Sağlık emekçileri iki günlük grevde

Tayyip Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” yönündeki sözlerine de eylem alanlarında karşılık veren hekimler, “Gitmiyoruz, buradayız” açıklaması yaptı. “Haklarımız, emeğimiz ve sağlık hakkımız için üretimden gelen gücümüzle iş bırakıyoruz” diyen doktorlar, bugün de grevde.

Tayyip Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” yönündeki sözlerine de eylem alanlarında karşılık veren hekimler, “Gitmiyoruz, buradayız” açıklaması yaptı. “Haklarımız, emeğimiz ve sağlık hakkımız için üretimden gelen gücümüzle iş bırakıyoruz” diyen doktorlar, bugün de grevde.

  • Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) çağrısıyla 14 Mart Tıp Bayramı gününde iki günlük iş bırakma eylemi başlatan sağlık emekçileri, özlük ve ekonomik haklarının düzenlenmesini istiyor. Grev, Türkiye ve Kuzey Kürdistan çapında etkili oldu.

 

Hekimler ve sağlık çalışanları, taleplerinin karşılanması amacıyla dün ve bugün bir kez daha ülke genelinde iş bırakma eylemi yapıyor. 

TTB'nin çağrısıyla iki günlük iş bırakma eylemi yapan doktorlar, özlük, ekonomik ve sosyal haklarının düzeltilmesini talep ediyor. Sağlık çalışanlarının da desteklediği grev etkili oldu. Kamu kurumlarına bağlı tüm hastane koridorları boş kaldı. Hastane önlerinde açıklama yapan hekimler, taleplerine kulak verilmesini istedi. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” yönündeki sözlerine de eylem alanlarında karşılık veren hekimler, “Gitmiyoruz, buradayız” açıklaması yaptı. “Haklarımız, emeğimiz ve sağlık hakkımız için üretimden gelen gücümüzle iş bırakıyoruz” diyen doktorlar, bugün de grevde.

AMED

Sağlık meslek örgütlerinin bileşenlerini oluşturduğu Amed Sağlık Platformu, sağlıkçıların özlük haklarının düzeltilmesi istemiyle başlatılan iki günlük iş bırakma eylemine dair Dağkapı Meydanı'nda açıklama yaptı. HDP İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy, CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer, Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, DEVA ve Saadet Partisi üyeleri de sağlıkçıların açıklamasına katıldı. Açıklama öncesi, sağlıkçılar davul ve zurna eşliğinde halay çekti. Sık sık "Korkmuyoruz, susmuyoruz, gitmiyoruz" sloganı atan sağlık çalışanları, "Emeğimizi, halklarımız ve geleceğimiz için G(ö)revdeyiz" ve "Vazgeçmiyoruz, buradayız" yazılı pankartlar açtı. SES Amed Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık çalışanlarına dair "Gidiyorlarsa gitsinler" sözlerine atıfta bulunarak, "Bize 'git' diyenler gidecektir" dedi. Tabip Odası Başkanı Elif Turan da ortak açıklamayı okudu. Turan, taleplerinin karşılanmasını istedi. TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, haklarından fazlasını istemediklerini belirtti. 

ANKARA

Özlük hakları ve sağlıkta yaşanan sorunlar nedeniyle grevde olan sağlık emekçileri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi heykel önünde açıklama yaptı. Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara Diş hekimleri Odası (ADO), Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Sendikası Ankara Şubesi (SES), Devrimci Sağlık İş Birlik ve Dayanışma Sendikası (Dev Sağlık-İş) ve Ankara Aile Hekimleri Derneği Federasyonu (AHEF) imzacısı olduğu basın açıklamasına, çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

ADANA 

Adana'da sabah saatlerinde hastanelere gelen sağlık emekçileri, hastane girişlerine; "Bu işyerinde grev var" pankartı astı. Hastane koridorlarının boş olduğu görülürken, grevde haberleri olmayan bazı yurttaşlar ise geri döndü. Sağlık emekçileri, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Poliklinikleri merdivenlerinde açıklama yaptı. Açıklamada çok sayıda sağlık emekçisi katılarak, haklarını talep etti. Ayrıca Adana Sağlık Platformu Bileşenleri “Beyaz Yürüyüş” düzenlendi. Kasım Gülek Köprüsü üzerinde bir araya gelen sağlık emekçileri, Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüşe CHP, DİSK, KESK, TMMOB, EMEP ve çok sayıda kişi destek verdi.

