Şehit Aryo anıldı

Yurt Dışı Haberleri —

Şehit Aryo anması - BERN

Şehit Aryo anması - BERN

  • İşgalci Türk devletinin 12 Ekim'de Dêrik’teki Newroz Kampı yakınlarına düzenlediği hava saldırısında şehit düşen Sutoro Güçleri Üyesi İbrahim Mixaîl (Aryo) için İsviçre’nin Mels kentindeki Tur Abidin Süryani Derneği’nde bir anma gerçekleştirildi.

ERDOĞAN ZAMUR/BERN

Saygı duruşuyla başlayan anma Kürt dostu Cornelia Rohr’un keman dinletisiyle başladı. Ardından Sutoro Güçleri Üyesi İbrahim Mixaîl'in (Aryo) hayatının ve mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösterildi.

İsviçre Süryani Pederi Kerim Asmar

Seyfo’dan beri katliam var

İsviçre Süryani Pederi Kerim Asmar, dini ayin ardından yaptığı konuşmada Seyfo Katliamı’ndan sonra da Süryani halkının her zaman katliamla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Asmar, “Yaşadığımız topraklardan katliamlarla uzaklaştırıldık. Bazı ağaçlar her yerde yetişmez. Biz doğduğumuz topraklarda diğer halklarla birlikte kardeşçe yaşamak istiyoruz. Kardeşlik, özgürlük uğruna şehit düşenleri saygıyla anıyorum” dedi.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı İsmail Kardaş

Başarıya taşıyacağız

Anmaya katılan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı İsmail Kardaş, "Şehitlerin bize bıraktığı mirasa sahip çıkmalıyız. Mezopotamya ne yazık ki soykırım kıskacında. Tek çözüm direnmektir. Önder Apo’nun fikir olarak ortaya koyduğu ‘Jin Jiyan Azadî’, bugün bütün dünyada yankı buluyor. Biz bu mücadeleyi başarıya taşıyacağız” dedi.

İsviçre Demokratik Alevi Hareketi (FEDA) Eşsözcüsü Songül Çelik

İsviçre Demokratik Alevi Hareketi (FEDA) Eşsözcüsü Songül Çelik halkların, kimlik ve inançlarından dolayı katledildiklerini belirterek, “Dersim’de dağların anahtarını kaybedenler vardı. Ben inanıyorum ki bu gençler dağların anahtarını bulup getirecektir” diye konuştu.

Bethnahrin Ulusal Meclisi Temsilcisi Shleymun Elber Rhawî

Şehitlerimize layık olmalıyız

Bethnahrin Ulusal Meclisi Temsilcisi Shleymun Elber Rhawî ise  “Rojava’da bütün halklar barış içinde yaşıyor. Bu ortamı yaratan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dır. Onun ortaya koyduğu fikirler, bugün Rojava’da yaşam buluyor. İşte Rojava’da her inançtan, etnik yapıdan insan bir araya gelip ortak bir mücadele sürdürüyor. Biz de bu şehitlere layık olmalıyız” dedi. 

Bethnahrin Kadınlar Birliği’nden (HNB) Shmuri Arsan 

Rojava halklar bahçesi olacak

Bethnahrin Kadınlar Birliği’nden (HNB) Shmuri Arsan ise "Rojava‘da, özünde kadın olan bir devrim gerçekleşti. Halklar olarak bir arada ortak bir yaşam oluşturuldu. Ne yazık ki Türk devletinin saldırıları durmuyor. Bugün burada andığımız Aryo şehidimizi birkaç kere görmüştüm. Gerçekten çok fedakar biridiydi. Onu tanıyan herkes onun fedakarlığından bahsediyor" dedi. “Nerede olursak olalım devrimi savunalım” diyen Arsan, “Ben inanıyorum ki bu işgal saldırıları durdurulacak ve Rojava bir halklar bahçesi olacak” diye ekledi. 

Anma Süryanice ve Kürtçe “Şehîd Namirin, Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarıyla sona erdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.