ABD F-22 gönderdi
Kuzey Kore’ye ABD’nin yanıtı da gecikmedi. Wall Street Journals gazetesinde yer alan bir habere göre, ABD, ortak askeri tatbikatlarda kullanılmak üzere Güney Kore’ye F-22 tipi savaş uçağı gönderdi. ABD Ordusu’ndan yapılan açıklamada, uçakların Osan Üssü’nde konuşlandırıldığı belirtilerek Kuzey Kore’nin tehdit ve provokasyonlar ile hiçbir yere varamayacağı ifade edildi. ABD hava kuvvetlerinin en modern ve pahalı savaş uçakları F-22’ler “görünmez başlık” taşıdığı için radarlar tarafından yakalanamıyor ve bu nedenle “Hayalet saldırı uçakları” olarak adlandırılıyor.
Diğer ülkelerin tepkisi
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise Kuzey Kore’nin tehditlerini “bölge barışı için ciddi bir tehlike olarak” nitelendirdi. Westerwelle, “Kuzey Kore’nin ateşle oynadığı bu sorumsuz oyuna son vermesi gerektiğini” ifade etti. Rusya ise tarafları itidalli olmaya çağırdı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kuzey ve Güney Kore’nin yanı sıra ABD’nin de sorumluluğun bilincinde ve itidalli olması gerektiği belirtildi. Japonya Savunma Bakanı İtsunori Onodera da Kuzey Kore’nin komşu ülkelere karşı retoriğini değiştirmemesi halinde daha fazla izole olacağı uyarısında bulundu.
Yıllardır süren savaş durumu
Kuzey Kore hükümetinin 12 Mart’ta yaptığı nükleer denemenin ardından, bölgede tansiyon yükselmişti. Nükleer deneme sonrası BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore’ye karşı yeni yaptırım kararı almıştı. Geçtiğimiz günlerde, Kuzey Kore yönetimi de Güney Kore ile yapılan ateşkesin geçerliliğini yitirdiğini bildirmişti. İki ülke arasında 1953’te sona eren savaş sonrasında ateşkes ilan edilmiş, ancak barış antlaşması imzalanmamıştı. Bu nedenle, iki ülke arasında teknik olarak savaş durumu hakim.
HABER MERKEZİ