Sandık güvenliği risk altında

KESK Amed Şubeler Platformu

KESK Amed Şubeler Platformu

  • Sandık kurullarında görev almak için başvuru yapan KESK üyelerinin isimlerinin listelerden silindiğini belirten Eğitim Sen Amed Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, bir kez daha sandık güvenliğinin risk altında olduğu uyarısında bulundu.

AKP’li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) sandık çıkış bilgilerinin kendilerine ulaştırılması için valilikler bünyesinde görevlendirme yaptığı iddiaları sürerken, sandık kurullarında görev alma yeterliliğine sahip muhalif sendikaların üyelerinin isimleri listelerden silindi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, Amed’in Sur ve Yenişehir ilçelerinde, sandık kurullarında görev almak için başvuran Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyelerinin listelerden çıkarıldığını söyledi. 

KESK Amed Şubeler Platformu'nun Eğitim Sen Amed 1 No’lu Şube’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Güneş, “Görev verilenlerin sayısı cüzi düzeyde kalıyor. 40 bine yakın kamu görevlisinin bulunduğu kentimizde 20 bin KESK üyesi arasında görev verilen üye sayısı yüzleri bulmuyor. Biz bu nedenden dolayı sandık güvenliğinin gerçekten risk altında olduğunu buradan bir kez daha belirtmek istiyoruz. Bununla yetinmeyip her üyemize, her aktivistimize, her seçmenimize seçim günü sandıklarına sahip çıkma çağrısını tekrar ediyoruz” dedi.

Yedek listelerde bile yok

Seçim kurullarında görev almak için başvuran üyelerinin listelere alınmadığını kaydeden Güneş, şöyle devam etti: “Bölgede ve ilimizde KESK'e üye olan emekçilere sandık kurulu görevlendirilmesinde, tüm üyelerimizin görev almak istemelerine rağmen çok az bir kesimine görev verilmiştir. Oluşturulan yedek listelere bile üyelerimizin ismi yazılmamıştır. Üyelerimize seçim görevi verilmemesi, sandık güvenliğinin sağlanmasında ve denetlenmesinde bize yer verilmediğini, yerel bürokrasi tarafından bilinçli olarak sürecin dışında tutulduğumuzu buradan kamuoyuyla paylaşıyoruz."

 Güneş, bileşenleri arasında yer aldıkları Kent Koruma ve Dayanışma Platformu tarafından Seçim Gözlem Merkezi oluşturulacağını açıkladı. 

Tüm devlet imkanlarıyla

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Amed Şubesi Kadın Sekreteri Güneş Özel ise tüm partilerin eşit koşullarda rekabet etmediğini ifade ederek, şunları söyledi: “İktidar, tüm seçim sürecini kendi kontrolüne almaya çalışıyor. Kamu gücünü ve imkânlarını suistimal ediyor. Seçime çok az bir zaman kala yaydığı korku kültürü, ayrımcı ve ayrıştırıcı politikalarla toplumsal barışı bozan bir dil kullanıyor. Seçimleri devlet bekası olarak ifade ederek, toplum üzerinde baskı yaratmaya çalışıyor.”

Seçim öncesi gazeteci, siyasetçi, avukat, sivil toplum örgütü temsilcisi ve sanatçılara yönelik siyasi soykırımı hatırlatan Özel, bunun seçim güvenliğine gölge düşürdüğünün altını çizdi. AMED

 

*****

Avukatlar önlem alıyor

ÖHD İzmir Şube Sekreteri Özcan Sarıoğlu, seçimlerde sandık güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri aldıklarını belirtti. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “14 Mayıs’ta darbe yapacaklar” açıklaması, seçim güvenliği ile ilgili tartışmaları başlattı. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da seçmeni İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibinin “dark web” ve “Cambridge Analytica” maceralarıyla “yabancı istihbarat servislerinin” oyununa düşmemeleri konusunda uyardı. Hukuk örgütleri de seçim güvenliğini sağlamak için siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla çalışmalar başlattı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), seçmen iradesinin sandıklara yansıması için İzmir’de bulunan 9 bin 877 sandıkta güvenliği sağlamak için yürüttüğü çalışmaları tamamladı. ÖHD İzmir Şubesi, 3 milyon 441 bin 36 yurttaşın oy kullanacağı kentte, İzmir Barosu’nun kurmuş olduğu Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Masası ile de irtibat kurarak oluşabilecek sorunlara müdahale etmeyi planlıyor. İzmir’in bütün ilçelerinde en az üç avukat bulunduracak şekilde mobil ekipler oluşturan ÖHD, üyelerine yönelik seçim güvenliği eğitimlerini seçim gününe kadar sürdürecek. Sandık güvenliği çalışmalarına ilişkin bilgi veren ÖHD İzmir Şubesi Sekreteri Özcan Sarıoğlu, "Bu ekipler mobilize olacak, seçmen ve siyasi partilerin talebi doğrultusunda yaşanan sorunlara karşı tutanak tutmak için hazır bulunacak. Oyların kullanıldığı okullarda yaşanabilecek gözaltı durumlarına müdahale edecek şekilde çalışma yapacağız. Bunun dışında görev alacak arkadaşlar için seçim güvenliği noktasında eğitimlerimiz devam ediyor” dedi.

Baro ve sivil toplum örgütleri ile koordineli bir şekilde çalışacaklarını vurgulayan Sarıoğlu, "Değişiminin halkın iradesi ile olabileceğini biliyoruz. Halkın iradesinin sandıklara yansıması için üstümüze düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Halkların bu seçimde içi refah bir şekilde sandığa gitmesi için elimizden geleni yapacağız. Halkımızdan gelen talepleri eksiksiz bir şekilde karşılayacağız. Herkes gönül rahatlığı ile seçime gitmeli” diye konuştu. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.