Rus “Afrika Kolordusu” Nijer'de

Dünya Haberleri —

  • Nijer’de darbe ile iktidara gelen, ABD ve Fransa ile yapılan askeri anlaşmaları iptal eden yeni hükümet “Wagner” sonrası oluşan “Rus Afrika Kolordusu”nu ülkeye konuşlandırıyor.

Nijer'deki askeri darbenin üzerinden sekiz ay geçti ve bu, ABD’nin korkularının gerçeğe dönmesi için yeterli oldu. Niamey'deki yöneticiler Rusya ile askeri iş birliği anlaşması imzaladı ve çarşamba günü "Afrika Kolordusu" olarak anılacak olan "Wagner" grubunun birlikleri, 1.100 Amerikan askerinin bulunduğu Nijer topraklarında konuşlanmaya başladı.

Nijer’de Fransız etkisinin ortadan kalkışı tüm batı ittifakını geriletti. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri kabul edilen Nijer’de yeni bir nüfuz mücadelesi açığa çıktı. Zengin maden kaynaklarına sahip bu stratejik ülkenin atmosferi, Rus tarafı ile gizli müzakereler yürütülürken, Nijer'deki özel kaynaklara göre Amerikalılar ve Ruslar arasında bir nüfuz çatışmasına sahne oldu. Rus tarafı ile anlaşma için gizli müzakereler birkaç hafta sürdü ve bir askeri iş birliği anlaşması taslağı hazırlandı. Yerel kaynaklar, Fransızların geçen yıl çekilmesinin ve Amerikalıların da çekilmesinin istenmesinin ardından ortaya çıkan boşluğu doldurmak için Rus ordusunun hazır ve hızlı bir alternatif olacağı bir askeri iş birliği anlaşmasının formüle edilmesiyle sonuçlandı.

Kaynaklar, yeni anlaşmanın ilk örneğinin çarşamba günü, Fransız askerlerinin ülkeyi terk etmeden önce konuşlandığı Niamey Askeri Havaalanında inen Rus IL-76 kargo uçağıyla temsil edildiğini belirtiyor. NİAMEY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.