İSTANBUL

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Havuzlu Bahçe'de bir araya gelen sağlık çalışanları, sloganlar attı. HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı.

İZMİR 

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde merkezi açıklama yapan sağlık emekçileri, salgında yaşamını yitiren meslektaşları için saygı duruşunda bulundu. Açıklamayı yapan Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, 12 hastanede grevin sürdüğünü söyledi. 

MERSİN

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan eyleme, Tabip Odası, SES, Hekim-Sen, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, MAHDER, Diş Hekimleri Odası, ve Hekim Birliği Sendikası’nın yanı sıra çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.

ANTALYA

SES Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası üyesi sağlık çalışanları, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi içerisinde bir araya gelerek, yürüyüş gerçekleştirdir. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi içinde bulunan Asistan Cafe önünde toplanan sağlık emekçileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doktorları hedef alan açıklamalarını ve iktidarın genel sağlık politikasını protesto etti. 

HATAY

Hatay Tabip Odası, Hatay Aile Hekimleri Derneği, Hatay Dişhekimleri Odası ve SES Hatay Şubesi, Antakya 4 Nolu Aile Sağlık Merkezi önünde açıklama yaptı. 

DERSİM

SES Dersim Şubesi, grev kararı ve taleplerine dair Tunceli Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Kentteki sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra HDP Milletvekili Alican Önlü de sağlıkçıların yaptığı açıklamaya destek verdi. 

URFA

Sağlıkçılar Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Urfa Tabip Odası, KESK Urfa Şubeler Platformu üyeleri, İHD, ÖHD, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve il yönetimi, EMEP, Saadet Partisi, DEVA, CHP, Gelecek Partisi ve çok sayıda kişi katıldı.

BATMAN 

Batman Tabip Odası ve SES Şubesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. Sağlık emekçilerinin beyaz önlükleriyle katıldığı eylemde, “Emeğimiz, haklarımız, sağlığımız ve geleceğimiz için 14-15 Mart’ta g(ö)revdeyiz. Hiçbir yere çekip gitmiyoruz” pankartı açıldı. 

MARDİN

Mardin Devlet Hastanesi, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Derik ve Midyat başta olmak üzere tüm hastanelerde iş bırakan sağlık çalışanları, Kızıltepe Devlet Hastanesi önünde toplandı. Grevde olduklarını belirten pankartlar ile taleplerinin yer aldığı pankartlar açan sağlık çalışanları, Kızıltepe Başhekimliği önünde açıklama yaptı. Açıklama alkış ve sloganlar eşliğinde sona erdi.

ŞIRNAK

Şırnak Devlet Hastanesi önünde düzenlenen açıklamaya Şırnak Tabip Odası üyeleri ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şırnak Şubesi üyeleri katıldı. Açıklama, “Gitmiyoruz, buradayız” sloganıyla son buldu. HABER MERKEZİ

 

 

Sağlık emekçilerinin ortak açıklaması

Sağlık emekçilerinin birçok kentte okuduğu ortak açıklama şöyle:

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Ancak bugünü bayram tadında geçirmemiz gerekirken, ne yazık ki yine G(ö)REV'deyiz ve yine haklarımız için mücadele ediyoruz.

Toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri ne bizim emeğimizi ne de toplumun sağlığını umursamaktadır. Ancak iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya gelince ise hiçbir sınır tanımamaktadır.

Salgın döneminde dahi bu anlayıştan vazgeçmemişlerdir. Yüz binlerce insanımız, yüzlerce hekim, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken; onlar sağlık sisteminin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmiş; bunca emek ve fedakarlığımıza rağmen bir de bizlere gidiyorlarsa gitsinler demişlerdir.

Öncelikle ve bir kez daha vurgulamak isteriz: Salgının en zor günlerinde, bilimsel olmayan salgın yönetiminize  rağmen biz tüm fedakarlığımızla buradaydık; önceden de olduğu gibi yarın da burada olacağız.

