İşgal hayali, kabusa dönüşüyor

  •  Gerilla, Türk ordusunun kısa sürede imha ve işgal planlarını alt üst ederek, 5 ayda düzenlediği bin 881 eylemde 2 bin 132 Türk askerini öldürdü. 

 

Türk ordusu, 5 aydır savaş uçaklarından SİHA'lara, helikopterlerden her türlü tank ve topa kadar tüm konvansiyonel silahları kullandı. Sözleşmeli askerlerden komandolara, çetelerden kontralara, seçme birliklerden özel kuvvetlerine kadar elindeki tüm resmi ve paramiliter güçleri seferber etti. Zehirli gazlardan fosfor bombalarına, termobarik bombalardan taktik nükleer bombalara kadar tüm yasaklı bomba ve kimyasalları kullandı. Tüm bunlara rağmen de işgali başaramadı, 2 bin 132 askerini kaybetti. 

Türk devletinin Zap, Avaşîn ve Metîna alanlarını hedefleyen kapsamlı işgal saldırıları 5 ayını geride bıraktı. HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) dün 5 aylık bilançoyu paylaştığı açıklamasında, kısa sürede amacına ulaşacağını planlayan Türk ordusunun, Apocu fedai direnişin duvarlarına çarptığı belirtti. Gerillanın, tünel ve hareketli tim savaş tarzını etkili bir şekilde devreye koyması, bunu yaratıcı taktiklerle uygulaması ve yüksek bir performansla kesintisiz eylemler düzenlemesinin, Türk ordusunun birkaç haftada sonuç alacağını düşündüğü hesap ve planların tümünü alt üst ettiğini vurgulayan BİM, "Türk ordusu yaşadığı her tıkanmayı aşmak için saldırıların kapsamını genişlettikçe bilakis bataklığa saplanırcasına içinden çıkamaz hale geldi" dedi. 

Hiçbir yöntemden sakınmadı

Türk devletinin, amaçlarına ulaşabilmek için elindeki tüm savaş tekniğini pervasızca kullandığını kaydeden BİM, şöyle devam etti: "Savaş uçaklarından SİHA'lara, saldırı helikopterlerinden her türlü tank, top ve ağır silaha kadar tüm olanaklarını kullandı. Direniş alanlarını her gün yüzlerce kez bombaladı. Sözleşmeli askerlerden komandolara, çetelerden kontralara, seçme birliklerden özel kuvvetlerine kadar elindeki tüm resmi ve paramiliter güçleri seferber etti. Bunlarla sonuç alamayınca özellikle savaş mevzilerine ve tünellerine karşı zehirli gazlardan fosfor bombalarına, termobarik bombalardan taktik nükleer bombalara kadar uluslararası düzeyde yasaklanmış bomba ve kimyasal silahları kullandı. Türk devleti amaçlarına ulaşabilmek için 2 bin 4 kez savaş suçu işledi ve bu suçları gerilla tarafından belgelendi. Tüm bunlara rağmen de işgali başaramadı, gerilladan büyük darbeler yedi. Türk devleti gerilla ile olan savaşında tarihinin en büyük kayıplarını bu 5 ayda verdi. 5 aylık savaş sürecinin sonuçlarına bakıldığında Türk devleti için başarı değil, açık bir yenilgi olduğu ortadadır."

105 gerilla şehit verildi

Arkasına uluslararası güçlerin ve iş birlikçi ihanetçi Kürt çizgisinin açık desteğini alan Türk devletinin kapsamlı işgal saldırılarını durdurmanın ve amaçlarına ulaşmasını engellemenin kolay olmadığını vurgulayan BİM, şunları ifade etti: "Kurdistan Özgürlük Gerillası çok büyük bir fedakarlıkla her şeyini ortaya koydu; tarihin çok az şahitlik edebileceği bir fedailikle bu destansı direnişi geliştirdi. 5 aylık direniş, Önderliğe, şehitlere ve mazlum Kürdistan halkına olan sonsuz bağlılık; Apocu irade, fedai ruh, zafere inanç ve kesin kararlılık temelinde örüldü. İmkan, sayı ve savaş tekniği bakımından ele alındığında tarihin en haksız ve orantısız savaşlarından biri olan bu direniş süreci, ancak gerillanın Apocu fedai katılımıyla karşılanabildi. Direniş içerisindeki tüm gerilla, bu ruh ve bilinç temelinde, doğru tarz ve taktikle yüksek savaş performansını ortaya koydu. Bu 5 ayda şehadete ulaşan 105 gerilla, bedel verip sürecin öncülüğünü yaparak emsalsiz kahramanlık destanları yazdı."

Bin 881 eylem yapıldı

BİM'in açıklamasına göre; yüksek savaş performansına sahip tünel timleri ve hareketli timler tarafından hava savunma kuvvetleri, devrimci operasyon, baskın, sızma, sabotaj, suikast, pusu, ağır silah, çatışma-darbeleme ve koordineli gerilla taktikleri iç içe ustaca kullanılarak bin 881 eylem gerçekleştirildi. Bu eylemlerde tespit edilebildiği kadarıyla 2 bin 132 Türk askeri öldürüldü, 10 helikopter düşürülerek imha edildi. Düşürülen helikopterlerdeki asker sayıları tam bilinmediği için bu rakamlara dahil edilmedi. 

