Rusya şartlarında ısrarlı

Dünya Haberleri —

Blinken (solda) ve Lavrov Cenevre'de görüştü. 

Blinken (solda) ve Lavrov Cenevre'de görüştü. 

  • ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının Cenevre’deki görüşmesinden somut bir karar çıkmadı. Lavrov, “ABD'den taleplerimizle ilgili gelecek hafta bir cevap bekliyoruz” dedi. 

Rusya’nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini önlemek amacıyla Kiev ve Berlin’de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la Cenevre'de bir görüşme yaptı. Bakanlara iki ülkeden heyetler de eşlik etti. Pek çok tarihi görüşmenin gerçekleştiği President Wilson Hotel'de yapılan görüşme sonrası ilk olarak Rus Dışişleri Bakanı Lavrov bir basın toplantısı düzenledi. 

ABD’den yanıt bekliyoruz 

Lavrov, Rusya'nın Ukrayna halkını hiçbir zaman tehdit etmediğini belirtti. Ayrıca gelecek hafta ABD'den Moskova'nın talepleriyle ilgili cevap beklediklerini söyledi. Rusya krizin aşılması için Ukrayna’ya silah satışının sonladırılmasını ve Ukrayna ile eski Sovyet ülkelerinin NATO'ya alınmayacağı garantisini şart koşuyor. ABD de Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Rusya'ya ağır yaptırımlar getireceği uyarısında bulunuyor. 

Rusya saldırganlığından vazgeçmeli

Lavrov'un ardından Blinken da bir basın toplantısı yaptı. Blinken, diplomatik sürecin devam etmesi konusunda Lavrov'la hemfikir olduklarını belirterek “Ancak bunun için önce Rusya saldırganlığından vazgeçmeli” dedi. Görüşmenin müzakere değil samimi bir görüş alışverişi olduğunun altını çizen Blinken, “Faydalı da oldu, artık her iki taraf birbirinin konumunu daha iyi anlıyor. Bizim amacımız Rusya'nın diplomatik yolu seçmeye hazır olup olmadığını belirlemekti” şeklinde konuştu. Blinken ayrıca Rusya'nın ABD'nin yazılı yanıtını görme fırsatına sahip olmasının ardından tekrar görüşmeyi planladıklarını da söyledi. 

Faturası ağır olur

Dün bir telefon görüşmesi yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Rusya’nın olası bir saldırısının “ağır ve ciddi” faturası olacağı uyarısında bulundu.

Askeri hazırlık sürüyor 

Diplomatik temaslar devam ederken, ABD ile Rusya bir yandan da olası savaşa karşı askeri hazırlıklarını sürdürüyor. Rusya dün 10 Şubat’ta başlayacak ortak tatbikat için iki S-400 hava savunma sistemini Belarus’a gönderdi. Rus Savunma Bakanlığı, Pantsir-S hava savunma füze sistemleri ile 12 Su-35 savaş uçağının da Belarus’a gönderileceğini duyurdu. 

NATO füzeleri Ukrayna’da

Rusya'nın bu adımlarına karşılık ABD ve NATO’dan yeni bir hamle geldi. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD'nin NATO'nun Baltık bölgesi üyeleri Letonya, Litvanya ve Estonya'nın, Javelin tanksavar ve Stinger uçaksavar füzelerini Ukrayna ordusuna destek amacıyla gönderme izni verdiği ileri sürüldü.

Öte yandan, gazeteye konuşan yetkili, Joe Biden yönetiminin Ukrayna'ya Mi-17 tipi nakliye helikopterlerinin satışını onayladığına ilişkin Kongre'yi bilgilendirdiğini ifade etti.

Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı, bu iki konuda da açıklama yapmaktan kaçındı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.