Rus petrolüne tavan fiyat

Dünya Haberleri —

Rusya

Rusya

  • Avrupa Birliği, G7 ülkeleri ve Avustralya, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması konusunda anlaştı. Buna göre deniz yoluyla taşınan Rus petrolünün fiyatı 60 doları geçemeyecek.

Avrupa Birliği (AB), G7 ülkeleri ve Avustralya, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre deniz yoluyla taşınan Rus petrolünün satacağı petrolün varil başına fiyatı 60 doları geçemeyecek. Sovyetler Birliğinin çöküşünde de bir sebep olarak gösterilen petrol gelirlerinin düşmesi stratejisinin güncelleyen AB, tavan fiyat uygulaması ile Rus ekonomisini doğrudan hedef aldı. Düzenleme, AB'nin Rusya'ya uyguladığı petrol ambargosunun devreye girdiği 5 Aralık Pazartesi günü başlayacak.  

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) oluşan G7 ülkelerinden yapılan açıklamada alınan kararın, Moskova'nın "Ukrayna'da yürüttüğü saldırı savaşından kazanç sağlamasını önlemek, küresel enerji piyasalarındaki istikrarı desteklemek ve Rusya'nın savaşının olumsuz ekonomik sonuçlarının azaltmak" hedefi çerçevesinde olduğu belirtildi.

Rusya'nın ABD Büyükelçiliği konuyla ilgili açıklamasında tavan fiyat uygulamasının serbest piyasa kurallarının "yeniden şekillendirilmesi" olduğunu belirterek, "Bu tür adımlar kaçınılmaz olarak belirsizliğin artmasına neden olacak ve ham maddelerin maliyetini artıracak" dedi.

Ölmesin ama doymasın fiyatlandıması

AB, G7 ve Avustralya’nın müzakerelerinde Polonya ve Estonya gibi Birlik ülkeleri, Rusya'nın gelirini olabildiğince sınırlandırmak adına tavan fiyatı da olabildiğince düşük tutmayı savundu. Belirlenen varil başına 60 dolarlık tavan fiyat, piyasanın belirlediği fiyatın altında. Tavan fiyatın, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) açıkladığı ortalama fiyatın en az yüzde 5 oranında altında olması garanti altına alınacak.

Rusya’nın da kozları var

Uzmanlar Moskova'nın uygulamaya "Ya petrol ihracatını tümüyle piyasadan çekerek ya da ham petrolüne bir taban fiyat koyarak" yanıt verebileceğini söylüyor. Moskova'nın deniz taşımacılığını gizli bir biçimde yaparak tavan fiyat uygulamasını işlevsiz bırakabileceğine dikkat çekiliyor.  Rusya Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ndeki (OPEC+) nüfuzunu kullanarak, daha fazla üretim kesintisi için baskıda bulunarak misilleme yapabilir. Ayrıca gizli partneri Türk devleti üzerinden kaçak petrol satışını da gündemine alabilir. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.