Savaş giderleri yüzde 86 arttı

  • HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, savaş harcamalarının yüzde 86 arttığını; halka harcanması gereken bütçenin savaşa aktarıldığını söyledi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partisinin Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Başaran, tam kapanma sürecinde kadınların, işçilerin, emekçilerin büyük bir zorlukla karşı karşıya kaldığını belirterek, ”İnsanların açlıkla yüz yüze kaldığı bir süreçten geçiyoruz. İktidar ise savaş politikalarına ve operasyonlara devam ediyor” dedi. Başaran, iktidarın halkın sorunlarını perdelemek için savaşa sarıldığını belirterek, “100 yıldan fazladır bu ülkenin en esaslı problemi bu yöntemle çözmeye çalışılıyor. Bu dönem artık bu meselenin adı Kürt sorunu değil, iktidarın savaş sorunudur, inkar sorunudur bu halkı asimile etme sorunudur. Son 10 yılda savunma giderleri yüzde 86 artmış. Bu halka harcanması gereken bütçe savunma giderine aktarılmış durumda. İktidar kendisi ile alakası olmayan Kürt düşmanı politikaları nedeniyle başka topraklarda bazı çetelere paralar döküyor” diye konuştu.

İktidar, SİHA’ların propagandasını yaparken kapanma döneminde çocukların uzaktan eğitim almasını sağlayacak EBA sistemini daha yüzde yüz kuramadığını kaydeden Başaran, şöyle devam etti: ”Hala yoksul çocukları uzaktan eğitim alamıyorlar. Çocukların bu eğitimi alabilmesi için ellerinde bilgisayarları, laptopları yok ama iktidar çıkıp SİHA’larımız var diye propaganda yapıyor. Bu politikalar halka yoksulluk, açlık olarak geri dönüyor. Bu dönemde her gün intihar vakalarıyla karşı karşıyayız. İnsanlar açlıktan, yoksulluktan intihar ediyor. Kapanma döneminde siftah yapamadığı için yaşamına son veren insanların yaşadığı bir ülkede yaşıyoruz ama iktidar her gün çıkıp sınır ötesi operasyonlarla hakikatin üstünü kapatmaya çalışıyor.” 

Savaş ekonominin çöküşüdür

 Savaşa harcanan kaynaklar halka harcanmış olsaydı ekonomik sorunun olmayacağını ifade eden Başaran, ”Savaş, ekonominin çöküşüdür. İmralı yolu uzun zamandır kapalı. Uzun zamandır sesleniyoruz yine sesleneceğiz, çözüm savaşla değil demokratik yollarla görüşmekle olur” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.