Beyaz yürüyüş, Beyaz Forum, Beyaz Nöbetlerle acil taleplerimizin karşılanmasını, sesimize kulak verilmesini defalarca istedik. Bilmenizi isteriz ki siz emeğimizi-bizleri görmezden gelmeye devam ettikçe; bizler de tüm haklılığımızla sizin karşınızda durmaya, emeğimize geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. 15 Aralık’ta ve 8 Şubat’taki Beyaz G(ö)REV’lerle de Aile Sağlığı Merkezlerinden, Üniversite Hastanelerine Türkiye’nin dört bir yanında tüm sağlık kuruluşlarında emeğimize sahip çıkacağımızı gösterdik.

Ekim ayından bu yana söylediğimiz gibi: “Emek Bizim, Söz Bizim”.

Bizi duymazdan, görmezden gelip yok sayanlara; sesimize kulaklarını tıkayanlara; “Varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz” diyerek bizi değersizleştirenlere karşı emeğimize, mesleğimize, geleceğimize hep birlikte bir kez daha sahip çıkmak için artık G(ö)REV zamanıdır.

Biliyoruz; sorunlarımızın çözümü ancak kendi mücadelemizle olacaktır. İşte bu nedenle emeğimiz, haklarımız, sağlığımız, acil taleplerimizin karşılanması için 14-15 Mart 2022 Pazartesi ve Salı günleri bütün Türkiye’de, bütün sağlık kurumlarında G(ö)REV’deyiz!

Bizleri mutsuz, hastaları mağdur eden; sağlığı ticarete, hastaları müşteriye, hastaneleri ticarethanelere dönüştüren sağlık anlayışı iflas etmiştir. Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getiren bu çalışma koşullarının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Emeğimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenirken, tüm bu yaşadıklarımızın sorumlusunun yıllardır uygulanan yanlış sağlık politikaları olduğunu biliyoruz.

Emeğimizin karşılığını alamadığımız bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete artık tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı.

Oyalama istemiyoruz, daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz.

Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları,

Emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz.

Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.

Yaşama adanmış bir mesleğin onurlu mensupları olarak hakkımızın gasp edilmesine, kötü çalışma koşullarına, sefalet ücretlerine karşı “Sağlıklı Bir Gelecek Ellerimizde, Emek Bizim Söz Bizim” diyerek mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu haklı ve onurlu mücadelemizde; bütün hastalarımızın, toplumun desteğini bekliyor; sağlığımıza birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz.

 

İhtiyaçları varmış

Doktorlar için “gidiyorlarsa gitsinler” diyen Erdoğan, bu kez "Bu ülkenin hekimlerine hem vefa borcu hem ihtiyacı vardır" dedi.

Erdoğan, Beştepe Milli Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde yaptığı açıklamada geri adım attı. Ülkenin hekimlere hem vefa borcu hem de ihtiyacı olduğunu söyleyen Erdoğan, "Biz ülkemizin büyük fedakarlıklar ve sabırla yetiştirdiği hekimlerden azami istifade etmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, "Sağlık sektöründe de gözü ve gönlü kendi ülkesinde kalmak yerine dışarı kayan kişiler olabilir. Bu anlayışla hareket edenlerin, istikametlerini yeniden kendi ülkelerine çevireceklerini umuyorum. Önüne serilen imkanlar ne olursa olsun tercihini kendi halkına hizmet etme yönünde kullanan tüm hekimlere şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, hekimlerin taleplerine ilişkin hazırladıklarını söylediği pakete dair şunları söyledi: "Görevleri sırasında işlenen kasten yaralama suçu, CMK kapsamında kataloga dahil ediliyor. İlgili mesleki sorumluluk kurulu oluşturuyoruz. Tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle ceza soruşturması açılması bu kurulun iznine bağlı olacak. Üçüncü müjdemiz, sağlık çalışanlarımızın maaş ödeme sistemlerinde ve mali haklarında önemli iyileştirmeler sağlıyoruz. Sabit ek ödemeleri merkezi yönetim bütçesine alınarak, aylıklarının tek bir bordro ile ödenmesi temin edilecek. Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Sistemi etkinleştirilecektir. Merkezi Yönetim Bütçesi'nden performans ödemesi için ilave kaynak aktarılarak, ek ödemelerde artış yapılacaktır. Hemşireler başta olmak üzere 3600 ek gösterge kapsamına alınacaklarını da hatırlatmak istiyorum. Bu çalışma yapılırken, hekim emeklilerinin maaşları da ele alınacaktır. Beşinci madde ise aile hekimlerinin ücretlerinde artıştır."

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.