Sağlık emekçileri greve hazırlanıyor

  • Sağlık çalışanları, salgının 2. yılına ilişkin birçok merkezde eş zamanlı açıklama yaparak, çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi. Erdoğan’ın “Gidiyorlar gitsinler” sözlerine tepki gösteren sağlıkçılar, ayın 14 ve 15’inde grevde olacaklarını hatırlattı. 

 

Sağlık çalışanları, “Pandeminin Ağır Sonuçlarının Sorumlularını Biliyoruz” slganıyla tüm kentlerde eş zamanlı yaptıkları eylem ve etkinliklerde, salgında yaşanan sorunlar ve bunun sorumlusu olan iktidarın tutumuna dair açıklamalarda bulundu. AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” sözlerine de tepki gösteren sağlık çalışanları, ayın 14 ve 15’inde greve olacaklarını hatırlattı.  

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (THB), Türk Hemşireler Derneği (THD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dev Sağlık-İş, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Psikologlar Derneği de bu kapsamda dün Sağlık Bakanlığı önünde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “son 17 yılda ülkemizin temel hizmet alanlarında ve altyapısında gerçekleştirdiğimiz büyük dönüşüm sayesinde hamdolsun Türkiye, bu sürece olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır” sözlerini hatırlatarak, salgının Erdoğan’ın söylemleri gibi yaşanmadığın ve sürecin yönetilemediğini ifade etti. 

259 binin üzerinde ölüm

Özsoy, ilk vakanın ardından geçen iki yıl sonunda Türkiye’nin 14,5 milyon vakayla dünyada 9. sırada yer aldığını ve salgını en ağır yaşayan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın ölümlere dair açıkladığı verilerin bile yüksek olduğunu belirten Özsoy, gerçek ölüm rakamının 250 binin üzerinde olduğunu söyledi. Özsoy, “Bu dönemde izinsiz, angarya koşullarında, yeteri ve uygun olmayan koruyucu ekipmanla çalışmak zorunda kalan yüzbinlerce sağlık emekçisi enfekte oldu. 519 sağlık emekçisi meslektaşımız hayatını kaybetti” dedi.

Salgın döneminde hükümetin işçilerin çalışmaya devam etmesi yönündeki “çarklar dönecek üretim sürecek” şeklindeki ısrarını hatırlatan Özsoy, çalışmanın durdurulması ve ekonomik destek yönündeki çağrılara karşı hükümetin bu ısrarının sermayeye destek, ancak emekçiye açlık ve ölüm olarak döndüğünü söyledi.

Hekimler, 14-16 Mart arasında gerçekleştirecekleri greve ilişkin dayanışma çağrısını yaptıktan sonra, “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz”, “Buradaydık, buradayız, gitmiyoruz” sloganlarıyla açıklamalarını sonlandırdı. 

Diğer kentlerde de benzer açıklamalar yapıldı. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.