Gerîla TV 42'sini çekti

Kayıplarını ve savaş gerçeğinin Türkiye halkından ve kamuoyundan gizleyen Türk devleti ve özel savaş medyası, yine yalanlara sığındı fakat bu savaş süreci gerilla tarafından imkanlar dahilinde belgelendi, kameraya alındı, öldürülen askerlerin isimleri ve kanıtları da dahil savaşın her boyutu kamuoyuyla paylaşıldı. Bu temelde kayıt altına alınabilen başarılı ve sonuç alıcı 43 gerilla eyleminin görüntüsü Gerîla TV’de yayınlandı.

Kıran kırana sürüyor

Türk ordusunun tarihinin en ağır kayıplarını vermesine rağmen halen savaşta ve amacına ulaşmada ısrar ettiğini belirten BİM, "Buna karşı güçlerimizin destansı direnişi de tüm görkemiyle devam etmektedir. Bu çerçevedeki mevcut savaş süreci 5 ayını geride bırakırken halen kıran kırana süren amansızca bir mücadele söz konusudur" dedi. 

BİM, 14 Nisan–14 Eylül tarihleri arasındaki 5 aylık savaşın dökümünü şöyle sıraladı:

Gerilla eylemleri

*  Hava Savunma Kuvvetleri, devrimci operasyon, baskın, sızma, sabotaj, suikast, pusu, ağır silah, çatışma-darbeleme ve koordineli gerilla tarzında bin 881 eylem düzenlendi. 

Türk ordusunun kayıpları

*  12’si kontra, 13’ü rütbeli asker olmak üzere toplam 2 bin 132 Türk askeri öldürüldü. 

*  290 Türk askeri yaralandı.

Türk ordusunun bombardımanı

*  Medya Savunma Alanları 3 bin 274 kez savaş uçaklarıyla bombalandı.

*  3 bin 185 kez saldırı helikopteriyle bombalandı.

*  Savaş tünelleri ve mevzileri 2 bin 4 kez uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar (fosfor bombası, termobarik bomba ve taktik nükleer bomba) ve kimyasal silahlarla bombalandı.

Gerillanın el koydukları

*  10 MPT-55 Piyade Tüfeği

*  4 AK-47 Piyade Tüfeği

*  3 G-3 Piyade Tüfeği

* 3 Bombaatar 

* 2 M-16 Piyade Tüfeği

*  2 HK-416 Piyade Tüfeği

*  1 BKC 

*  1 B-7 Roketatar 

*  1 MPT-66 Piyade Tüfeği

*  4 Tabanca

*  4 Bombaatar Mermisi

*  848 M-16 ve BKC Mermisi

*  18 El Bombası ve Çok Sayıda Sis Bombası

*  4 Saldırı (Çelik) Yeleği

* 4 Çelik Kalkan

*  2 Rext

*  9 Şarjör

*  7 Gece/Gündüz Dürbünü

*  3 Termal Dürbün

* 3 Lazer Noktalayıcı

*  2 Kızılötesi Silah Aparatı

*  1 Termal Kamera

* 1 Lazerli Dürbün

*  4 Mobesse Kamera Sistemi

*  3 Kafa Kamerası

*  1 Taşınabilir Radar Sistemi

*  24 Kg Patlayıcı

*  4 Mayın

*  1 Mayın Patlatma Cihazı

*  1 Mayın Dedektörü

*  6 Cep Telefonu

*  3 Telsiz

*  1 Güneş Enerjisi Paneli

*  1 Pusula

*  4 Bıçak (Kasatura)

*  6 Askeri Çanta

*  2 Askeri Şapka

*  2 Kask

*  9 El Feneri

*  2 UPS Enerji Dönüştürücüsü

*  1 Enerji Kaynağı

Gerillanın imha ettikleri

*  7 Skorsky Helikopteri

*  3 Saldırı Helikopteri

*  2 Tank

*  15 Zırhlı Askeri Araç

*  3 Kepçe 

*  50 Mobese Kamera Sistemi

*  42 Dron

*  7 Radar

*  5 Termal Kamera

*  2 Teleskop

*  3 Sinyal Karıştırıcı (Jammer) 

*  3 Hareket Sensörü

*  2 Ses Dinleme Cihazı

*  1 Fotokapan

*  1 Konteynır

*  78 Mevzi

* 22 Askeri Çadır

*  1 Kameriye

*  1 Kimyasal Gaz Aktarım Sistemi

*  1 Cephanelik

*  5 A4 Silahı

*  2 BKC Silahı

* 60 kg Patlayıcı

* 5 Patlayıcı Düzeneği

Darbelenen askeri araçlar

* 39 Skorsky Helikopteri

* 31 Saldırı Helikopteri

* 16 Mevzi

* 12 Dron

* 9 Kepçe

* 4 Zırhlı Askeri Araç.   BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.