Putin kazanmaya yakın

Dünya Haberleri —

Rusya seçimler

Rusya seçimler

  • Rusya’da 4 adayın yarıştığı devlet başkanlığı seçimlerinde Vladimir Putin’in seçilmesine kesin gözü ile bakılıyor. Putin bu seçimi de kazanırsa 5. defa devlet başkanı olacak.

Rusya genelinde halkın devlet başkanını seçtiği oylama üç gün sürecek. Rus yetkililer seçimlerin son gününde de oy verme işleminin düzenli bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Sıkı kontrollere rağmen, birkaç kişinin oy sandıklarına yeşil sıvı dökmesi de dahil olmak üzere oy kullanma merkezlerinde en az yarım düzine vandalizm vakası rapor edildi. 

Seçimlerin ikinci gününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Moskova bölgesindeki konutunda uzaktan elektronik ortamda oylama işlemine katıldı. Batılı liderler oylamayı bir "demokrasi rezaleti" olarak nitelendirse de seçimler sakin bir atmosferde devam ediyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Putin'i seçimdeki "ezici zaferi" nedeniyle alaycı bir şekilde tebrik etti. Michel, X'te, "Muhalefet yok. Özgürlük yok. Seçenek yok," diye yazdı. 

Dört aday yarışıyor

25 yıldır iktidarda olan 71 yaşındaki Vladimir Putin'in karşısında üç rakip bulunuyor. Devlet başkanlığı için yarışan adaylar Liberal Demokrat Parti Başkanı Leonid Slutskiy, Komünist Parti'den Nikolay Haritonov ve Yeni İnsanlar Partisinden Vladislav Davankov. Seçileceğine kesin gözüyle bakılan Putin, tekrar sandıktan galip çıkması durumunda 5. kez Rusya Devlet Başkanlığı görevini yapacak. MOSKOVA

 

* * *

Sumi’de 22 köy boşaltıldı

Ukrayna’da çatışmanın yoğunlaştığı Sumi bölgesindeki 22 köyden 4 bin 500'den fazla kişi tahliye edildi. Rus birliklerinin ilerleyişi ardınan Ukraynalı yetkililerin ülkenin kuzey bölgesi Sumi'de yaşayan binlerce kişiyi toplu tahliye etmeye başladığı bildirildi. 

Sumi bölgesinin askeri yönetimi, mesajlaşma uygulaması Telegram'da, sınırın yanındaki Velikopysarska topluluğuna yakın bölgelerde yaşayan 180'den fazla sakinin son üç gün içinde tahliye edildiğini söyledi.

Bölgesel yönetim, söz konusu yerlerin Sumi bölgesindeki "en gergin" bölgeler olduğunu, son beş gün içinde üç kişinin öldüğünü ve 13 kişinin de yaralandığını duyurdu. 

Yönetimin Telegram'da yer alan açıklamasında, Sumi bölgesindeki 22 köyden toplam 4 bin 500'den fazla kişinin tahliye edildiğini belirtildi ancak tahliyenin hangi zaman aralığında yapıldığına dair bilgi verilmedi. 

Rusya’nın Belgorod bölgesi Valisi Vyacheslav Gladkov, kendi yetki alanı altındaki bölgelere yönelik bombardımanın perşembe günü devam ettiğini ve bir kişinin yaralandığını söyledi. KİEV

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.