Sancar: Bu oyunu bozacağız

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

  • İktidarın yine bir darbe yaparak, anayasaya aykırı ve kanuna gerek duymadan Hazine'den kur farkını ödemeyi taahhüt ettiğini belirten HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, "Bu oyunu bozacağız. Halka karşı savaşa birleşerek karşı koymaktan başka bir yol yok" dedi. 
  • Varlığı günaha, suça, ayıba dayanan bu iktidarın, savaşa, yandaşa, ranta işleyen ekonomik düzeninin, bir siyasi modele dayandığını kaydeden Sancar, bu siyasi yapının despotizm olduğunu, faşizmi kurumsallaştırma niyetiyle oluşturulduğunu söyledi.

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, temel ilkelerde bir birliktelik sağlamak için muhalefet partilerini ziyaret edeceklerini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar, partisinin Grup toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Her gün yeni bir darbeyle uyanıldığına dikkat çeken Sancar, “Bu darbeler, siyasi oluyor, toplumsal oluyor, ekonomik oluyor ama darbesiz bir gün geçmiyor” dedi. Siyasi iktidarın ancak darbe politikalarıyla ayakta kalabileceğini gördüğünü ve bu yöntemi sonuna kadar kullandığını aktaran Sancar, “Dün gece de yeni bir darbe operasyonu gerçekleşti. Ekonomi konusunda yeni bir model uyguladığını iddia eden siyasi iktidar yeni tedbirler aldığını duyurdu. Keşke doğru dürüst bir ekonomik model açıklansa; halkın çıkarlarını esas alan tedbirler ikame dilse, hukuka, demokrasiye dönüş eksenli bir yol açılsa kur böyle düşse" dedi. 

Kurun beli bir dengeye indirilmesi için bu kadar kaynağı israfa gerek olmadığını; halkın çıkarlarına dayalı, kamu yararını esasa alan, adil paylaşım hedeflerine yönelmiş bir ekonomi anlayışının yeterli olduğunu kaydeden Sancar, şöyle devam etti: "Ama bu iktidarda bu anlayışın zerresi yoktur. Olamaz. Bu iktidar ekonomide ‘kurtuluş savaşı başlattık’ dendiğinde şunu belirtmiştik; bu savaş halka karşı savaştır. Bu iktidarın ekonomideki savaşının hedefi halktır. Halkının büyük kesimini yoksullaştıracak, sefalete mahkum edecek, açlığa sürükleyecek bir savaş yürütüyorlar. 

Birleşerek karı koymalıyız 

Halka karşı savaşa halkın da birleşerek karşı koymaktan başka bir yol yok. Bunu hep söyledik. Halka karşı yürüttükleri bu savaşa karşı en geniş demokratik ittifakını çıkaracağız. Halkın çıkarlarını savunmak, bu bozuk düzeni durdurmak için en geniş birlikteliğini hayata geçireceğiz. Başka yolu yok. Bugün emekçiler meydanlarda bu soygun düzenine karşı mücadelelerini sürdürüyor. Bizler de HDP olarak her alanda mücadeleyi, emek, özgürlük, barış, adalet için yürütüyoruz. Yıllardır yapıyoruz bunu. Mirasını devraldığımız yüzyıllık mücadele birikimini ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki hak, adalet mücadelelerini ilham alarak sürdürüyoruz. Bunu Meclis'teki bütçe görüşmelerinde de sürdürdük. Halk için bütçe halka bütçe, şeklinde en geniş şekilde yürüttük. 

