerce mülteci kamplarda kalıyor.  Kampların durumu hakkında gazetemize bilgi veren Heyva Sor a Kurd Sağlık Sorumlusu Dilgeş Fatemy, "Şehba’da 5, Minbic’de iki, Reqa’da bir, Hesekê’de ve çevresinde üç, Eyn Îsa’da bir ve Dêrik’te bir olmak üzere toplamda 13 mülteci kampın hiç birisine uluslararası kuruluşlar yardımda bulunmuyor. Yardımların tamamı Özerk Yönetim, Heyva Sor a Kurd ve Heyva Sor a Kurdistan tarafından karşılanıyor" dedi.

Kampların tamamında 200 bine yakın mülteci yaşadığını belirten Fatemy, "Rojava’da yaşayan mültecilerin tamamı bu kamplarda yaşamıyor. Ayrıca dost ve akrabalarının yanında kalanlar var. Kamplar yetersiz kaldığı için kendi imkânları ile bir yerlerde göçmen olarak yaşayanlar var. Dolayısıyla  göçmenlerin sayısı yüz binlerle ifade edebiliriz" şeklinde konuştu.

Her türlü yardıma muhtaçlar

İnsanların evlerini, yurtlarını terketmek zorunda kaldıklarını, çalışacak işleri, ekecek tarlaları olmadığını, yani yaşamak için hiçbir şeylerinin bulunmadığını belirten Fatemy, "Her türlü yardıma muhtaçlar. Özerk Yönetim ve Heyva Sor a Kurd’un imkanları da ortada. İmkanlarını zorlayarak herkese yardım ulaştırmaya çalışıyorlar, ancak zaman zaman yetersiz kalabiliyorlar. Uluslararası kurumların bunları görmesi lazım" şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.