Darbe yaparak kaynak aktarımı

Bu yeni açıkladıkları paketi gerçekten hayata geçireceklerse yani faiz ile kur arasındaki farkı TL mevduat sahiplerine vereceklerse bunu Hazine'den yapmaları gerekiyor. Hazine’den tek kuruşun bile kanuni dayanak olmadan çıkarılmasının imkanı yoktur. Ya anayasayı askıya alacaksınız, yani açık ve doğrudan darbe yapacaksınız ya da faiz kur farkı garantisi için bir kanun getireceksiniz. İşte burada bize ve bütün muhalefet partilere tarihi bir sorumluluk düşüyor. Böyle bir kanunun Meclis’e gelmesi gerekiyor. Meclis’e geldiğinde bunu engellemek; bu halka ve tarihe karşı sorumluluğumuzdur. Böyle bir kanun getirdikleri anda en geniş mücadeleyi alanlarda ve Meclis’te yürüteceğiz ve bu oyunu bozacağız. Böyle bir kanun getirirlerse bunu engelleyeceğiz, engellemek zorundayız. Bu toplumun geleceği için bunu mutlaka yapacağız, mutlaka başaracağız. 

Her konuda her yolu mubah gören bir iktidarla karşı karşıyayız. İnanç istismarını sınır tanımadan yapabiliyorlar. Tamamı bunların savaşa, yandaşa, ranta, bir avuç sermayedara işleyen ekonomik düzenin sürdürülmesi içindir. Beka dedikleri budur. Beka dedikleri kendi iktidarlarını sürdürmek yandaşları beslemeyi devam etmek, bir avuç sermayedarı semirtmek ve halkı sefalete ve açlığa mahkum etmektir. Dini iktidarlarının devamı ve yandaşlarının daha da zenginleşmesi için halkın yoksulluğu açlığı pahasına bu düzeni devam ettirmeye çalışan bu iktidara dur demek vicdan ve inanç sahibi herkesin görevidir. Biz bu ülkeyi kurallarla, adil, özgür demokratik anayasayla, hukuk kuralları ile yöneteceğiz. Bu ülke böyle yönetilir. Bunun dışında yapılan her manevranın temelinde hile ve çıkar yattığını herkes görmelidir. Bu iktidarın varlığı günaha, suça, ayıba dayanıyor. 

Bu ekonomik düzen, bir siyasi modele dayanıyor. Bu siyasi yapının otoriterlik, despotizm olduğunu, faşizmi kurumsallaştırma niyetiyle oluşturulduğunu söylüyoruz. Söylemeye devam edeceğiz." ANKARA

 

HDP muhalefete gidiyor

Siyasi partilere “erken seçim” ve “ortak mücadele” çağrısı yapan HDP Eşbaşkanları, muhalefet partileriyle bugünden itibaren görüşmeye başlıyor.

Eşbaşkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar, temel ilkeler etrafında birliktelik sağlamak için Saadet Partisi (SP), Demokrasi ve Adalet Partisi (DEVA), Gelecek Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkanlarıyla görüşecek. İlk ziyaretlerini bugün gerçekleştirecek olan HDP Eşbaşkanları, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile SP Genel Merkezi’nde görüşecek. Buldan ve Sancar, DEVA, Gelecek ve CHP’yi 28 Aralık’ta ziyaret edecek. Siyasi ve ekonomik krizin konuşulacağı ziyaretlerde HDP, iktidarı erken seçime zorlama konusunda muhalefeti dinleyecek. HDP Eşbaşkanı Sancar, 6 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada erken seçim çağrısı yaparak, muhalefetin ortak önerge vermesini önermişti. Partilerle yapılacak görüşmede, bu öneri tekrarlanacak, bu konuda muhalefetin erken seçimde ısrar etmesi ve ortak zeminde mücadele yürütmesi üzerinde durulacak.

Derinleşen siyasi, ekonomik ve toplumsal krize karşı muhalefetin ortak mücadele etmesi yönünde önerilerinde bulunacak olan HDP, 27 Eylül’de açıklanan deklarasyon maddelerini de ilk kez genel başkanlar düzeyinde görüşecek. HDP, “Demokrasiye, Adalete ve Barışa Çağrı Deklarasyonu” kapsamında Meclis dışı muhalefet partileri, demokrasi güçleri, emek örgütleri, farklı inançlar ve kimliklerle bir dizi ziyaretler gerçekleştirmişti. Bu kapsamda SP, CHP, DEVA ve Gelecek Partisi ile görüşen HDP heyeti deklarasyonun içeriği ve temel ilkelerini anlatmıştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.